CZ EN

Novela zákona o České národní bance vyšla ve Sbírce zákonů

Novela zákona o České národní bance vyšla dne 9. 6. 2021 ve Sbírce zákonů jako zákon č. 219/2021 Sb. Zákon nabývá účinnosti dne 1. 8. 2021.

Důvodem předložení návrhu zákona je v první řadě reakce na změny v provádění měnové politiky v celosvětovém měřítku a zejména v Evropské unii, resp. v eurozóně, k nimž došlo od vypuknutí globální finanční a ekonomické krize v r. 2008. Novela tak především rozšiřuje okruh nástrojů měnové politiky a také okruh subjektů, se kterými může Česká národní banka uzavírat obchody na volném trhu. Taková pravomoc se může v budoucnu ukázat jako přínosná, protože v tuto chvíli nelze predikovat další vývoj na finančních trzích. Je potřeba mít k dispozici adekvátní nástroje bez nežádoucích omezení a zajistit tak České národní bance pro možnou reakci dostatečnou flexibilitu, jakou již běžně mají i ostatní centrální banky. Samozřejmostí je, že i nadále bude platit zákaz měnového financování.

Stávající znění zákona o České národní bance také dostatečně nereflektuje aktuální vývoj, pokud jde o nástroje makroobezřetnostní politiky centrální banky. Novela tak umožňuje České národní bance stanovit horní hranici u jednoho až tří úvěrových ukazatelů. V případě využití této pravomoci bude moci Česká národní banka na rozdíl od stávajících doporučení efektivně vymáhat jejich dodržování. Doplnění této kompetence pro Českou národní banku doporučily České republice také Mezinárodní měnový fond a Evropská rada pro systémová rizika. Pro žadatele o hypotéku do věku 36 let budou platit mírnější podmínky. Navíc dle Poslaneckou sněmovnou schváleného pozměňovacího návrhu bude pro aplikaci mírnějších podmínek v případě manželů nebo registrovaných partnerů stačit, aby věkové kritérium, tedy věk do 36 let, splňoval pouze jeden z nich.

Návrh zákona byl připraven Ministerstvem financí společně s Českou národní bankou.

Související informace:

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.