CZ EN

Motivový obrázek

Konec kolků je za dveřmi: Využít či odprodat je můžete už jen do konce roku

Do definitivního konce kolkových známek zbývá už jen několik týdnů. Pokud jste jimi byli zvyklí platit správní či soudní poplatky a nakoupili jste si je třeba do zásoby, měli byste zpozornět. Využít či zpětně odkoupit je totiž možné jen do konce tohoto roku, tedy do 31. prosince 2024. Po tomto datu se z těchto cenin stanou jen bezcenné kusy papíru.

Nechat si zpětně odkoupit nepoškozené kusy kolkových známek je možné pouze na vybraných pobočkách České pošty (viz ZDE), kde bude úkon zpoplatněn dle aktuálního ceníku. Od ledna 2025 bude na úřadech či soudech možné využít všech ostatních a již existujících nástrojů hrazení poplatků, jako jsou například platba kartou či v hotovosti, případně bankovním převodem.

Přestože lze kolkové známky do konce roku stále využívat a můžete je tedy na výše uvedených pobočkách České pošty i nakoupit či vyměnit poškozené a nepoužité za nové, doporučujeme všem, kteří byli zvyklí kolky využívat, aby spotřebovali případné zásoby a postupně přešli na ostatní a již zavedené způsoby hrazení poplatků na úřadech.

Kolkové známky byly zrušeny v rámci konsolidačního balíčku vlády, a to zejména z ekonomických důvodů. V dnešní digitální době šlo totiž o drahý přežitek, který zbytečně zatěžoval státní rozpočet, protože kolky musel někdo vytisknout a následně je také rozvést na prodejní místa. Pro představu, v období 2014 až 2021 činily náklady související s výrobou a distribucí kolků bezmála půl miliardy korun. Státu tak jejich zrušení uspoří ročně desítky milionů.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.