CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 12. dubna 2023

Bod č. 2: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů

Implementační návrh zákona odstraňuje nedostatky na základě doporučení Finančního akčního výboru, které byly ČR vytknuty v rámci hodnocení výboru Moneyval, a dále zapracovává výsledky Národního hodnocení rizik a související Akční plán prevence a boje proti praní peněz a financování terorismu, který byl přijat na základě usnesení vlády ČR č. 616 ze dne 12. července 2021.

Obsahem návrhu zákona jsou dále opatření spočívající zejména v  úpravě procesů kontroly klienta, zvýšení horní hranice pokuty pro osoby odpovědné za porušení AML zákona a další technické změny.

Pro informaci

Bod č. 11: Informace Ministerstva financí o stavu plnění opatření přijatých k odstranění nedostatků uvedených v Kontrolním závěru Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce č. 18/07 „Informační podpora agendy daňového řízení“

Kontrolovanými subjekty byly MF a GFŘ. Kontrolovaným obdobím bylo období od roku 2011 do roku 2017, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla prováděna od března do října 2018. Ke zjištěním uvedeným v Kontrolním závěru z kontrolní akce NKÚ č. 18/07 bylo přijato celkem 16 opatření, která jsou splněna. GFŘ přijalo 14 opatření vedoucích k nápravě zjištěných nedostatků zjištěných kontrolou a MF přijalo již v průběhu kontroly 2 opatření, která jsou rovněž splněna.

Bod č. 12: Informace Ministerstva financí o stavu plnění opatření přijatých k odstranění nedostatků uvedených v Kontrolním závěru Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce č. 21/05 „Peněžní prostředky státu vynakládané na Integrovaný informační systém Státní pokladny“

Kontrolovanými osobami byly MF a SPCSS. Kontrolovaným obdobím byly roky 2015 až 2020, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly. Kontrola byla prováděna od února 2021 do listopadu 2021. 

Ke zjištěním uvedeným v Kontrolním závěru z kontrolní akce NKÚ č. 21/05 bylo MF přijato celkem 8 termínovaných opatření zohledňujících doporučení NKÚ vedoucích k nápravě nedostatků zjištěných kontrolou, z toho 2 opatření jsou již splněna a 3 opatření jsou plněna průběžně. Ve 3 případech termín plnění opatření dosud nenastal a tato opatření jsou rovněž průběžně plněna.

Bod č. 15: Informace Ministerstva financí a Ministerstva dopravy o stavu plnění opatření přijatých k odstranění nedostatků uvedených v Kontrolním závěru Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce č. 21/34 „Peněžní prostředky státu z daně silniční a správa této daně“

Kontrolovanými osobami byly MF, MD, GFŘ, FÚ pro Královéhradecký kraj a FÚ pro Jihomoravský kraj. Kontrolovaným obdobím byly roky 2017 až 2020, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla u kontrolovaných osob prováděna od ledna 2021 do září 2021.

Na základě skutečností zjištěných NKÚ bylo kontrolovanými subjekty přijato celkem 8 opatření vedoucích k nápravě nedostatků zjištěných kontrolou, která jsou splněna nebo jsou průběžně plněna. MF přijalo 2 opatření, z toho 1 opatření je splněno a 1 opatření, u kterého termín plnění nenastal, je průběžně plněno. GFŘ přijalo 4 opatření, z toho 3 opatření jsou splněna a 1 opatření, u kterého termín plnění nenastal, je průběžně plněno. Ze strany MD byla přijata 2 opatření, z toho 1 opatření je splněno a 1 opatření je plněno průběžně.

MF nad rámec přijatých opatření s účinností od 1. 7. 2022 přijalo řadu opatření novelou zákona o dani silniční.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.