CZ EN

Komentář MF k vyjádření NRR k návrhu státního rozpočtu 2025

Ministerstvo financí bere na vědomí vyjádření Národní rozpočtové rady k návrhu státního rozpočtu na rok 2025. Je třeba zdůraznit, že nejistoty jsou na straně příjmů i výdajů vždy. Jejich míra se pak mění v závislosti na řadě externích faktorů. Od toho rozpočet obsahuje několik mechanismů, vedle vládní rozpočtové rezervy může jít o přesuny v rámci kapitol, mezi kapitolami, čerpání nároků z minulých let apod. U některých příjmů, jako ve zprávě NRR zmiňovaných odvodů organizací s přímým vztahem ke státu, je navíc povinnost v případě jejich nenaplnění vázat výdaje.

Ohledně příjmů rozpočtu připomínáme, že Výbor pro rozpočtové prognózy, který tentokrát posuzoval celé příjmy, je v závěru srpna označil za realistické, byť k některým dílčím titulům, jako byly příjmy z emisních povolenek, které Rada ve svém vyjádření zmiňuje, se vyjádřil rezervovaně. 

Co se týká příjmů z prodeje emisních povolenek, ty jsou rozpočtovány v částce, kterou Ministerstvo financí získalo jako subdodávku od gesčně příslušného Ministerstva životního prostředí, které si za tímto odhadem stojí. Vzhledem k tomu, že se jedná o příjem závislý na tržních cenách, může se optika, zda je odhad realistický, v čase měnit. 

V případě vytýkaného nesouladu mezi návrhem státního rozpočtu a pokrytím dotací na obnovitelé zdroje energie se dokončuje soubor opatření, kterými by se měla částka potřebná na obnovitelné zdroje snížit. 

MF souhlasí s tím, že pro dodržení litery zákona o rozpočtových pravidlech musí být výdaje na povodně vázány pouze na odstraňování následků zářijových povodní.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.