CZ EN

Vláda schválila další pomoc s obnovou území postižených povodní

Vláda na svém jednání ve středu 23. října 2024 odsouhlasila prodloužení doby nasazení příslušníků Armády ČR na pomoc s odstraňováním následků povodní či dotační program na pořízení náhradních ubytovacích a výukových prostor náhradou za zničené či poškozené živelní pohromou.

Vláda se zabývala také další pomocí obecním a krajským samosprávám s vypořádáním se následků zářijových ničivých povodní. Na žádost hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka i na obdobnou žádost ze strany Krizového štábu Moravskoslezského kraje schválila prodloužení doby nasazení až tisícovky příslušníků Armády ČR do pomoci s likvidací následků zářijových povodní z původního konce října o měsíc do konce listopadu. Vojáci budou pomáhat především při výstavbě náhradních přemostění na místě původních mostů poškozených nebo zničených povodněmi.

Kabinet také schválil poskytnutí dotace Olomouckému kraji ve výši půl miliardy korun z třicetimiliardové rezervy, kterou si vláda ve státním rozpočtu na letošní rok vytvořila na financování škod způsobených povodněmi. Peníze budou určeny na pokrytí prvotních nákladů spojených s odstraňováním následků povodňových škod. Už předtím vláda na tyto účely uvolnila 80 milionů pro Moravskoslezský kraj a 60 milionů pro Olomoucký kraj.

Vláda odsouhlasila také parametry dotačního programu Ministerstva pro místní rozvoj Živel 4 – Pomoc v nouzi, který má sloužit obecním a krajským samosprávám se zajišťováním náhradních ubytovacích prostor pro osoby, kterým živelní pohroma zničila či zásadně poškodila domy či byty. Z programu bude možné financovat i zajištění náhradních prostor za uzavřené školy, školky a další školská nebo vzdělávací zařízení. Na program je k dispozici jedna miliarda korun a příjem žádostí bude spuštěn od 1. listopadu. Podrobnosti o programu obsahuje tisková zpráva Ministerstva pro místní rozvoj.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.