CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 29. května 2024

Bod č. 8 - Postup řešení staré ekologické zátěže související s kadmiovými kaly uloženými ve skladu Vikantice

Ministerstvo financí předkládá návrh převodu práva hospodařit s pozemky, na kterých jsou umístěny kadmiové kaly ve skladu Vikantice, z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na státní podnik DIAMO. 

Kadmiové kaly jsou vysoce toxickým produktem a existuje vysoké riziko, že v případě narušení pláště budovy může dojít k ekologické havárii mimořádných rozměrů. DIAMO disponuje odborným aparátem, který je na rozdíl od jiných státních organizací schopný se s následky této staré ekologické zátěže vypořádat.

Financování nákladů na vypořádání staré ekologické zátěže bude zajištěno prostřednictvím rozpočtové kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu. Náklady na samotnou likvidaci kadmiových kalů můžou dosáhnout 24 mil. Kč, při zohlednění dalších souvisejících výdajů se celkové náklady mohou blížit k částce cca 100 mil. Kč. Konečná částka se bude odvíjet od zvoleného způsobu likvidace na základě analýzy, kterou zabezpečí DIAMO.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.