CZ EN

Ministr Pilný jednal v Bruselu o reverse charge

Mezi témata jednání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN) patřily návrhy automatické výměny informací o optimalizačních daňových schématech, Unie kapitálových trhů a řešení úvěrů v selhání. Na jednání, které se uskutečnilo 11. července 2017 v Bruselu, zastupoval ČR ministr financí Ivan Pilný.

Na okraj Rady ECOFIN iniciovala ČR dvoustranné jednání s francouzským ministrem financí věnované sporným otázkám v oblasti daní. „Velmi oceňuji dnešní schůzku s francouzským ministrem financí Brunem Le Maire a možnost diskutovat s ním o klíčovém návrhu pro ČR, tedy mechanismu přenesení daňové povinnosti v oblasti DPH,“ uvedl ministr Pilný. „Francie je dnes v podstatě jedinou zemí v EU, která rozporuje zavedení této časově omezené výjimky z důvodu právních problémů,“ přiblížil ministr Pilný. „Shodli jsme na nutnosti pokračovat v jednání a nalezení řešení,“ řekl český ministr financí. Oba ministři mluvili rovněž o francouzských návrzích.

Na prvním jednání ministrů financí členských států Evropské unie pod taktovkou estonského předsednictví Rady představila Evropská komise návrh novely směrnice o automatické výměně informací v oblasti daní, která se týká povinnosti oznamovat používání praktik agresivního daňového plánování. Cílem návrhu je zavedení pravidel pro transparentní chování odborníků v daňové oblasti – například daňových poradců, účetních, bank nebo právníků, kteří svým klientům navrhují a doporučují strategie daňového plánování. Návrh novely reaguje na globální standardy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) proti erozi základu daně a přesouvání zisků, tzv. BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) a aféru „Panama Papers".

V návaznosti na červnové jednání Rady ECOFIN, kde byla prezentována podrobná zpráva analyzující situaci tzv. úvěrů v selhání (non-performing loans), ministři přijali závěry Rady v podobě Akčního plánu pro řešení úvěrů v selhání. Akční plán obsahuje konkrétní kroky jak se vypořádat s nesplácenými úvěry, které v různé míře zatěžují bankovní sektor řady zemí EU. „Pro Česko to není aktuální problém,“ zdůraznil ministr Pilný. „Úroveň úvěrů v selhání je v ČR daleko pod hranicí rizika a jejich podíl navíc klesá,“ doplnil ministr Pilný.

Rada ECOFIN rovněž přijala závěry Rady ke Zprávě o hodnocení dosavadního pokroku při vytváření Unie kapitálových trhů, ze kterého vyplývá, že v průběhu necelých dvou let byly splněny dvě třetiny všech plánovaných opatření. Zpráva rovněž stanovuje nové priority, mezi které patří např. využití potenciálu finančních technologií či financování udržitelných investic.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.