CZ EN

Ministerstvo financí uhájilo přes 1,8 miliardy Kč v soudním sporu s italskou bankou

Ministerstvo financí pravomocně a v plném rozsahu uspělo v soudním sporu vedeném proti němu italskou bankou Banco BPM S.p.A. Řízení probíhalo nejprve před prvoinstančním soudem v Miláně (Tribunale di Milano), který rozhodl ve prospěch Ministerstva financí už v roce 2018. Nynějším rozhodnutím pak milánský odvolací soud (Corte di Appello di Milano) toto dřívější rozhodnutí potvrdil.

„Je to další mimořádný úspěch právního týmu Ministerstva financí, který velmi dobře hájí zájmy našeho státu nejen před českými, ale i zahraničními soudy. Vyhráli jsme v dlouholetém sporu, jehož počátky sahají až do doby privatizace ze začátku devadesátých let,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Spor související s privatizací pivovarů ve Velkých Popovicích na počátku devadesátých let byl veden před italskými soudy o částku převyšující spolu s požadovanými úroky v přepočtu 1,8 miliardy korun českých. Podstatou tvrzeného nároku byly úvěrové smlouvy uzavřené v letech 1990 a 1991 státním podnikem PIVOVARY VELKÉ POPOVICE, s.p. Banka s odvoláním na ně požadovala po České republice plnění z titulu ručení za závazky privatizovaného podniku poté, co jeho nabyvatel, akciová společnost Pivovary Bohemia a.s., skončil v konkurzu.

Ministerstvo financí se případu věnovalo od roku 2015, kdy byl nárok vůči státu vznesen v souvislosti se zrušením konkurzu nabyvatele ve stejném roce. Složitost a význam vyhraného sporu podtrhuje vedle značné výše požadované částky i skutečnost, že žalující banka byla mj. časopisem Forbes zařazena mezi 2000 největších veřejně obchodovatelných společností na světě.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.