CZ EN

Motivový obrázek

Ministři financí ČR a Kataru podepsali smlouvu o zamezení dvojímu zdanění

Dne 21. června 2022 byla v Dauhá podepsána Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Státu Katar o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti.

Ministr financí Zbyněk Stanjura podepsal smlouvu o zamezení dvojímu zdanění se svým ministerským protějškem Ali bin Ahmedem Al Kuwarim při příležitosti své návštěvy v katarském hlavním městě Dauhá. V obou zemích nyní proběhne standardní legislativní proces vedoucí ke vstupu smlouvy v platnost a k jejímu následnému praktickému provádění. Oba ministři se shodli také na nutnosti brzkého uzavření Dohody o ochraně investic, která by mohla být mezi oběma státy podepsána do konce roku 2022.

„Podepsaná smlouva významně usnadní obchodování mezi oběma zeměmi a podpoří rozvoj hospodářských vztahů mezi Českou republikou a Katarem. Věřím, že bude impulsem pro rozvoj aktivit českých firem v Kataru nejen v oblasti často skloňované energetiky, ale třeba také v zemědělsko-potravinářském odvětví,“ uvedl při příležitosti slavnostního podpisu ministr financí Zbyněk Stanjura a dodal: „Katar je čtvrtým nejdůležitějším trhem pro české exportéry na Blízkém východě, ale myslím si, že potenciál vzájemných česko-katarských obchodních vztahů byl zatím využit stále velmi málo.“

Věřím, že podepsaná smlouva bude impulsem pro rozvoj aktivit českých firem v Kataru nejen v oblasti často skloňované energetiky, ale třeba také v zemědělsko-potravinářském odvětví.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

Smlouva přinese vedle jednoznačného určení, které příjmy podléhají zdanění ve které zemi, také posílení právního postavení českých podnikatelských subjektů provozujících hospodářské aktivity v Kataru a naopak. Uzavřením smlouvy se zvýší právní jistota investorů i ostatních daňových subjektů obou zemí a podpoří se rozvoj ekonomických vztahů s Katarem, který patří mezi nejbohatší státy na světě. Nominální HDP na hlavu za minulý rok činil dle statistik Mezinárodního měnového fondu téměř 63 000 USD.

Sjednávání smluv o zamezení dvojímu zdanění patří mezi důležitou agendu daňové sekce Ministerstva financí. ČR má díky tomu aktuálně v platnosti už 93 takových smluv, ze kterých profitují nejen čeští podnikatelé, ale i samotná ČR. Smlouvy totiž pomáhají propojení činnosti daňových správ a výměně informací, čímž dokážeme efektivněji bojovat proti daňovým únikům V posledních letech byly sjednány a jsou v platnosti smlouvy např. s Jižní Koreou, Lichtenštejnskem, Botswanou, Pákistánem, Kyrgyzstánem či Bangladéšem. V procesu ratifikace jsou aktuálně smlouvy se Senegalem a San Marínem. V procesu sjednávání jsou aktuálně smlouvy s Alžírskem, Pobřežím Slonoviny, Andorrou, Německem, Brazílií, Černou Horou, Kamerunem, Srí Lankou, Irákem, SAE a Makedonií.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.