CZ EN

Alena Schillerová hostem Partie Terezie Tománkové

Datum vydání: 12.12.2021 | Zdroj: Prima | Rubrika: 11:00 Partie

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Krásnou třetí adventní neděli vám přeji a děkuji, že sledujete Partii. Než přivítám dnešní hosty, dovolte krátké shrnutí končícího týdne. Prezident ukončil schůzky s budoucími členy vlády a také spekulace, kdo je kandidátem do vlády, přes kterého, jak řekl, nejede vlak. Odmítá jmenovat Jana Lipavského z Pirátské strany. Premiér Petr Fiala chce, aby otázku kompetencí prezidenta jednou provždy vyřešil Ústavní soud. Kdy se tak stane? A jaký bude další postup pětikoalice? Otázky pro mé hosty v první části Partie. Paní Alena Schillerová, vicepremiérka a ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, dobrý den, vítejte.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Dobrý den a děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A pan Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany, kandidát na ministra pro místní rozvoj. Dobrý den, vítejte, pane předsedo.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Dobrý den a děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Rádo se stalo a s dovolením rovnou začnu u vás. Pane předsedo, bude příští týden jmenovaná nekompletní vláda bez Zdeňka Nekuly, který má covid-19, a vašeho kandidáta Jana Lipavského, kterého pan prezent odmítl?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Tak já jsem přesvědčen, že pan prezident právem odmítnout kandidáta, kterého navrhuje premiér, nedisponuje, je to i názor řady ústavních právníků a to kolečko těch diskuzí neskončilo tím vydáním tiskové zprávy, která mě mimo jiné trochu překvapila, protože jsem očekával, že závěrem toho jednání je finální schůzka premiéra Petra Fialy s panem prezidentem, která proběhne zítra. Takže já bych ještě počkal na ten vývoj z té schůzky a potom budeme pokračovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, kdy jste se to dozvěděl, že to je Jan Lipavský? Protože je to jméno, o němž se spekulovalo, všichni jsme o tom mluvili, že to je Jan Lipavský, nikdo to nepotvrdil, ani vy, ani Jan Lipavský v úterý, vy jste to věděl odkdy?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Tak tam byla dohoda, že se o těch personáliích nebudeme bavit, dokud nebude skončeno to kolečko a nedojde k tomu finálnímu setkání. Ale ty indicie, že to může být pan Lipavský, jsem věděl, proč jsem vnímal i ty výhrady, které zaznívaly nejen skrze média, ale i pan prezident dal slyšet či kancelář pana prezidenta, a ty důvody, které jsem ve finále četl, jsou podle mě naprosto smyšlené. Ostatně i Jan Lipavský s panem prezidentem o situaci, která je v souvislosti s pozicí České republiky v rámci V4, hovořil, Jan Lipavský reprezentuje program koalice na tento post a prezident může mít důvody, kdy někoho nejmenuje, ale jsou to nějaké třeba ústavní nebo ten člověk je v nějaké souvislosti třeba stíhán nebo má nějaký přečin, který je neslučitelný s výkonem té funkce. Ale toto nejsou ty důvody, proč by prezident mohl vůbec uvažovat o tom, že takzvaně vetuje nějakého kandidáta vlády premiéra Petra Fialy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Rozumím. K té mé otázce, protože asi pana prezidenta nedonutíte, aby Jana Lipavského jmenoval, když v pátek napsal to, co napsal v tom tiskovém prohlášení, co tedy bude následovat? Bude jmenovaná nekompletní vláda, nebo žádná vláda, nebo co budete dělat? Anebo navrhnete jiného kandidáta? Jaký bude další postup, pane předsedo?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Jan Lipavský je jediným kandidátem koalice Spolu a Pirátů a Starostů. Ostatně to tak potvrdil i Petr Fiala mnohokrát ve svém prohlášení, i toto bude předmětem jeho zítřejší debaty s panem prezidentem a já stále věřím, že pan prezident jmenuje tu vládu jako celek, a pokud se tak nestane, tak jsou zde další právní kroky, které by premiér Petr Fiala zahájit, což je kompetenční žaloba.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Omlouvám se. Ta tisková zpráva obsahuje 4 důvody, proč pan prezident Jana Lipavského nechce jmenovat, pojďme si to připomenout. Nízká kvalifikace, distancovaný postoj k V4, distancovaný postoj k Izraeli a veřejný návrh Jana Lipavského k Sudetoněmeckým dnům. Já se omlouvám, já se nechci vlastně teďka zabývat tím, jestli jsou ty důvody důvodné nebo jak se na ně díváte.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Ty důvody jsou nesmysl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
To jste řekl, to jsou důvody pana prezidenta, mě zajímá, co bude dál. Budeme mít příští týden vládu bez ministra zemědělství z těch zdravotních důvodů a bez ministra zahraničí, nebo nebudeme?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Uvidíme, jakým způsobem dopadne ta zítřejší schůzka pana premiéra s panem prezidentem. Já jsem logicky chápal, že po těch jednotlivých rozhovorech s ministry je tato pondělní schůzka tím zakončením. A já stále věřím, že prezident Zeman dodrží Ústavu a vládu Petra Fialy jmenuje tak, jak byla navržena.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Včetně Jana Lipavského.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Včetně Jana Lipavského.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Omlouvám se, zeptám se ještě jednou. Pokud pan prezident zítra řekne panu Fialovi: přes pana Lipavského nejede vlak, zopakuje to, co řekl už jednou, v jaké pozici jsou Piráti? Jak vystupujete? Přistoupíte na to, že ve vládě nebude ministr zahraničí za vaši stranu, bude tam nějaké alternativní řešení, tzn., že ministerstvo bude řídit buď pan premiér Fiala, nebo vy, pane předsedo, anebo budete trvat, že ta vláda musí být jmenovaná jako celek a bude vládnout kabinet Andreje Babiše v demisi?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Tak znovu a už bych to opakoval potřetí. Zítra je ta klíčová schůzka premiéra Petra Fialy s panem prezidentem. Na základě toho výsledku budeme dále jednat. Ve hře je pak kompetenční žaloba, vláda by měla být jmenována kompletně včetně všech ministrů. On i ten důvod, který souvisí s tím covidem, tam přece není nikde žádná podmínka, vláda je jmenována v momentě, kdy se prezident setká s každým jedním účastníkem. Uvidíme, jaký přinese výsledek zítřejší jednání Petra Fialy s prezidentem Zemanem. A následně toho se setkáme s šéfy koaličních stran a budeme zvažovat další postup. Ale já stále věřím, že ta dohoda je na této úrovni možná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Paní ministryně, jak vy se díváte na ten postup pana prezidenta? Postupuje v rozporu s Ústavou, nebo ne?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak já se nedomnívám, že postupuje v rozporu s Ústavou. Já jsem velmi pečlivě, i jako právník, mě to zajímá samozřejmě profesně, sledovala na České televizi to online zpravodajství, kde se vyjadřovala celá řada ústavních právníků, a tak, jako jich je řada proti tomu postupu, tak řada ho hájí. Pan profesor Gerloch, Hasenkopf, Cyril Svoboda, který byl jeden ze spolutvůrců Ústavy a tvůrce jednoho z prvních komentářů Ústavy. A oni říkají, když bych volně parafrázovala, prosím, neřeknu to přesně, slova pana profesora Gerlocha, on říká, kdyby byl prezident nucen jmenovat toho, kdo je mu navržen, vždy bezesporu, tak by tam bylo uvedeno, že je tím návrhem vázán. A on tak, jak je ta Ústava napsána, tak samozřejmě si nemůže jmenovat kohokoliv. Nemůže si sám vytáhnout někoho z klobouku a jmenovat si, musí prostě vycházet z těch návrhů, ale může ty návrhy odmítnout, protože on není vázán tím návrhem a může pro to mít důvody, ten spor je bezesporu politický. Ten spor, já si myslím, že slovy Václava Klause, to jsem také četla, mě to všechno velmi zajímá, on řekl, prostě je to nedůstojné, ten spor, je to politický spor, myslím si, že designovaný premiér Fiala musí teď prokázat své vyjednávací schopnosti a schopnosti přesvědčit pana prezidenta. O tom tady mluví i pan předseda, že bude schůzka, já jsem ráda, že pan předseda Bartoš připouští, že není povinen, protože všichni víme, a je to ve veřejném prostoru, že vlastně v době, kdy byl pan Poche navržen na ministra zahraničí, odmítl ho pan prezident, oni to podpořili, takže to je věc, a on to teď řekl. Prostě se tady polemizuje s těmi jednotlivými důvody pana prezidenta. Ale o tom, že pan prezident odmítnout může, to bezesporu pravda je. A podle mě není jiná možnost. Není jiná možnost. Pokud se nedomluví zítra a pan designovaný premiér ho nepřesvědčí, což bude vlastně takový jeho první velký úkol, kde musí ukázat, jestli toho je schopen, a jestli se mu to nepodaří, tak jediná šance je jmenovat tu vládu bez pana Lipavského s tím, že někdo převezme zahraničí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
S tím, že potom rozhodne Ústavní soud v nějaké kompetenční žalobě.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Otázka, co bude potom. Co bude potom, to bychom si také mohli říct. Jaká bude exekuce toho rozhodnutí Ústavního soudu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Zmiňovala jste Václava Klause, který se k tomu vyjadřoval, a vyjádřil se k tomu i Bohuslav Sobotka, bývalý premiér, který měl také s panem prezidentem spory, nicméně pan prezident potom ty jeho dva kandidáty, pana Dienstbiera a pana Zaorálka, jmenoval na rozdíl od pana Pocheho, kterého jste zmiňovala, a pana Šmardy. A pan Sobotka si myslí, že ten mocenský apetit, jak to nazval, a překračování pravomocí vznikly právě díky ústupkům Andreje Babiše. Nebyla to chyba? Byla to přece vláda pana premiéra.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Také jsem to četla, já si naopak myslím, že Andrej Babiš k tomu přistoupil naprosto pragmaticky, že prostě hledal vždy dohodu s panem prezidentem, snažil se posouvat ty věci dál, nakonec naše vláda vydržela 4 roky v těžké, v nejtěžší době obrovské krize, to si myslím, že je také obrovské plus, to se počítá, že jsme tady udrželi stabilní vládu. A podívejte se do historie. Prezident Václav Klaus, prezident Václav Havel, prostě všichni měli někdy historicky výhrady k některým kandidátům a nechtěli je jmenovat. Já jsem si to teď podrobně znovu připomínala v různých článcích.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A také pan prezident, tehdejší premiér Zeman se vůči tomu velmi ohrazoval, že na to z Ústavy právo nemají.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, také jsem četla a také jsem četla, co na to odpověděl Václav Havel, ten tehdy řekl, až bude pan premiér Zeman prezidentem, tak na to změní názor. A já vám odpovím slovy Miloše Zemana. Jen blbec nemění názory. A on je teď v jiné ústavní roli, než byl tehdy, takže to vnímá z tohoto úhlu pohledu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane předsedo, vy jste chtěl reagovat.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Já bych chtěl jenom reagovat, samozřejmě teď se ozývá v médiích, a já také sleduji jednotlivé názory specialistů na ústavní právo, ale třeba pan právník Wintr, který toto hodnotil, naopak říká, že neexistuje jiný výklad, než že prezident na základě tohoto návrhu jmenuje. My nejsme v prezidentské demokracii, jsme v parlamentní demokracii. Proto vláda jako taková, a to známe z té pozice v tomto volebním období, je odpovědná Sněmovně. Ministři jsou interpelováni ve Sněmovně, skutečně ta věc, kdy by prezident mohl zasahovat do seskládání vlády, to bychom spíše byli v nějaké prezidentské demokracii. Zároveň by to implikovalo, že se prezident účastní toho koaličního jednání těch stran, které sestavují vládu, nikoliv. To na návrh, a o to slovíčko se tam hraje, skutečně nedefinuje tu pravomoc prezidenta, že on si může vybrat, či nemusí vybrat. Jsou tam ty důvody, které jsou ústavní, například kdyby se někdo rozhodl jmenovat soudce, toto nelze, ale ty nebyly naplněny a prostě říct, že někomu se nelíbí něčí politický názor, si nemyslím, že je ten důvod, který by prezident mohl vůbec z Ústavy použít. A pokud bude kompetenční spor trvat, tak skutečně tím řešením je kompetenční žaloba, o které budou rozhodovat patřičné orgány. Ale já jsem přesvědčen, říkal to i Petr Fiala, prostě ta vláda by měla být jmenována takto a jediným kandidátem na pozici ministra zahraničí je pan Lipavský.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dobře. Zkusím tu otázku položit ještě jinak. Pokud kompetenční žaloba, tak po jmenování kompletní vlády, nebo ještě před jmenováním celé vlády? S tím, že by mohlo trvat to rozhodování Ústavního soudu i několik měsíců, jak se vyjádřil Pavel Rychetský.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Já jsem viděl vyjádření pana Rychetského, 2-5 měsíců. My spolupracujeme i s ústavními právníky, ale já stále věřím, že i třeba ta zítřejší schůzka může do té věci přinést jasno. A vláda Petra Fialy, ta dohoda těch pěti stran v koalici byla přece na stole už při ustanovení Poslanecké sněmovny osmého. Sedmnáctého Petr Fiala nesl ta jména panu prezidentovi a představil mu složení budoucí vlády. A my jsme téměř měsíc po tom v krizi ekonomické, v krizi covidové a není to Petr Fiala nebo politici, kteří mají teď v tuhle chvíli většinu ve Sněmovně díky hlasu voličů, ale je to prezident Zeman, který v tuto chvíli, i když na začátku tam byly objektivní zdravotní potíže, prostě brzdí vznik vlády, která je připravena převzít tu zodpovědnost, nastoupit do těch rezortů a činit ty potřebné změny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Vy jste velkým optimistou, pane předsedo, pokud by pan prezident opravdu nechtěl pana Lipavského jmenovat, byla ta cesta nekompletní vlády, kdo by řídil Ministerstvo zahraničí? Vy, nebo pan Fiala?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
To je předběžná otázka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A čím si vysvětlujete postup pana prezidenta? Vy jste označil ty důvody, které v pátek zveřejnil, za zástupné nebo nesmyslné, jste dokonce řekl, může to být tak, že si pan prezident vybral nejslabší stranu, promiňte, s ohledem na váš volební výsledek, při vší úctě, navíc zahraniční politika se překrývá s agendou pana prezidenta, aby destabilizoval koalici? Myslíte si to?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Já to tak bohužel vnímám, pan prezident Zeman i za vlády pana premiéra Babiše měl velmi silný vliv na vládní politiku, je zvyklý tuto roli hrát, tuto roli zastávat a je potřeba se tomu postavit a říct jasně, lidé volí své zastoupení ve Sněmovně, na základě toho vzniká vláda, ta se zodpovídá Sněmovně a není to prezident České republiky, který by měl mít nějaké personální výhrady jenom kvůli tomu, že třeba jeho vize politiky vůči Číně a Rusku, což já si myslím, že je ten hlavní důvod, proč nakonec jsou ty jeho výhrady k panu Lipavskému, tak to nejsou důvody, pro které by neměla vznikat vláda, a ta role prezidenta v parlamentní demokracii je zcela jiná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Čím vy si vysvětlujete ten postup pana prezidenta, paní ministryně? A teď už bez ohledu na to, jestli na něj právo má, nebo nemá, o tom pravděpodobně bude rozhodovat Ústavní soud.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Vysvětluju si to prostě tím, absolutně se vyhýbám tomu, abych veřejně kádrovala kohokoliv z navržených kandidátů, děkuji, že se na to neptáte takto, my si počkáme, až ta vláda bude jmenovaná, a pak samozřejmě předpokládáme, že bude nějaká důvěra, a tam nějaká debata bude, takže do té doby rozhodně nikoho kádrovat nebudu, ani pana Lipavského. Vysvětluju si to tím, že prostě má výhrady. Ale když se podíváte i vůči naší vládě, byli jsme 4 roky neustále osočováni, že máme přátelské vztahy s Hradem, že je má pan premiér, a i naše vláda se s tímto potkala, že on prostě řekl ne. Řekl, nebudu a řekl to dvakrát, že nebude jmenovat, a měl prostě určité výhrady a byla to otázka toho, jak se s ním Andrej Babiš nakonec domluvil. Čili on to tak vnímá, ty důvody uvedl, já nebudu hodnotit ty důvody, zda jsou relevantní, nejsou relevantní, říkám, je to politický spor. A designovaný premiér Fiala se to musí nějakým způsobem snažit vyřešit, protože podle mě je absolutně nepřijatelné, a to jsem četla, že snad údajně Pirátská strana, pokud to není pravda, tak se omlouvám, že snad by o tom i uvažovala, je podle mě nepřijatelné, aby ta vláda prostě otálela se svým vznikem, než se třeba vyřeší kompetenční spor. To si myslím, že je vyloučeno vzhledem k tomu, že je tady takováto obrovská krize. My sice pracujeme pořád naplno, protože nám nic jiného ani nezbývá, ale je nutné, aby tady byla stabilní vláda s důvěrou. Takže podle mého názoru se zítra stejně nedozvíme nic jiného, já to teď předpovídám, uvidíme, zda jsem měla, nebo neměla pravdu, zítra se stejně nedozvíme nic jiného, než že ta vláda vznikne a vznikne bez Jana Lipavského.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
To, co říká paní ministryně, pane předsedo, psaly například Lidové noviny s tím, že vy prosazujete to, aby tady byla vláda v demisi do té doby, než se rozhodne kompetenční spor. Je to pravda?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
My si myslíme, že ta vláda má vzniknout co nejdříve, je to názor všech stran té pětikoalice, já jsem to zažíval i třeba v kampani, ale nějaké informace a spekulace prostě probíhají, doprovází to tu velkou politiku, kdy si přečtete, že jste někde něco řekla, nic takového nikdy na stole nebylo, ukázalo se to i třeba v hlasování Pirátů při ratifikaci koaliční smlouvy, kdy média prezentovala úplně jiný obraz, než ve skutečnosti byl. My k tomu přistupujeme zodpovědně, ale já se vrátím k tomu, co je fakt. Tato vláda byla připravená po podpisu koaliční smlouvy a předložení jmen nastoupit a pracovat již téměř před měsícem. Takže tvrdit tady, že to není prezident Zeman, kdo si tak trochu vzal ty občany jako rukojmí tím, a byla taková dohoda mezi Petrem Fialou a prezidentem Zemanem, že proběhnou ty schůzky s jednotlivými kandidáty, já to respektuji, i když ta vláda skutečně mohla začít řešit problémy této země v plné síle už téměř před měsícem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Zmínil jste ty schůzky, vy jste na ně přistoupili a někteří kandidáti mimo záznam anonymně říkali novinářům, že tam byla jakási naděje, že pokud ty schůzky absolvujete, někteří je vizuální minimálně označovali jako ponižující, vy jste se pak vyjádřil v tom smyslu, že jste prošel přes pana prezidenta, nebyla to chyba? Nevidíte to teď zpětně jako chybu?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Tak berme to tak, že i v rámci nějaké dohody, kdy s někým jednáte, tak se snažíte najít nějaký kompromis tak, abyste dospěl v tom jednání k tomu konci, který je žádoucí. Žádoucí pro Českou republiku je, aby strany, které mají většinu ve Sněmovně i v Senátu, mohly tuto zemi řídit z pozice vládní. A tímto směrem to i manévroval Petr Fiala a já tedy čekám, že zítra to bude uzavřeno tou schůzkou s prezidentem Zemanem. A ty schůzky, já jsem absolvoval tu schůzku jako první, jestli to byla ta nejlepší pozice, těžko říci, ale bavili jsme se skutečně o prioritách pro ty dané rezorty. Já s panem prezidentem, jak o Ministerstvu pro místní rozvoj, tak i o digitalizaci, což řada lidí vnímá, co prezident, jaké má otázky k digitalizaci, my jsme to spolu řešili v minulých čtyřech letech vždy na nějakém setkání, protože ví, že se tomuto věnuji, a bylo to nestandardní, zdrželo to ten průběh, ale byla to i nějaká cesta, kterou jsme v K5, v té koalici pěti stran prostě řešili, pokud má Hrad takovýto požadavek, tak pojďme hledat nějaký konsenzus, protože i do budoucna samozřejmě být neustále v přímém konfliktu s prezidentem republiky není komfortní nikomu. O tom může pan premiér Babiš v demisi toho říci spoustu, že pan prezident Zeman je těžký soupeř, ale já jsem rád, že Petr Fiala tedy řekl, že pokud to nedopadne, tak jdeme tou cestou kompetenční žaloby, protože to historicky nikdo neudělal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ale neodpověděl jste mi na otázku, jestli před jmenováním celé vlády, nebo ne, a uvidíme...

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Uvidíme, kam se posuneme v tom jednání.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já jsem odpověděla za pana předsedu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Říkáte, že to je váš tip. Uvidíme zítra. Nicméně ještě poslední otázka na vás, paní ministryně, Miroslav Kalousek napsal otevřeně, zdržuje a škodí vlastní zemi. Na adresu pana prezidenta. Bylo to nutné? Celý ten proces těch 14 dnů, ty schůzky, sama říkáte, jsme v krizi zdravotní, ekonomické, bylo to nutné?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak není to vůbec nic výjimečného. My jsme to absolvovali všichni. Já jsem tehdy také byla na pohovoru, vezměte si, že prezident mohl, kdyby chtěl, a neudělal to, říct, mám covid...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Tyto analogie prostě kulhají, protože tato vláda byla dohodnuta víceméně před volbami a v den vyhlášení výsledků voleb pětikoalice řekla, jdeme spolu.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nekulhají. Představte si, že on by mohl říct úplně klidně, mám covid, a to bylo jasné, že ho má, a mám tady dodržovat čtrnáctidenní karanténu a 14 dní se prostě nebude nic dít. Místo toho zvolil tu zvláštní pozici v izolaci, kdy je prostě přijímal, aby ten čas neztrácel, pochopte, že on má ty lidi jmenovat a celou řadu z nich logicky neznal. Nikdy je neviděl, nic o nich neví. Musí si to nastudovat, chce se jich zeptat na jejich vize. Já si vzpomínám, když jsem tam byla, nebylo to vůbec nic jednoduchého, protože on velmi dobře znal rozpočet, takže my jsme se bavili, a nakonec jsem si přečetla v monitoringu tisku vyjádření všech těch budoucích ministrů, jak to hodnotili, a hodnotili to unisono podobně jako pan předseda Bartoš, že to bylo náročné, že byl kompetentní, že se ptal na spoustu věcí atd. Čili já si myslím, že to je namístě, my jsme to absolvovali také.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Čili nebylo to zdržování podle vás.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nebylo, myslím si, že to běželo naprosto rychle a myslím si, že prostě on na to právo má.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane předsedo.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Já bych jenom dvě rychlé věci. Prvně, to, co ta vláda bude dělat a jaké jsou vize pro ten daný rezort, bylo jasné z volebních programů obou dvou koalic a následně i z programu koalice, což byla příloha koaliční smlouvy. A toto tam šli ti jednotliví kandidáti, protože vláda je pak kolektivní orgán, reprezentovat. A druhá věc. Víte, politika někdy je na dlouhé lokte. A pokud se tam hraje ten, řekněme, nějaký boj pravomocí, kompetencí a vzájemných vlivů, tak to může trvat dlouho. Ale v momentě, kdy nám tady rostla čísla covidu, naštěstí teď byly dobré výsledky z těch testů, kdy jsme řešili a jsme vprostřed řešení a bude o tom jednat ve středu Sněmovna, jakým způsobem přistoupit k řešení energetické krize a její dopady na domácnosti a firmy, když máme tedy revidovat i rozpočet, který přijde do Sněmovny, který my budeme jako nová vláda předělávat, tak si myslím, že vzít si čas na nějaké setkávání, byť to bylo respektováno, vůbec prodlužovat tu dobu, prostě není žádoucí. A není to žádoucí ani ne tak politicky, ale z pohledu lidí a firem v České republice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ale přistoupili jste na to takto, i pan Fiala na to přistoupil, proto jsem se vás ptala, jestli to zpětně nevidíte jako chybu.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Ono otázka je, že pokud bychom šli do konfliktu, a Petr Fiala se takto mohl rozhodnout, úplně na začátku, když vystoupil pan prezident, předtím, než ty schůzky začaly probíhat, zda bychom tu situaci nějakým výrazným způsobem urychlili. Naopak si myslím, že dokud je šance nejít do toho přímého sporu s Hradem, a jestli to bude nutné, tak do něj půjdeme, protože ta koalice prostě stojí za Janem Lipavským, tak do té doby se ještě dá jednat, ale i toto zdržení, i třeba s ohledem na otázky budoucího rozpočtu pro rok 2022, prostě je nežádoucí z pohledu občanů České republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Říkáte, promiňte, ještě poslední otázka, říkáte, že koalice stojí za Janem Lipavským, senátor Hraba řekl, že by Piráti měli přehodnotit tu kandidaturu, napsal, že to, co blokuje tu vládu, je zjevná neschopnost sebereflexe ze strany Pirátů. Je to ojedinělý názor pana Hraby?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Pan senátor, i zde je častým hostem, on má takové...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, v Partii byl hostem jednou.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Ale viděl jsem jeho rozhovor s Mikulášem Peksou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Jak silné jsou ty tlaky z hnutí STAN na vás, abyste vyměnili kandidáta?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Tak já když ho dlouhodobě sleduji, tak si vlastně říkám, že pan Hraba je tak dosti oproti tomu, jak probíhají jednání s vedením Pirátů a Starostů v naší koalicí, v té kampani, pan senátor Hraba hází do veřejného prostoru přes Twitter a přes své sociální sítě poměrně takové dlouhodobě kritické věci k Pirátům. Já se pak vždycky ptám Vítka Rakušana, jestli se nějak mění názor Starostů nebo je to nějaká pozice Starostů v rámci té koalice, a Vítek Rakušan je většinou kritický k vyjádření pana Hraby. Prostě není to názor koalice. A zase také v danou chvíli, pokud si vyberete nějakou třeba kritiku konkrétního člena Pirátské strany u vstupu do vlády, tak také zaznívaly, ale za stranu funguje předsednictvo, celostátní lídr a ty strany fungují demokraticky. To, že má nějaký člen nějaký názor, je běžné a pan Hraba velmi často vystupuje naprosto v rozporu s tím, jakým způsobem postupujeme my a vedení STANu.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já jenom jednu větu. Tak já si myslím, aniž bych komentovala, co řekl pan Hraba, já to ani nevím, to zas tak úplně nesleduji, ale já si myslím, že ta pevnost té koalice se ukázala ve volbách, že není příliš pevná, myslím teď Pirstanu, ale ještě poslední větu k těm pohovorům pana prezidenta. Víte, kdyby ti kandidáti byli celou dobu známí, myslím všichni, neříkám, celá řada z nich samozřejmě ano, byli známí, prostě jejich názory byly známý, ale vezměte si, že už v průběhu se vyměnili. Vyměnil se pan Michalik za pana Síkelu, tuším, pak se vyměnil pan Michálek za pana Šalomouna a teď se tam vlastně objevila nová jména, o kterých prezident v životě neslyšel. Já jsem o nich neslyšela.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ale to bylo i v případě vlády Andreje Babiše, který chtěl mít ve vládě odborníky, nebyli to politici, o jejich politických názorech prezident vůbec nic nevěděl.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, a proto jsme bez diskuze na ty pohovory šli. Takže já v tomhle prostě nevidím zásadní rozdíl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji vám k tomu tématu. Pojďme na covid a aktuální situaci. Nouzový stav platí do Vánoc, do 26. 12., pane předsedo, pokud budete u vlády, máte 108 v Poslanecké sněmovně, budete chtít prodloužit nouzový stav? I s ohledem na šíření varianty omikron, nevíme, co bude. Je nutný nouzový stav?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
V tuto chvíli, a my jsme se dotazovali vlády, v jaké věci ten nouzový stav je, ty odůvodnění přišly, myslím si, že dvě zásadní. Ale minimálně do toho prvního, ono i do toho druhého, ta vláda si vlastně tím postupem okolo kampaně a po volbách naběhla sama. První věc, na státních hmotných rezervách nejsou zásoby testů. Ani těch antigenů, které se skutečně musejí nakoupit, protože já si myslím, a tam snad jsme už v souladu i s vládou odstupující, že testování jako preventivní opatření ve firmách a ve školách je naprosto zásadní a mělo by být, pokud nedokážeme zajistit levné a ve větší míře PCR testy, tak by mělo být jedním ze způsobů boje proti šíření nákazy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Plošně testovat ve školách.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
A druhý argument, který zazníval, byl, že to je z důvodu toho, že v danou chvíli vy máte možnost, řekněme, relokovat zdroje například ve zdravotnictví právě na tu covidovou léčbu. My jsme přicházeli s variantou, po dohodě se vzdělávacími institucemi v oboru, že by opět byl třeba dobrovolný nástup studujících mediků do pozic. Já si myslím, že pokud bychom šli tou cestou, kdy děláme efektivní opatření, ale nejsou to plošné zákazy, které mají přímý vliv, tak pandemický zákon byl postačujícím nástrojem, minimálně pro zvládnutí řízení pandemie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, a bude i po Vánocích? Protože například podle pandemického zákona nelze omezovat restaurace, nastane silvestrovská noc, může se to utrhnout.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Nelze dělat plošná opatření třeba tou pozdní uzavírkou, lze skutečně limitovat počet hostů nebo opatření na místě, ale my jsme tuhle debatu vedli tenkrát ještě s panem ministrem Blatným, zda v té složité situaci mu ten pandemický zákon, a paní ministryně tam byla, bude stačit, on vlastně řekl, že ano, a pak následně kvůli mutaci se vlastně ukázalo, že je problematické ta opatření dělat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A bude po Vánocích podle vás nutný nouzový stav, nebo ne? Na to se ptá mnoho lidí.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
On ten nouzový stav je rámec. Ona na stole je i možnost, že by se v danou chvíli měnil pandemický zákon, ostatně ten návrh je i na stole, my ho v tuto chvíli nějakým způsobem ještě připomínkujeme, podle mě je potřeba mít rámec, v kterém lze dělat ta opatření tak, aby fungovala. Pokud tedy nouzový stav není potřeba pro ta opatření nebo pro tu činnost, viz nákupy, nedržme tu zemi v nouzovém stavu. A toto rozhodnutí bude na budoucí vládě, my jsme postavili poměrně komplexní tým, ačkoliv nemáme ty rezorty stále k dispozici, Ústřední krizový štáb, tak vlastně na půdorysu té vlády, kde už jsou ti jednotliví ministři, Vít Rakušan, pan profesor Válek, pan Blažek, tak jsme postavili ten tým, který teď pracuje se sítí odborníků, kteří ale nesedí nikde v baráku, bohužel je to stále na principu nějaké dobrovolné participace, a to řeší teď ty zdravotní týmy vlády končící a vlády nastupující mezi sebou. Já se zabývám zejména situací v cestovním ruchu, už jsme se setkali i se zástupci cestovního ruchu, protože tam zase možná budou dopady výraznější, pokud ta vánoční sezóna přinese vyšší výskyty, řešíme například opět situaci v lázeňství, vouchery, ale ta velká otázka spíše jde na tým těch klíčových hráčů, což je zdravotnictví, vnitro, což je samozřejmě premiér a další související.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Paní ministryně, bude nutný nouzový stav po 26. 12.?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Uvidíme, je to potřeba zhodnotit, musí s tím přijít zdravotnictví, já bych chtěla říct několik reakcí na pana předsedu. My nikdy nebudeme, směřujeme do opozice, o tom není pochyb a nikdy nebudeme, já si na to dávám velký pozor ve všech veřejných vystoupeních, politizovat covid. Nebudeme. Nebudeme dělat to, co ta současná opozice, budoucí vládnoucí koalice dělala nám, protože to považuji za trestuhodné. Tzn., pokud oni budou v té době už u moci, budou mít za sebou aparáty, jinak my jsme ta čísla nikdy netajili, Adam Vojtěch je posílal AntiCovid týmu, dokonce prý několikrát týdně, je s nimi v kontaktu, bohužel museli jsme si tu rozhodovací pravomoc vzít, protože ta domluva byla velmi komplikovaná, to všichni známe z mediálního prostoru. Pokud přijde budoucí vláda a řekne, potřebujeme nouzový stav, a vy jste řekla to poslední nejdůležitější a to jsou ta plošná opatření, proto byl ten důvod. My jsme se ho snažili do poslední chvíle nevyhlašovat, ale tam jsme narazili. Dneska je tady konstantní judikatura Nejvyššího správního soudu. Ta musí být respektována. Takže pandemický zákon prostě nestačí. A já ještě k němu něco řeknu, protože jsem skutečně u toho seděla. Tzn., pokud přijde ta nová vláda, protože předpokládám, že v té době už bude u moci, a řekne, že ho potřebuje a odůvodní to, my tomu nebudeme bránit. Já vím, že mají pohodlnou 108, nebudeme to bojkotovat, nebudeme to obstruovat, to je něco, co dělali nám, politizování v tak citlivé věci, jako je zdravotní situace v naší zemi. Tzn. plošná opatření, pokud bude nutné, bude potřeba ten právní rámec, nákupy ano, zase na druhé straně, kdybychom těch testů nakoupili na rok, ony by prošly, tak by nám zase začalo NKÚ nebo někdo z kontrolních orgánů vyčítat, že se chováme nehospodárně. Tzn., bylo nakoupeno tak, jak bylo potřeba, a teď se nakupují nové. Tzn., to je prostě běžná věc, s kterou budou pracovat samozřejmě také budoucí ministři. Co se týče pandemického zákona, já jsem od počátku seděla u těch jednání, u všech jsem byla. Pan předseda má pravdu. Pracoval na tom tým expertů Ministerstva financí, legislativci. A já jsem tehdy řekla, možná si na to vzpomenete, pane předsedo, že jsem řekla, do prvního soudního rozhodnutí. Věděla jsem už tehdy jako právník, že ten pandemický zákon nám nebude stačit. Ale bylo to maximum možného, co jsme tehdy politicky byli schopni vyjednat. A taky nám nestačí. Musí se novelizovat, s tím souhlasím, my na tom určitě budeme participovat a určitě to budeme podporovat, ať se znovelizuje, nicméně prostě pokud chcete dělat taková opatření, a skutečně já mám poslední čísla, je to 9 000 asi 080 za tento víkend, já vím, že víkend má vždycky nižší čísla, ale minulý víkend bylo přes 10 000. Já jsem šťastná. Já jsem šťastná za to, že se to začíná zplošťovat, že to začíná působit, vyhráno nemáme, samozřejmě, musíme sledovat další čísla, máme vysokou proočkovanost, 18+ má skoro 74 %, 12+ má 73,4 %. Ale prosím, nenaskakujme na to, je to pravda, ale nám nepomáhá budoucí kandidát na ministra zdravotnictví. Když on vyjde před bránu lánského zámku a tam řekne, že zruší hned tady vyhlášku o povinném očkování atd., to jsou všechno věci, které nám hází, lidově řečeno, vidle do těch opatření, protože si vezměte, že my jsme očkovali mnohem větší počet lidí v listopadu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, k povinnému očkování. Ta vyhláška platí až od 1. 3., vaše vláda tady ale zavádí něco, o čem budoucí vláda říká, že zruší, já vám dám prostor, pane předsedo. A vlastně stavíte tu novou vládu do situace, že už to bude muset přijmout. Tak pokud to vláda nechce, tak prostě pan Válek řekl, že to zruší.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
My máme dneska zodpovědnost. Nemůžeme se jí zříct, byť jsme v demisi, tak my nemůžeme být vládou, která topí a svítí, my musíme rozhodovat, ano, aby se tam dal nějaký prostor. To vyšlo z diskuzí, s tím přišel Adam Vojtěch, původně to mělo být od 1. 2., pak po debatách s experty přišel s tím, celá řada expertů to doporučuje, celá řada z nich je v jeho týmu jako v AntiCovid týmu, je to určitě správná věc. Já jsem třeba ráda, že se k tomu velice pozitivně vyjádřil generální ředitel hasičů, v zákoně o ozbrojených složkách je dokonce možnost postavit toho příslušníka mimo službu atd. Ta skupina 60+, která je nejvíc kritizovaná, ale uvědomme si, že tam máme v této skupině největší smrtnost. Podle všech těch čísel, která existují. Ti lidé, když tu nemoc dostanou a jsou neočkováni, tak jsou velice často odsouzeni na smrt. Vždyť ty případy čtete. Včera jsem dávala na své sociální sítě, zoufalý sanitář mi píše z nějaké jihočeské nemocnice, co oni tam zažívají. Prosím, my musíme táhnout za jeden provaz, nepolitizovat covid.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Celá řada odborníků povinné očkování nedoporučuje, jenom poznámka, jsou tady rozpolcení, pane předsedo.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Já bych reagoval na několik věcí, zkusím krátce. Ten apel na to, dělejte to a to, v momentě, kdy jsme od předchozí vlády a od pana premiéra několikrát slyšeli, zvítězili jsme nad covidem, best in covid, tečka za covidem. I když ta kampaň ve finále přinesla nějaké výsledky. Prostě postupovat v té věci racionálně, řešit data, řešit ty preventivní věci, testování, trasování a očkování, to je to, co vám potom pomůže a nemusíte dělat ta nákladná opatření. To je to omezování škol, omezování podnikání. A já věřím, že nová vláda bude pracovat tímto racionálním způsobem, kdy řešíme ty příčiny, proč se to děje, abychom potom nemuseli přistupovat k těm opatřením, která jsou restriktivního typu, protože v ten moment, kdy jsme dospěli po volbách čistou náhodou, opět se to stalo po volbách, protože ten covid nebyl moc téma kampaní, minimálně vlády. Takže teď se to nějakým způsobem ustáluje. Já si myslím, že jestli se půjdeme bavit o něčem, co je teď zásadní a může nám pomoct před Vánoci, je skutečně ten booster, ta třetí vakcína lidem, kteří už se nechali očkovat, protože náběh té obranyschopnosti organismu je v řádu dnů a pomůže skutečně v těch nejohroženějších skupinách.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Jenom poznámka, většina těch teď vyočkovaných dávek z posledních dnů jsou ty třetí dávky.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Ano a měla by se ještě, a teď ty ostatní státy vlastně k tomu přistupují, snížit ta doba a je tam shoda odborníků na 5 měsíců po poslední dávce. U povinného očkování my jsme vždycky byli proti. Hovořili jsme o dobrovolnosti, dostupnosti a důvěryhodnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
I u profesních skupin, i věkové hranice?

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Jedna otázka jsou profesní skupiny a všimněme si, že to "my jsme pro" zaznívá od skupin, které už jsou poměrně, co do počtu nebo do procent, proočkováni. Ti hasiči či zdravotníci, to je 80 % a více. Mě dost překvapilo to vyjádření pana policejního prezidenta, kdy on vlastně řekl, že 10 000 z nějakých 40 000, ale řeší to Vít Rakušan, vlastně proočkovaných není a mohl by to být problém. Já jsem skeptický u zaměstnanců v sociální oblasti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, jenom poznámka, zkušenosti ze zahraničí jsou ale takové, že pak se ty velké odchody z těch profesních skupin nekonaly.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Já si myslím, že to se musí domluvit budoucí ministr vnitra, a myslím si, že může být problém u těch sociálních služeb. A to z jednoduchého důvodu. To povolání je náročné, není ekonomicky nějak extra atraktivní, ti lidé jsou srdcaři a já si myslím, že i v tomto případě bychom měli být velmi opatrní, měla by tam být shoda, ale u toho vůbec, aby byla debata, a já ji odmítám, o povinném očkování, vždyť jsou země, které šly důvěryhodným přístupem a dosáhly k 90 %. Portugalsko, další země. Ještě nebyly vyčerpány všechny způsoby, jak dosáhnout vysoké proočkovanosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, řekněte mi konkrétní způsob.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Já vám řeknu, který už funguje, iniciovala ho, myslím, tenkrát i Olga Richterová, pojišťovny v tuto chvíli neočkovaným pacientům aktivně posílají vyzývací dopis. Za mě by bylo ještě ideální, kdyby tam rovnou byl termín pro toho člověka, protože jakmile máte termín, nemusíte nikde vstupovat do nějakého procesu. Přicházejí nové typy vakcín, řada lidí se nechtěla nechat očkovat, protože měla výhrady k těm typům, které v danou chvíli byly na trhu, to si myslím, že je zásadní, a co si myslím, že by také mělo jít dál, a to je věc léčby covidu, protože covid je léčitelný, a už jsou třeba nemocnice na Náchodsku, které aktivně pracují s tím, že...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Je léčitelný za vysoké peníze, ne pro každého, třeba paní Vašáková, tady náměstkyně ministra, seděla a říkala, covid je stále neléčitelná nemoc, není na něj lék.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, poslanec /Piráti/
Víte, když jsme měli ta hrozivá čísla a predikce, že teď kolem desátého, dvanáctého by měly být zcela zahlcené, a ta situace tam je problematická v těch nemocnicích, zcela zahlcené nemocnice, a vlastně se nám podařilo to nějakým způsobem, aspoň elementárním zmírnit, tak odborníci hovoří o tom, že to je podávání těch monoklonálních látek, a jsou už nemocnice na Náchodsku třeba, které aktivně vidí, když mají pozitivního pacienta, který je v rizikové skupině, má třeba nějaké respirační potíže, tak už to nenechávají na té domácí léčbě, kde ještě máme také velké mezery, ale zvou toho člověka, ať přijde na tu léčbu podávání monoklonálních protilátek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji. Máme poslední zhruba 2 minuty, paní ministryně. Vyčerpala vláda všechny možnosti, jak lidi pozitivně motivovat, aniž by jim to nařídila? Například na Slovensku se chystá finanční motivace, uvidíme, jak to dopadne, to nikdo neví, jestli to bude funkční, nebo ne.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Vyčerpali jsme, my jsme to debatovali xkrát. A ještě malá poznámka. Víte, hovoříte tady o volbách atd. Nechme volby už být, už je daleko po volbách, teď to nikoho nezajímá, pro mě je tristní, že ve vaší koaliční smlouvě není o covidu ani zmínka. Takže doufám, že v tom programovém prohlášení vlády se něco dočteme. Ani zmínka. Opakuji. A to věřím, prosím, nechte mě domluvit, já jsem vám do toho nikdy nevstoupila, Portugalsko, které jste zmínil, ano, Portugalsko je velkým vzorem, ale Portugalsko zavedlo systém ON, tzn. očkovaný, nebo prodělaný covid, těch máme dneska přes 2 000 000, těch lidí, dávno přistoupili k této restrikci. A tam se projevilo to, že se začalo velice rychle očkovat. Váš kandidát na ministra zdravotnictví to chce zrušit. Čili to je potřeba, abyste měli trošku pokoru a skutečně se snažili, ne vždy je špatně všechno, co udělala vláda. My dneska očkujeme téměř 93 000 denně, mám tady počty kontrol, když se budete chtít o to zajímat, tak to samozřejmě mohu říct, trasování, to všechno funguje. Teď jsme zase posílili o celníky, o vojáky, o Finanční správu, která s tím pomáhá, s testováním jsme začali jako jediná a první země v Evropě. Teď v tom zase pokračujeme, neočkovaných, zaměstnavatelé atd. To jsou všechno věci, které běží, a já znovu opakuji. Léky, samozřejmě ty monoklonální látky, jestli to říkám správně, s tím přišel Andrej Babiš jako první, získal je na území České republiky, teď se podařilo Adamu Vojtěchovi, neřeknu název toho léku, který se může vlastně podávat i doma v domácí léčbě, čili neustále to pokračuje, ale já nechci bojovat. Já chci, abychom tady táhli za jeden provaz.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Jenom poznámka, například profesir Hel upozorňuje, že na omikron nemusejí monoklonální látky fungovat, uvidíme, jestli to bude pravda, jak se ta situace bude vyvíjet. Každopádně děkuji Aleně Schillerové...

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale také je to mírnější forma, teď se to začíná ukazovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A Ivanu Bartošovi. Děkuju vám oběma, že jste byli mými hosty. Na shledanou.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Děkuji a děkuji za pozvání a krásnou neděli všem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
K tomu se ráda připojím, ale také připojím pozvánku ke sledování druhé části Partie na CNN Prima News. Naším tématem bude covid-19, povinné očkování i očkování dětí. Dívejte se dál. Děkuji vám za to.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.