CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 4. ledna 2023

Bod č. 2: Návrh zákona o financování obrany České republiky a o změně zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů (zákon o financování obrany)

Ministerstva obrany a financí vypracovala materiál, jehož účelem je přispět k dodržování aliančního závazku dosáhnout ve státním rozpočtu ročního podílu výdajů na obranu státu na úrovni minimálně 2 % HDP prostřednictvím právního zakotvení povinnosti vlády stanovit tuto výši v návrhu zákona o státním rozpočtu a dále dosáhnout stability v plánování a efektivním řízení výdajů na obranu státu. Alianční závazek výše výdajů určených na obranu státu byl z hlediska celostátních výdajů postupně státním rozpočtem absorbován tak, aby nedošlo k rozkolísání jeho výdajů v ostatních kapitolách. Vyšší dodatečné výdaje ze státního rozpočtu z titulu připravovaného zákona lze předpokládat v souvislosti s jeho účinností od 1. července 2023. Dodatečné požadavky by tak při zohlednění údajů Makroekonomické predikce z listopadu 2022 činily cca 21,5 mld. Kč v roce 2024 a 4,7 mld. Kč v roce 2025. Pro jejich zpracování budou však rozhodující údaje Makroekonomické predikce v dubnu 2023.

Bod č. 8: Návrh na sjednání Smlouvy mezi Českou republikou a Rwandskou republikou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti

Ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Rwandskou republikou existuje v současné době bezesmluvní vztah. Rwandská republika se stejně jako Česká republika stala smluvní stranou Úmluvy o vzájemné správní pomoci v daňových záležitostech, která ve Rwandě vstoupila v platnost k 1. prosinci 2022. Tato úmluva však pokrývá pouze spolupráci daňových správ. Hodnoty vývozu z České republiky do Rwandy od roku 2019 významně rostou, v roce 2021 bylo do Rwandy vyvezeno zboží v hodnotě přesahující 155 mil. Kč. Oproti tomu dovoz v tom samém roce činil necelých 28 mil. Kč. Předkládaná komplexní daňová smlouva o vyloučení dvojího zdanění je připravena na základě vzorových modelů OECD a OSN, odráží i vnitrostátní právní předpisy obou smluvních států a zajišťuje objektivní rozdělení práva na vybrání daní z příjmů mezi oba státy v těch případech, kdy příjmy mají zdroj na území jednoho státu a plynou příjemci se sídlem nebo bydlištěm na území státu druhého.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.