CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 24. dubna 2024

Bod č. 4 - Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony

Ministerstvo financí předkládá materiál, který má zjednodušit převody vybraných trvale nepotřebných nemovitostí ve vlastnictví státu na územní samosprávné celky. Návrh zavádí informační povinnost státu o chystaných převodech nemovitého majetku na území dotčených územních samosprávných celků, a tzv. „nárokové převody vybraného majetku“. V rámci reciprocity se navrhuje zakotvit vybrané nárokové převody i pro určitý majetek územních samosprávných celků na stát, ovšem pouze v případě, kdy se tyto subjekty rozhodnout takový majetek prodat. 

Návrh zároveň zavádí jednotnou schvalovací pravomoc Ministerstva financí k převodům nemovitostí. Dosavadní schvalovací pravomoc Ministerstva kultury a Ministerstva životního prostředí bude nahrazena jejich stanoviskem. Pokud by daná stanoviska byla nesouhlasná, nebude možné takový převod ze strany Ministerstva financí následně schválit.

Bod č. 6 - Návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2023

Ministerstvo financí předkládá materiál, který obsahuje údaje o výsledcích státního rozpočtu za rok 2023 včetně hospodaření sektoru vládních institucí, souhrnné údaje o výsledcích dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu. Součástí je i zpráva o řízení státního dluhu a informace o postupu privatizace a o stavu použití prostředků vedených na zvláštních účtech.

Hospodaření státního rozpočtu skončilo v roce 2023 schodkem 288,5 mld. Kč, tedy s výsledkem lepším o 6,5 mld. Kč proti schválenému rozpočtu.

Bod č. 12 - Informace o pokladním plnění státního rozpočtu České republiky za 1. čtvrtletí 2024

Ministerstvo financí předkládá materiál, který obsahuje výsledky plnění příjmů a výdajů státního rozpočtu za leden až březen 2024. Materiál dále obsahuje komentář o vývoji a stavu státního dluhu a situační zprávu státní pokladny.

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci března schodkem ve výši 105,0 mld. Kč, což byl výsledek meziročně lepší o 61,2 mld. Kč. Po očištění vlivu prostředků Evropské unie a finančních mechanismů z příjmové i výdajové strany vykázalo hospodaření státního rozpočtu schodek 99,1 mld. Kč.

Bod č. 15 - Rozpočtová strategie sektoru veřejných institucí ČR na léta 2025–2027 a Konvergenční program ČR (duben 2024)

Rozpočtová strategie obsahuje závazné výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů, na jejichž základě začíná rozpočtový proces. Reálnost makroekonomických východisek Rozpočtové strategie posoudil 16. dubna 2024 nezávislý Výbor pro rozpočtové prognózy. Ten jednomyslně konstatoval, že makroekonomická predikce i prognóza příjmů jsou realistické. Odvození výdajových rámců pak posoudila dne 18. dubna Národní rozpočtová rada. Rada zaujala ke stanovení výdajových rámců souhlasné stanovisko.

Součástí Rozpočtové strategie je Konvergenční program České republiky. Letošním rokem předkládání konvergenčních programů Radě EU a Evropské komisi končí a bude nahrazen zcela novým dokumentem, tzv. národním střednědobým fiskálně-strukturálním plánem..

Pro informaci:

Bod č. 2 - Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2023

Zpráva předkládaná Ministerstvem financí hodnotí výsledky finančních kontrol za rok 2023 na základě informací, které Ministerstvu financí předložily orgány veřejné správy. 

Za rok 2023 bylo provedeno celkem 2 686 finančních kontrol činnosti orgánů veřejné správy. Finanční kontroly hospodaření odhalily opakovaně nedostatky zejména v oblasti účetnictví a řídicí kontroly. Finanční kontroly veřejné finanční podpory odhalily nedostatky spočívající zejména v nedodržování pravidel pro zadávání veřejných zakázek a podmínek stanovených rozhodnutím nebo veřejnoprávní smlouvou. V rámci veřejnosprávních kontrol prostředků poskytnutých z fondů Evropské unie bylo zkontrolovány výdaje v objemu přes 56 miliard Kč. Výsledkem bylo 1 054 zjištění a korekce ve výši přibližně 458 milionů Kč.

Bod č. 4 – Makroekonomická predikce České republiky (duben 2024)

Ministerstvo financí zpracovává makroekonomickou predikci čtyřikrát ročně, poslední byla zveřejněna 10. dubna 2024.  MF očekává, že ekonomika letos vzroste o 1,4 % a v příštím roce její růst zrychlí na 2,6 %. Inflace se po většinu roku 2024 bude držet pod 3 %, v roce 2025 klesne pod 2,5 %. Díky přetrvávající silné poptávce po práci a poklesu inflace dojde letos k obnovení růstu reálných mezd, a to o 3,6 %.

Více informací o dubnové predikci zde. Dubnová makroekonomická predikce mj. slouží k odvození výdajových rámců pro státní rozpočet a státní fondy na příští 3 roky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.