CZ EN

Motivový obrázek

Ministr Stanjura představil harmonogram řešení povodňových škod

Na Ministerstvu financí dnes proběhlo první jednání pracovní skupiny pro financování obnovy oblastí postižených povodněmi, které předsedá ministr financí Zbyněk Stanjura. Kromě ministrů klíčových resortů se jej zúčastnili také představitelé Asociace krajů ČR anebo Národní sportovní agentury.

„Cílem dnešního setkání bylo sladit kroky a jasně popsat harmonogram, který bude v příštích dnech a týdnech pro všechny závazný,“ okomentoval první jednání skupiny ministr financí. Ten po jednání rovněž oznámil, že vláda na pomoc s odstraněním následků povodňových škod vyhradí celkem 40 miliard korun, a to jak formou novely zákona o rozpočtu na letošní rok, tak navýšením návrhu rozpočtu na rok příští.

„Po dohodě s premiérem Fialou předložím příští středu na vládu novelu státního rozpočtu na rok 2024, ve které bude k dispozici dalších 30 mld. Kč na řešení škod po povodních. Souběžně s tím vláda schválí i dalších 10 mld. Kč na řešení škod v návrhu rozpočtu na rok 2025," řekl Zbyněk Stanjura s tím, že navržené navýšení vychází ze zkušeností z povodní z let 1997 a 2002, přičemž byla zohledněna i současná úroveň cen. Rozpočtové deficity tedy budou v obou letech kvůli sanaci povodňových škod navýšeny, nicméně to neznamená, že všechny prostředky budou využity. To, kolik z nich bude opravdu využito, bude záležet především na celkovém vyčíslení škod ze strany krajů, které ale bude k dispozici až za několik týdnů. „Vláda v tomto musela jednat rychle, aby měla dostatečnou rezervu na řešení škod po povodních. Takový postup je zcela v souladu s evropskými fiskálními pravidly, která umožňují rozšíření rozpočtových výdajových rámců v případě přírodních katastrof,“ doplnil ministr Stanjura s tím.

Dnešní první jednání pracovní skupiny obsahovalo tři hlavní části, ve kterých ministr Stanjura seznámil ministry z resortů, které administrují dotační programy, postupně s harmonogramem financování škod dle zákona o státní pomoci při obnově území a také s postupem při zjišťování škod samospráv na majetku poškozeném povodněmi. V závěru jednání shrnul postup při žádosti České republiky o pomoc z Fondu solidarity Evropské unie, jehož je resort financí za vládu gestorem.

Po dohodě s premiérem Fialou předložím příští středu na vládu novelu státního rozpočtu na rok 2024, ve které bude k dispozici dalších 30 mld. Kč na řešení škod po povodních.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

Harmonogram prací, se kterým ministr Stanjura seznámil účastníky jednání, je následovný:

  • Příslušné resorty na začátku příštího týdne předloží Ministerstvu financí přehled zvažované podpory z jejich strany 
  • Ministerstvo financí tyto podklady od jednotlivých resortů do konce příštího týdne vyhodnotí.
  • Do sedmi dnů od odvolání stavu nebezpečí v postižených regionech předloží kraje přibližné vyčíslení odhadu škod jak na obecním, tak i krajském a státním majetku. Za předpokladu, že byl stav nebezpečí v krajích vyhlášen okolo 13. září, by tedy mohla být tato data k dispozici zhruba 21. října.
  • Ministři financí a pro místní rozvoj pak dle platné legislativy předloží Strategii obnovy území na jednání vlády, kterou následně vláda projedná, k čemuž by mohlo dojít na přelomu října a listopadu.
  • Do 5. prosince 2024, tj. 12 týdnů od prvního dne povodňové situace, pak musí Ministerstvo financí v žádosti o pomoc z Fondu solidarity EU předložit součet veškerých škod.
     

Strategie obnovy území bude obsahovat jak vyčíslení veškerých povodňových škod, tak i souhrn všech možných nástrojů (dotačních programů jednotlivých ministerstev), které vláda využije k sanaci škod na veřejném majetku a infrastruktuře v postižených oblastech. Koordinační role MF spočívá mimo jiné v tom, že dotační programy budou na jednotlivých ministerstvech vypsány co nejvíce adresně a aby administrativa s podáním žádosti podání byla co nejjednodušší. 

Další jednání této pracovní skupiny proběhne v příštím týdnu. 

Základní informace k Fondu solidarity EU

  • Žádost o příspěvek z Fondu solidarity EU (dále jen FSEU) předkládá každý stát samostatně, a to i v případě, že stejná katastrofa postihne více států. Žádost předkládá Ministerstvo financí.
  • Termín pro předložení žádosti je 12 týdnů od de dne, kdy byly zaznamenány první škody nebo kroky vedoucí k zabránění škod (tj. v našem případě 13. 9. 2024) – předložení tedy nejpozději 5. 12. 2024.
  • Pro rozhodnutí, zda bude žádost o pomoc z FSEU podána, je nutné co nejdříve získat co nejpřesnější informace o rozsahu celkových přímých škod ve všech postižených krajích.
  • Podmínkou pro podání žádosti je, aby celkové vyčíslené přímé škody splňovaly stanovený finanční limit: 
    • V případě závažné přírodní katastrofy Pro ČR je aktuálně stanovený limit 39,631 mld. Kč. 
    • V případě menší, tzv. regionální přírodní katastrofy, musí celkové přímé škody přesáhnout 1,5 % regionálního HDP (na úrovni NUTS2). Např. limit pro MSK je 8 mld. Kč.
    • V případě, že stát je postižen stejnou přírodní katastrofou jako sousední stát, který je způsobilý z důvodu závažné přírodní katastrofy, pro podání žádosti není stanoven konkrétní limit.
  • Výše příspěvku z FSEU je 2,5 % vyčíslených přímých škod. Finanční příspěvek z EUSF musí být použit do 18 měsíců ode dne, kdy EK vyplatí celkovou částku pomoci.
  • Zálohová platba z FSEU může být poskytnuta do výše max. 25 % částky předpokládaného finančního příspěvku a max. 100 mil. EUR. 
  • Z příspěvku z FSEU mohou být refundovány výdaje na odstranění bezprostředních následků povodní na nepojistitelném veřejném majetku v následujících kategoriích:
    • obnovení provozuschopnosti infrastruktury v oblasti energetiky, vodohospodářství a odpadních vod, elektro komunikací, dopravy, zdravotnictví, vzdělávání;
    • poskytování dočasného ubytování a financování záchranných služeb poskytnutých dotčenému obyvatelstvu;
    • zajištění preventivní infrastruktury a opatření na ochranu kulturního dědictví;
    • vyčištění oblastí postižených katastrofou, včetně přírodních zón, v souladu s přístupy založenými na ekosystémech tam, kde je to vhodné, a také okamžitá obnova postižených přírodních zón, aby se předešlo okamžitým účinkům eroze půdy.
Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.