CZ EN

Česko-japonská spolupráce v oblasti finančních technologií

Možnou spolupráci v oblasti finančních technologií mezi Českou republikou a Japonskem předznamenal Czech FinTech Webinar 2021 organizovaný Velvyslanectvím České republiky v Tokiu za podpory Ministerstva financí, České fintechové asociace, Fintech Association of Japan a Financial Services Agency, který proběhl 25. května 2021. Cílem webináře bylo představit fintechové prostředí a aktuální trendy v oblasti finančních inovací v České republice a Japonsku a podpořit vzájemnou spolupráci a investice.

Jménem Ministerstva financí hosty uvítala náměstkyně ministryně Lenka Dupáková. „Česká republika je domovem mnoha inovativních společností a kreativních start-upů. Věřím, že finanční inovace mohou poskytnout lepší, rychlejší, transparentnější a bezpečnější služby pro všechny uživatele a při tom zachovávat vysokou úroveň ochrany spotřebitele,“ uvedla náměstkyně Dupáková a dále zdůraznila podporu rozvoje plného potenciálu spolupráce s Japonskem v oblasti inovativních technologií. Hosty pozdravil dále Yutaka Soejima, ředitel fintechového centra Bank of Japan, a Martin Tomčo, velvyslanec ČR v Tokiu.

V první části programu vystoupili za Českou republiku Maria Staszkiewicz, ředitelka České fintechové asociace, s informací o současném stavu a potenciálu české fintechové scény a Alex Ivančo, ředitel odboru Finanční trhy III, který představil právní rámec finančních inovací, zejména v kontextu návrhu Nařízení o odpovědnosti za provoz systémů AI. Japonsko v první části zastupoval s příspěvkem o fintechových iniciativách japonské vlády Shota Matsuzawa, zástupce ředitele fintechového a inovačního oddělení Financial Services Agency, a Yuiki Kishi, ředitel Fintech Association of Japan. Pan Kishi přiblížil účastníkům japonské fintechové prostředí, a zmínil, že Japonsko tento sektor vnímá jako velice perspektivní a dynamicky se rozvíjející. Dále představil ekosystém Plug and Play, který propojuje světové korporace, venture kapitálové fondy, start-upy, univerzity nebo vládní agentury a vytváří tak prostředí, které usnadňuje rozvoj inovací a podporuje nové inovativní produkty například možností účasti v akcelerátoru, který provází start-upy od založení až po implementaci pilotního produktu.

Následně představily své produkty a aktivity tři české fintechové společnosti – Resistant AI, Wultra a ThreatMark. Záznam prezentace těchto společností bude k dispozici na YouTube kanálu Velvyslanectví České republiky v Tokiu. Bližší informace o účastnících setkání je možné nalézt v programu.

V závěru webináře účastníci vyjádřili potěšení z proběhlého setkání a zájem ve spolupráci dále pokračovat, a to zejména s ohledem na Akční plán spolupráce mezi Českou republikou a Japonskem na období 2021 – 2025, který byl podepsán ministry zahraničí obou států 7. května 2021 a který jako klíčové oblasti spolupráce vymezuje kromě ekonomické spolupráce také spolupráci v oblasti vědy, inovací a obchodu.

Fintechové společnosti nabízející inovativní produkty, které by rády expandovaly na japonský trh, mohou získat více informací na níže uvedených odkazech.

V případě dotazů nebo zájmu o účast nebo prezentaci své společnosti na obdobném setkání nás prosím neváhejte kontaktovat na e-mailu: inovace@mfcr.cz.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.