CZ EN

Motivový obrázek

Kalkulačka paušální daně pro rok 2023

K paušální dani se nově pro rok 2023 přihlásíte i s příjmy do 2 milionů korun, na přihlášení už ale zbývá čas jen do úterý 10. ledna včetně.

Oznámení o vstupu lze podat na finančním úřadě, poštou nebo elektronicky datovou schránkou či přihlášením do vaší daňové schránky na portále MOJE daně.

Výše paušální daně se pro rok 2023 liší podle 3 pásem v závislosti na příjmech a uplatnitelném výdajovém paušálu poplatníka. V prvním pásmu odpovídajícím loňské paušální dani, které si mohou zvolit všechny OSVČ s ročními příjmy do 1 mil. Kč a stejně tak OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč a uplatnitelným 80% nebo 60% výdajovým paušálem a OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč a uplatnitelným 80 % výdajovým paušálem, bude měsíční záloha činit 6 208 Kč. V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 722 Kč, minimální sociální pojistné navýšené o 15 % ve výši 3 386 Kč a daň z příjmů ve výši rovných 100 Kč. Více informací k rozdělení paušální daně v roce 2023 naleznete zde: K paušální dani se přihlásíte na finančním úřadě, poštou i elektronicky do 10. ledna.

Ministerstvo financí zveřejnuje také pro rok 2023 aktualizovanou kalkulačku, na které si živnostníci a malí podnikatelé mohou spočítat, zda se jim paušální daň vyplatí. Vedle případné finanční úspory na odvodech a daních přináší benefity v podobě minimalizace kontrol ze strany správce daně a správců veřejných pojistných a také více času a klidu na podnikání. Kalkulačka zobrazuje modelový příklad vybraných slev na dani a dalších nákladů.

Jak se vám vyplatí paušální daň v roce 2023?

Jaký výdajový paušál byste případně mohl uplatnit na alespoň 75% svých příjmů?

nebo

nebo

Něco bylo vyplněno špatně!

  • Získáte více času na své podnikání
  • Zbavíte se zbytečného papírování (jeden odvod místo tří)
  • Nebudete už muset podávat žádná daňová přiznání
  • Zbavíte se většiny obtěžujících daňových kontrol
  • Ušetříte na nákladech za účetní
  • Budete mít větší jistotu v podobě budoucího starobního důchodu

Pozn.: Výpočet finanční úspory je orientační a zohledňuje výši minimálního pojistného na sociální a zdravotní pojištění stanoveného pro rok 2023 a roční výši paušální daně, která pro rok 2023 vychází 74 496 Kč pro 1. pásmo; 192 000 Kč pro 2 pásmo a 312 000 Kč pro třetí pásmo. To znamená, že porovnává využití paušální daně se stávajícími režimy (výdajový paušál, skutečné náklady). Dále počítá s limitem ročního příjmu z podnikání pro využití tohoto režimu ve výši 2 mil. Kč. Kalkulačka neobsahuje odečitatelné položky od základu daně (např. dary nebo úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření). Sleva na poplatníka pro rok 2023 vychází na 30 840 Kč. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.