CZ EN

Schillerová: Důchodce na dlažbě nepřipustíme

Datum: 15.4.2021 | Autor: ALENA SCHILLEROVÁ | Zdroj: Lidové noviny | Rubrika: Názory | Strana: 09

Ať se to někomu líbí, nebo ne, životní standard našich důchodců je dlouhodobou prioritou této vlády. Od jejího nástupu jsme důchody významně zvýšili, v krizovém roce 2021 si pak naši důchodci průměrně přilepšili o 839 Kč měsíčně. Papírovým cílem bylo splnit to, co jsme při nástupu do vlády slíbili. A to je průměrný starobní důchod přesahující částku 15 tisíc korun měsíčně. Což se podařilo, pandemii navzdory.

Tím hlavním úkolem pomoci důchodcům ale vloni bylo udržet jejich životní standard, i když jsme procházeli krizí. Aby nakonec nebyli právě důchodci těmi, kdo vyjdou z pandemie poraženi. V roce 2021 totiž rostly ceny spotřebního koše důchodců zhruba o půl procentního bodu rychleji než běžná inflace. I proto jsme jim nad rámec zákonné valorizace vyplatili příspěvek k důchodu pět tisíc korun. Je to pragmatický krok, protože jednorázový příspěvek kompenzující dramatický růst spotřebního koše důchodců je pohledem státního rozpočtu rozumnější a fiskálně odpovědnější. Nezvyšuje totiž penze nad zákonnou valorizaci natrvalo a nevytváří tak strukturální deficity.

Odmítám přitom spojku mezi zachováním životní úrovně dnešních důchodců s ožebračováním budoucích seniorů. Ano, připravit důchodovou reformu zajišťující udržitelnost penzijního systému se nám už do konce volebního období připravit nepodaří. Přiznejme si ale, že připravit důchodovou reformu se nepodařilo žádné vládě za posledních 30 let. Vyžaduje to extrémní konsenzus napříč politickým spektrem, aby se nestalo, že příští volby vyhraje někdo, kdo ji obratem zase zruší. A takový komfort jsme v průběhu pandemie zkrátka neměli.

Příští vláda ale nebude s reformou začínat od nuly. Máme pro ni dobrý základ v podobě analýzy OECD, která přináší komplexní pohled na stav našeho penzijního systému a řadu expertních závěrů nezávislé autority. Většinu nepříliš překvapivých. Máme složité nastavení výpočtu důchodů a potřebujeme zajistit finanční udržitelnost systému, např. úpravami daňového mixu. Samozřejmě tak, aby se daňová zátěž zaměstnanců, živnostníků a firem nestala na úkor důchodového systému nadměrnou. A abychom zůstali konkurenceschopnou zemí lákavou pro investory.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.