CZ EN

Ministři financí vedli neformální diskusi o daňových únicích

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se zúčastnil neformálního zasedání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN), které se uskutečnilo 22. a 23. dubna 2016 v Amsterdamu. V souladu s prioritami stávajícího předsedy Rady ECOFIN, nizozemského ministra Jeroena Dijsselbloema, jednali především o budoucnosti rozpočtu EU, posílení bankovní unie a Paktu stability a růstu. Z hlediska priorit české vlády byla nejdůležitější diskuse o budoucnosti DPH a boji proti podvodům na DPH. „Jsem nesmírně rád, že jsme se znovu vrátili k otázce řešení podvodů na DPH. Nekalé daňové praktiky v oblasti korporátní daně jsou jistě nepřijatelné, ale spojené s DPH musíme diskutovat se stejnou intenzitou jako daně přímé.“ Poznamenal v úvodu ministr financí Babiš.

Dále vyjádřil určité znepokojení nad vizí Evropské komise pro budoucnost DPH. Obává se, že Komisí prosazovaný režim „one stop shop“, by při placení daní značně zkomplikoval situaci pro finanční správy jednotlivých států i obchodníky, protože na rozdíl od současnosti by DPH musela být fakturována i při přeshraničních obchodech do jiného členského státu EU. Českým ministrem financí prosazovaný systém reverse charge by naopak situaci podstatně zjednodušil. Společně s rakouským ministrem financí Hansem Jörgem Schellingem znovu vyzvali Komisi, aby jim umožnila tento systém použít na přechodnou dobu, než bude dohodnut definitivní režim. Žádný z ministrů proti navrhovanému pilotnímu projektu neprotestoval, někteří z nich mu naopak vyjádřili podporu. Evropská komise nicméně trvá na stanovisku, že příslušný legislativní návrh může předložit až po provedení analýzy, jak by projekt ovlivnil stávající situaci i budoucí režim DPH. Dokončení studie se očekává v červnu 2016. Ministr Babiš uvedl, že „nejspolehlivější analýzou, zda metoda reverse charge funguje, by bylo umožnit státům, které o to mají zájem, ji otestovat.“

Velký pokrok zaznamenalo nizozemské předsednictví ve věci Panama Papers. Ministři financí se v neformální diskusi shodli, že je třeba urychleně zavést automatickou výměnu informací v daňové oblasti o skutečných vlastnících společností. Velkou podporu zaznamenalo i obecné posilování transparentnosti a veřejňování informací o hospodářských výsledcích společností v rámci jednotlivých států.

Účastníci ECOFINu v neposlední řadě diskutovali o tom, jak by měly pokračovat zásadní strukturální reformy v EU a o variantách pokračování regulace bankovního trhu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.