CZ EN

Tisková informace k zasedání Rady ministrů hospodářství a financí (rozpočtový ECOFIN) dne 24. listopadu 2005

Dne 24. listopadu 2005 proběhlo v Bruselu jednání Rady EU ve složení ministrů financí a hospodářství (rozpočtového ECOFINu). Česká delegace byla vedena velvyslancem ČR při EU p. Janem Kohoutem a ředitelem odboru Národního fondu Ing. Janem Gregorem.

Hlavním cílem jednání bylo schválení rozpočtu na rok 2006 v druhém čtení v Radě. Podmínkou pro schválení rozpočtu ve druhém čtení bylo dosažení dohody mezi Radou a Evropským parlamentem.

I přes vstřícnost ze strany členských států vůči požadavkům Evropského parlamentu a přes úsilí předsednictví při vyjednávání s poslanci se společné pozice nepodařilo dosáhnout a návrh rozpočtu na rok 2006 po druhém čtení v Radě tak nebyl schválen.

Důvodem nedohody byla neochota EP vyhovět požadavkům Rady v otázce výše celkových plateb výměnou za vstřícnost Rady ve dvou dalších aspektech dohody (souhlas Rady s vyšším využitím Nástroje flexibility a s překročením referenčních hodnot u vybraných spolurozhodovaných programů).

V následujících dnech budou snahy o nalezení shody mezi Radou a EP pokračovat. Jednání se vrací na úroveň Coreperu. Cílem je dokončit vyjednávání ještě před koncem roku tak, aby se na počátku příštího roku nemuselo hospodařit podle rozpočtového provizória.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.