CZ EN

Motivový obrázek

Hráči hazardních her budou moci nově využít tzv. panic button

Umožnění podání žádosti o zápis do Rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách prostřednictvím provozovatele nebo okamžité vyloučení z hraní hazardních her na 48 hodin skrze tzv. panic button – to jsou dvě nová opatření pro zodpovědné hraní, která mohou od července využít hráči jako záchrannou brzdu v situacích, kdy mají pocit, že jim hazard přerostl přes hlavu nebo i jako preventivní opatření. Obě nové funkce jsou unikátní nejen tím, že je hráči mohou využít prakticky okamžitě v případě uvědomění si problému přímo v herně/kasinu nebo při online hraní, ale zejména v tom, že jim zamezí hraní u všech provozovatelů hazardních her v ČR, což je v mezinárodním měřítku naprosto unikátní. Již v první hodině po půlnoci využily některý z nových nástrojů desítky hráčů.

Od 1. července 2024 musí každý provozovatel hazardních her v České republice umožnit hráči v rámci jeho uživatelského konta (ať už v herně/kasinu nebo při on-line hraní hazardních her) požádat o zápis do Rejstříku vyloučených osob anebo využít tzv. panic button, což je prostředek pro zamezení účasti na hazardní hře na 48 hodin. Obě nová opatření byla zavedena na základě novely zákona o hazardních hrách.

Využitím tzv. panic button se hráč na 48 hodin zcela vyloučí z hraní hazardních her u všech legálních provozovatelů v České republice (v hernách/kasinech/sázkových kancelářích/ při on-line hraní). Po uplynutí časového limitu se možnost účasti na hazardní hře automaticky obnoví. Tento nástroj mohou hráči využívat pravidelně či opakovaně, např. jako preventivní opatření vždy, když si chtějí zamezit v nekontrolovaném hraní hazardních her. Tzv. panic button je hojně využíván i v zahraničí, kde však většinou umožňuje vyloučení pouze u daného provozovatele hazardních her, u kterého byl tento nástroj použit. České řešení je v mezinárodním měřítku unikátní právě v tom, že zajišťuje vyloučení daného hráče na 48 hodin u všech provozovatelů hazardních her, a to prostřednictvím zápisu dané osoby na 48 hodin do Rejstříku vyloučených osob. Nemůže tak dojít k situaci, kdy přes vyloučení v jedné herně by hráč mohl pokračovat ve hře v jiné herně, včetně on-line sázení. 

Pokud se ale hráč chce z hraní hazardních her vyloučit dlouhodobě, nikoliv jen na 48 hodin, může nově přímo v herně/kasinu nebo při online hraní ze svého uživatelského konta požádat i o dlouhodobý zápis do Rejstříku vyloučených osob. Tato varianta, která nevyžaduje vyplňování formuláře ani ověření podpisu, je pro hráče mnohem rychlejší a pohodlnější než podávání žádosti přímo na Ministerstvo financí, jako tomu bylo doposud. Možnost přímého podání žádosti však zůstává i nadále zachována. Zápis do Rejstříku vyloučených osob je na dobu neurčitou a o výmaz z Rejstříku je možné požádat nejdříve po uplynutí jednoho roku. 

Rejstřík vyloučených osob (RVO) je neveřejný informační systém veřejné správy, který slouží k zamezení přístupu vyloučených fyzických osob k hazardním hrám. Jeho cílem je ochrana ohrožených skupin osob před negativními následky hraní hazardu. Rejstřík byl spuštěn v prosinci 2020 a v červnu 2024 v něm bylo zapsáno bezmála 200 tisíc osob, z toho 12 tisíc na vlastní žádost. Více informaci: Rejstřík vyloučených osob (RVO)

RVO je jedním z několika ochranných opatření, která mají za cíl zamezit vzniku sociálně patologických jevů spojených s problémovým hráčstvím. Vedle něj v ČR již několik let fungují další opatření, jako je například povinná registrace hráčů včetně možnosti nastavení sebeomezujících opatření (maximální výše sázek či proher) anebo povinné 15 minutové přestávky po dvou hodinách hraní.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.