CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 26. června 2024

Bod č. 3 - Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Cílem novely zákona o spotřebních daních je snížení nadbytečné administrativní zátěže a odstranění právních nejistot, které jsou spojeny s nakládáním s vybranými výrobky podléhajícími spotřebním daním. Novela má dále přispět k zefektivnění procesu výběru a správy spotřební daně a obsahuje aktualizace právních předpisů v návaznosti na evropskou legislativu.

Novela obsahuje změny věcného charakteru. Jedná se například o novou právní úpravu vracení daně osobám požívajícím výsad a imunit a ozbrojeným silám. V případě ustanovení, která upravují jednotlivé druhy vybraných výrobků, se navrhuje mj. koncepční změna úpravy malých nezávislých pivovarů, úpravy v oblasti nakládání s odpadními oleji a změna postupu při určení cen cigaret pro konečného spotřebitele.

Nabytí účinnosti návrhu zákona se navrhuje od 1. ledna 2025.

Bod č. 9 - Informace o výsledku prověření nemovitostí státu a stanovení dalšího postupu (přesunuto z jednání 12. 6. 2024)

Cílem předkládaného materiálu je informovat vládu o výsledku tzv. inventury nemovitostí ve vlastnictví státu, která probíhala v loňském roce, urychlit převody nepotřebných nemovitostí státu a spustit druhou fázi tzv. inventury státních nemovitostí.

Celkem bylo osloveno 483 subjektů a bylo prověřeno 1,371 mil. nemovitostí. Nepotřebné nemovitosti označilo 137 subjektů, jedná se o 30 252 nemovitostí (28 865 pozemků, 1 340 staveb, 47 bytových jednotek). Nepotřebné nemovitosti představují 2 % z celkového počtu nemovitostí evidovaných na státní instituce v katastru nemovitostí. Téměř 97 % nemovitostí je ve výlučném vlastnictví, 3 % v podílovém spoluvlastnictví. K převodu na ÚZSVM bylo označeno 15 287 nemovitostí.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.