CZ EN

Ministr Stanjura v Otázkách Václava Moravce

Zdroj: ČT 24,  19. 5. 2024, Otázky Václava Moravce

Václav MORAVEC, moderátor
O jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Kam vede přitvrzování v politice? Jak daleko je od silných slov k tragickým činům? A dá se teď čekat zmírnění rétoriky? Diskuze ministra financí Zbyňka Stanjury, místopředsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Radima Fialy a ekonomické poradkyně odborů, bývalé ministryně Jany Maláčové. 

Nejsilnější odborová centrála v zemi zrušila úterní demonstraci, na které chtěla protestovat proti záměrům vlády v rámci změn důchodového systému a také v zákoníku práce. Pane ministře, za jak vstřícné gesto to považujete?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, poslanec, 1. místopředseda ODS
Myslím, že to je dobře. Já často říkám Josefu Středulovi, že buď máme jednat, nebo protestovat a já osobně preferuji jednání. Takže určitě je lepší jednat, argumentovat, snažit se přesvědčit nebo pochopit argumenty druhé strany, než demonstrace.

Václav MORAVEC
A budete vy se snažit jako vláda víc pochopit argumenty odborů? Teď narážím na to, že Josef Středula vás na konci týdne vyzval k tomu, abyste se s odbory po zrušení té demonstrace sešli, znovu probrali změny v penzijním systému i v zákoníku práce. Sejdete se?

Zbyněk STANJURA
Není to určitě výzva na mě, pokud budu pozván, tak takového jednání se zúčastním jako každého jednání.

Václav MORAVEC
Po zrušení té demonstrace, měli by takové jednání svolat buď premiér, nebo vicepremiér Jurečka?

Zbyněk STANJURA
Já si myslím, že ano. Mimochodem, já mám s panem předsedou ČMKOS domluvené další jednání, protože kromě těch velkých tripartit samozřejmě probíhají další jednání mnohem častěji, než to vypadá. Takže já v tom nevidím žádný problém, abychom třeba měli více času na třeba jedno téma a detailněji jsme mohli probrat argumenty pro a proti. Protože zase, když se podívám zpětně a podívám se, čím vším nebo čeho všeho se odbory obávaly v posledních dvou letech, taky se k tomu můžeme vrátit a podívat se, jaká byla realita, zda ty černé scénáře se naplnily, nebo ne. Ale já jsem na ta jednání určitě připravený a já myslím, že budou probíhat.

Václav MORAVEC
K tomu se nepochybně dostaneme. Jde mi jen o to, zda za vás jako ministra financí by vláda měla učinit také vůči odborům vstřícné gesto, vášně by měly jít stranou a měli byste znovu jednat. Vy říkáte, ano?

Zbyněk STANJURA
Tak když si za ty poslední měsíce porovnáte výroky vedení odborů a členů vlády, tak mnohem radikálnější výroky měli ti, kteří vedou odbory. Já myslím, že my jsme vždycky ty emoce udrželi. Říkali jsme, že odbory chápeme jako sociálního partnera, že chápeme jejich právo na protesty a podobně a žádné silné výroky členů vlády jsem nezaznamenal na adresu těch, kteří vedou odborové svazy nebo odborovou centrálu. To, že se lišíme věcně, to je jiná věc. A mně to nijak nebrání, abych se choval stejně jako v minulých týdnech a měsících. To znamená chodil na ta jednání, argumentoval, snažil se vysvětlovat pozice bez nějakých emocí a bez silných výroků. To já to nemyslím, že bychom měli říct: tak začněme se tvářit, že tady minulé dva roky nebyly a nic se nestalo. Já jenom jsem popsal stav, že, které tak mnohdy byly, já ty zejména vulgární výroky tady samozřejmě citovat nebudu, já jsem je citoval na uzavřeném jednání tripartity, tohle jsme si vyříkali. Já myslím, že je prostor pro to, abychom dál racionálně jednali o těch věcech, které zajímají vládu i sociální partnery.

Václav MORAVEC
Paní Maláčová, he dobře, že se odbory, respektive vláda vrátí k jednání s odbory a jak říkal Zbyněk Stanjura...

Zbyněk STANJURA
Já se omlouvám, ale vláda nikdy z těch jednání neodešla, jestli se někdo vrátí k jednání, tak to budou odboráři.

Václav MORAVEC
Ale odboráři říkali, že to bylo neuctivé jednání vlády vůči nim.

Jana MALÁČOVÁ, odborná poradkyně ČMKOS, býv. ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD
Velmi neuctivé. Já si myslím, že pan ministr začal tím, že se necítí kompetentní jednat o hospodářské politice Česka. To je velká...

Zbyněk STANJURA
To jsem neřekl, nechte si ty urážky hned od začátku. Ministr financí obvykle nesvolává jednání s odborovou centrálou. Vy si pamatujete, když jste byla ve vládě, že by ministři financí sjednávali jednání na vládní úrovni?

Jana MALÁČOVÁ
...že se toho nebudete účastnit, že nevidíte důvod.

Zbyněk STANJURA
Ne, já jsem řekl, že se toho budu určitě účastnit.

Jana MALÁČOVÁ
Další věc, kterou jste řekl, že žádné černé scénáře nenastaly. Proboha živého, pane ministře, vždyť máme za sebou třicetiprocentní kumulativní inflaci, jako jestli si myslíte, že to je normální? Nemáme téměř žádný hospodářský růst, jsme rekordně zadlužený přesto. A vy jako říkáte, že není o čem jednat? Máme nejdražší bydlení v Evropě, nejdražší data.

Václav MORAVEC
Pan ministr řekl, že když se odbory vrátí k jednacímu stolu, tak že je nepochybně, je připraven premiér i vicepremiér Jurečka připraven to jednání svolat na základě toho, že jste zrušili jako odbory...

Jana MALÁČOVÁ
Jako ministr financí je za normálních okolností vždycky klíčová osobnost v tripartitě, teďko jako nezlobte se na mě, ale trvat na těch formalitách, za normálních okolností vždycky jste jeden z klíčových členů vlády, který se zúčastní tripartity a bagatelizujete to, bagatelizujete to. Dlouhodobě jsou tady názory odborů zesměšňovány, delegitimizovány jednotlivými členy vlády. Myslím si, že teď je nejvyšší čas to změnit a začít se bavit o hospodářské politice Česka, protože nejsme v dobré situaci a ta vyostřená politická a společenská nálada o tom svědčí. Takže, pane ministře, prosím, vnímejte naše gesto jako velmi vstřícné a pojďme se postarat o to, aby ta debata nebyla jak slepý s hluchým. Abysme ekonomicky rostli, aby lidi, co pracují, tak aby se měli dobře, aby se nebáli o svoje životní jistoty. A co tady tato vláda dva roky dělá, tak je, že zesměšňuje zástupce pracujících lidí a zesměšňuje sociální dialog, který je, popravdě řečeno, v demokratických zemích...

Václav MORAVEC
Jde mi tedy z toho, co zatím vidíme, tak je velmi nepravděpodobné, že by to setkání dopadlo jinak než neshodou. Když budu mluvit diplomaticky.

Jana MALÁČOVÁ
Pokud vláda trvá na všech těch asociálních věcech, které znamenají další ždímání zaměstnanců v tom všem, co jste za poslední dva roky předvedli, tak to bude těžká debata. Ale my jsme udělali velmi vstřícné gesto a chceme, aby vláda začala řešit hospodářsky růst a začala řešit skutečné problémy Česka. 

Václav MORAVEC
Zákoník práce jako jeden z těch konfliktních bodů mezi vládou a mezi odbory. Paní exministryně, když se podíváte na to, že v tom zákoníku práce není to, proti čemu vy nejvíc protestujete v tom vládním návrhu, to znamená výpověď bez udání důvodu. Nepřispívá to také k vyhrocování té situace, když Marian Jurečka říká přes moji mrtvolu, obrazně řečeno, teď asi nevhodná metafora v této situaci, ale že to v tom vládním návrhu zákoníku práce není a vy proti tomu tak hlasitě protestujete.

Jana MALÁČOVÁ
Tak tam je potřeba říct, že v tuhle chvíli po Česku kolují čtyři novely zákoníku práce. Proč to říkám? Čtyři novely a moje zkušenost jako ministryně práce a sociálních věcí je, že se tohle často dělá, aby se to pak sloučilo v jednu velkou předlohu a dělalo se to na poslední chvíli, aby bylo velmi složité uhlídat, co se tam děje.

Václav MORAVEC
Jinými slovy, vy myslíte, že tato vláda prosadí výpověď bez udání důvodu, že celé to, co říká Marian Jurečka, je pouze trikem.

Jana MALÁČOVÁ
Ne, já si myslím, že na to nemají hlasy, ale jedná se o velké předvolební divadlo, v podstatě provokaci pracujících lidí. Místo toho, abychom se bavili o tom, že ten hospodářský model, který máme, který je založen na levné práci, tak nebude jako modernizován tím, že se začnou lidé vyhazovat bez udání důvodu. Vy tady dovážíte cizince z Mongolska, Filipín, honíte je po celém světě, protože nikdo jiný u nás už jako za tak málo peněz pracovat nechce. Chcete prodlužovat věk odchodu do důchodu do nekonečna, i když to nebude fungovat, bude to stejně drahé, jako když lidi půjdou v pětašedesáti, akorát se zaplatí z jiných dávek. Chcete zároveň k tomu lidi vyhazovat bez udání důvodu a rušíte zaručené mzdy a v tom blázinci si prostě myslíte, že tím nastartujete českou ekonomiku. To nebude fungovat, my prostě už nebudeme levnější než Indie nebo ty Filipíny a podobně, jo? A je to neustále na úkor těch pracujících lidí, zejména zaměstnanců.

Václav MORAVEC
Je to tedy provokace, to, co část ODS prosadit chce navzdory lidovcům? Ano, nejsou na to hlasy, protože SPD platí to, že vy nepodpoříte takovou změnu zákoníku práce? Radim Fiala.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hospodářského výboru PS PČR, místopředseda hnutí SPD
Ne, nikdy.

Václav MORAVEC
Tudíž je to provokace?

Zbyněk STANJURA
Ne, není to provokace. Tak máme se bavit o programových návrzích a o argumentech a v okamžiku, kdy se to tady levici nelíbí, tak jsme onálepkovaní, že to je provokace. Já si to myslím taky a ten nápad nebo ten návrh podporuji, tak si řekněme, jak je to dneska. Dneska se velmi často dělají formální změny organizační struktury k tomu, abych formálně naplnil zákoník práce. Je to nedůstojné pro zaměstnavatele i pro toho konkrétního zaměstnance. Má to být jedna z možností. Navíc v situaci, kdy dlouhodobě žádnou nezaměstnanost v České republice nemáme. Máme stejný počet volných pracovních pozic jako počet zaměstnaných a říkám dlouhodobě, takže mně ta debata přijde, jako kdybychom měli tady desetiprocentní nezaměstnanost a hrozila nějaká další vlna. My potřeb...

Václav MORAVEC
Počkejte, počkejte, ale vy říkáte, že ten návrh podporujete, ale je v rozporu takový návrh a jeho předložení by byl v rozporu s koaliční smlouvou.

Zbyněk STANJURA
Ne, nebyl. My ho předložíme, jestli získáme podporu, to nevím. Máme jasné mechanismy, koaliční spolupráci, všichni je znají. Určitě máme právo to předložit, ostatní zase kolegové mají právo, že to není vládní návrh, hlasovat proti. Nemůžete omezit žádného poslance, kteréhokoliv, ani vládního opozičního, aby nemohl podat pozměňovací návrh. Druhá věc je politické jednání, které strany a jak silně takový návrh případně podpoří. Zatím tu většinu nemáme.

Václav MORAVEC
A nepodpoří to SPD, ANO, lidovci.

Zbyněk STANJURA
Ale to neznamená, že když jsem v menšině, že ten názor změním, nebo že nebudu obhajovat, nebo že se nepokusím kolegy přesvědčit nějakými argumenty, že ten návrh je správný. Je to tak, máme dvě novely.

Jana MALÁČOVÁ
Jsou celkem čtyři.

Zbyněk STANJURA
Ne, máme dvě novely.

Václav MORAVEC
No, ale ve sněmovně jsou dvě.

Zbyněk STANJURA
Ne, zatím je tam jedna, resp. dvě. My jsme řekli, že v té první, kdy rušíme zaručenou mzdu. Unikát v Evropě. Odbory říkají, že kvůli zrušení zaručené mzdy v privátním sektoru se obrátí na Evropskou komisi. Já jsem pro. Obraťte se, ať je to černé na bílém, že osm minimálních mezd nemá nikdo kromě Česka a Slovenska, že zaručená mzda není nic jiného než osm úrovní minimální mzdy. My jsme vyslyšeli a našli jsme řešení, jak se vyhnout každoroční nedohodě mezi sociálními partnery. A ještě jednou, kdo byl ve vládě? Vy, když jste byli ve vládě, vy osobně, když jste byla ve vládě, byla dohoda sociálních partnerů na růstu minimální mzdy?

Jana MALÁČOVÁ
Řešení jste nenašli vy, to vás přinutila komise.

Zbyněk STANJURA
Ne, nás nepřinutila komise, je tam jenom doporučení. Nikdo nás nenutil. Je to doporučení, není to povinnost. My jsme se toho drželi. Já bych šel ještě dál, protože ve státní sféře máme naprosto nepřehledný systém odměňováni, to chce určitě zjednodušit tak, aby ti, kteří pracují ve státní sféře, byli lépe motivováni. Protože my dneska máme platové třídy, platové stupně, zaručené mzdy, což je několik stovek možných tabulek, kde máte hledat, jaká případně odměna se vás týká.

Václav MORAVEC
Vás by nepřesvědčil argument Zbyňka Stanjury, který říká, že zákoník práce je obcházen těmi různými reorganizacemi a podobně, a proto občanští demokraté nakonec podle něj předloží ten svůj sporný návrh?

Radim FIALA
Nepřesvědčil. Já vám řeknu, proč. Já jsem přesvědčen o tom, že výpověď bez udání důvodů je neúcta k zaměstnanci. Že to není ani morální, ani etické a není to ani ekonomické, protože pokud se podíváte na ten systém, který je například v Dánsku, kde Dánsko má samozřejmě tak vysoké daně, že si může dovolit platit těm lidem dva roky z Úřadu práce, že jsou na Úřadu práce a dva roky se o ně postará po výpovědi bez udání důvodu. Tak já si myslím, že u nás by to ani ekonomicky nebylo zajímavé. Ale to, co chci říct, ta pointa je, že dnes zákoník práce je podle mě relativně flexibilní, že prostě můžete dát zaměstnanci výpověď z pracovního poměru, to je důležité. Podívejte se třeba do Itálie, já mám zkušenosti z Itálie, kde v podstatě zaměstnance nemůžete přesunout, nemůžete s ním nic udělat, nemůžete mu dát výpověď, dokud neodejde sám. Takže my máme zákoník práce, který funguje a ...

Václav MORAVEC
Na něj byste nesahal, takže to nepodpoříte…

Radim FIALA
Já bych na něho nesahal hlavně v této věci.

Zbyněk STANJURA
Jediná reakce. Kde jsou čísla? Daňové zatížení zaměstnanců v Dánsku je o čtyři procentní body nižší než v České republice.

Radim FIALA
Mají 55 %.

Zbyněk STANJURA
36,5 %.

Radim FIALA
55 %.

Jana MALÁČOVÁ
Ježiši a proč jsme v Dánsku, proboha?

Václav MORAVEC
Vy byste nechtěla být v Dánsku?

Jana MALÁČOVÁ
Já tam jedu na dovolenou.

Václav MORAVEC
No, krom dovolené, to je příklad sociálního státu, to jsem myslel...

Zbyněk STANJURA
Když to někdo používá jako argument, tak já jsem zareagoval. Já bych to Dánsko nevytáhl, jenom říkám, že když se podívám na daňové zatížení zaměstnanců v zemích OECD, tak daňové zatížení zaměstnanců v Dánsku je 4%...

Radim FIALA
Protože když k tomu připočtete sociální a zdravotní odvody v České republice, tak...

Jana MALÁČOVÁ
Když tomu Dánsku tak rozumíte, že si z toho vezmete jenom tu výpověď bez udání důvodu, ale...

Václav MORAVEC
Slyšela jste, že poslanci ODS ten návrh předloží.

Jana MALÁČOVÁ
Podívejte se, pane ministře, my jsme unikát v Evropě a ve vyspělých zemích celkově v tom, že se u nás lidé nejvíce bojí říci o zvýšení platu. Je na to řada žebříčků. Myslím, že ten poslední je od PwC rok starý. Když zavedete výpověď bez udání důvodu, tak způsobíte jediné, že se lidé budou ještě více bát říct si o vyšší výplatu. A je to snaha o snížení ceny práce v Česku, protože ten hospodářský model nefunguje. My máme zároveň další velký problém, že když se podíváme na výkonnost ekonomiky a na úroveň mezd a platů v Česku, tak jsme 30 % pod výkonem ekonomiky. To je taky unikát, to je druhý evropský unikát a vy se snažíte tady ten mrtvolný hospodářský model levné práce, který se vyčerpal, na tom se snad všichni shodneme, tak tady těmito pokusy vlastně oživit. Vy dáváte umělé dýchaní...

Václav MORAVEC
Když jste byli jako sociální demokraté a byli jste součástí vlády, proč jste nenastavili jiný hospodářský model, aby ten náraz České republiky, toho vyčerpaného modelu...

Jana MALÁČOVÁ
Současně s covidem? Současně s řešením covidu tady budu nastavovat...

Václav MORAVEC
Covid byl dva roky.

Jana MALÁČOVÁ
Dva a půl roku.

Václav MORAVEC
A vy jste vládli od roku 2017.

Jana MALÁČOVÁ
Já, když přišel covid, tak moje první obava byla, že se tady tahle krize zneužije k tomu, aby se ta šestiletá konvergence mezd k západu okamžitě vynulovala. Proto taky mimo jiné jsem představila a uvedla v život antivirus. Protože antivirus měl jako program, který vy všichni tady kritizujete, zabránit tomu, aby firmy nevyužily ten strach, který lidi měli a nesnížili…

Václav MORAVEC
Znovu se ptám, nasazení jiného hospodářského modelu Sobotkovou vládou, kdy sociální demokraté byli nejsilnější politickou stranou ve vládě a pak po roce 2017 jako součást vlády Andreje Babiše. Proč nebyl prosazen jiný model, který by nahradil ten vyčerpaný…

Jana MALÁČOVÁ
Vám to teď říkám.

Václav MORAVEC
Vy jste mluvila o antiviru.

Jana MALÁČOVÁ
Ano, ale to s tím souvisí. Vždyť za covidu byla snaha zneužít situaci, aby poklesly mzdy. Ani za covidu nepoklesly reálné mzdy díky antiviru, to musí pan ministr uznat. Tenkrát jsme se o tom neustále bavili. Antivirus zabránil poklesu reálných mezd v Česku během covidu. A druhá věc, vždyť my jsme zavedli, že investiční pobídky musí být jenom na přidaná pracovní místa s přidanou pracovní hodnotou. To znamená, že jsme to uvedli v provoz i přesto, že jsme řešili covid. My jsme navyšovali. Tak já jsem nebyla v té předchozí vládě činná, tak jako to nebudu obhajovat. Já jsem byla ministryně práce a sociálních věcí v té druhé sociálnědemokratické vládě v té předchozí a za mě, za nás rostly mzdy, rostly platy, rostla životní úroveň, a i když byl covid, tak jsme zabránili tomu, aby poklesly reálné mzdy. Tohle se této vládě nepodařilo. A ty nástroje jste měli.

Václav MORAVEC
Velmi stručná reakce.

Zbyněk STANJURA
Neměli. Zdědili jsme tak šílené deficity. My jsme nechali zaměstnancům za dva roky o 7 % čistého víc, to zapomínáte používat. Vy pořád říkáte zaměstnanci, zaměstnanci. Podle mě vám o ně skutečně nejde. Já neznám zaměstnavatele, který by se zbavil dobrých zaměstnanců. Vy pořád říkáte, to jsou ti zlí zaměstnavatelé, chtějí vyhazovat zaměstnance. Vy znáte zaměstnavatele, který se chce zbavit dobrých zaměstnanců? Zeptejte se každého zaměstnavatele, každého podnikatele, od nejmenšího po největšího. Nejcennější, co mají, jsou jejich zaměstnanci. Takže pořád nestrašte, že bude někdo někoho vyhazovat. Proč by se vyhazovali dobří lidi, že bez nich není úspěch ani té instituce, ani té firmy. Já chci jenom říct, ono to je hezké, sociální demokraté ve vládě 8 let, ale paní Maláčová řekla, bavte se jenom o tom, jak jsem tam byla já. Já nemyslím, že vystupujeme za politické strany.

Jana MALÁČOVÁ
Tak já jsem tu za odbory.

Václav MORAVEC
Pojďme dál, abychom se dostali i k těm změnám penzí. 

Zbyněk STANJURA
Zatím jsme se reálně jako vláda o tom zákoníku práce, který navrhujeme, nebavili vůbec. Protože je to politický návrh, resp. politický názor ODS. My ho předneseme. Zatím to vypadá, že nemáme většinu, ale ani vteřinu jsme nevěnovali té debatě o tom, co v těch novelách je. Proč se nemůžeme bavit o tom, jak je dobře, že přicházíme po letech debat, a ani jedna z vašich vlád, která tvrdí, jak má blízko k odborům, nebyla schopna předložit například systém valorizace minimální mzdy. Ani jste to nepředložili, ani jste to nezkusili. Kolikrát jste to předložili vládě? Kolikrát to prošlo vládou? Kolikrát se to přesunulo do parlamentu? Ani jednou. Máme mechanismus, abychom se vyhnuli tomu každoročnímu handrkování, který nikam nevede. A současně rušíme evropský unikát, osmi úrovňovou zaručenou mzdu v soukromé sféře.

Radim FIALA
K té valorizaci minimálních mezd..

Václav MORAVEC
To jsem se chtěl zeptat, když vy jste proti tomu zákoníku, proti té novele jako celku, kde je i ta valorizace...

Radim FIALA
Ano. Nám se nelíbí ani ten systém valorizace, který chcete vy. Vy chcete systém valorizace na základě nějakých predikcí Ministerstva financí. Uděláte nějaký predikce a na základě toho uděláte valorizace. Proč to neudělat naprosto transparentně a viditelně a nenavázat minimální mzdu na průměrnou mzdu v České republice nebo na její medián?

Zbyněk STANJURA
Víte ale, co to znamená? Že to bude nižší.

Radim FIALA
No, ale vyděláte. Vy budete dělat predikce a podle těch predikcí budete valorizovat, takže nikdo nebude vědět, jaká ta valorizace bude.

Zbyněk STANJURA
Ne. Pokud takový pozměňovací návrh přijde,..

Radim FIALA
Od SPD?

Zbyněk STANJURA
Z SPD ano, od kohokoliv jiného. Jsem připraven debatovat a chci říct, co to ukáže. Predikce odhaduje, o kolik porostou mzdy v příštím roce. Pokud to vztáhneme k minulému období, tak ta minimální mzda bude ale nižší v tom výsledku. To si rozumíme.

Radim FIALA
Bude to jistější a bude to transparentní a předvídatelné.

Zbyněk STANJURA
Ale kdybychom to takhle navrhli, tak nás odbory obviní. Podle mě to je spekulace, že zvolíme mechanismus, kdy ta minimální mzda v té absolutní částce bude nižší.

Radim FIALA
Tak ať nám paní Maláčová řekne, co je správně.

Zbyněk STANJURA
Protože pokud vezmu. Jsme v roce 2024, teoreticky by to platilo pro rok 2025, tak můžu vzít výsledek průměrné mzdy za rok 2023. Z toho můžeme vzít 46 %. Model, o kterém mluví Radim Fiala, znamená, že ta minimální mzda, bude nižší.

Václav MORAVEC
Uslyšíme, co řekne Jana Maláčová z pohledu odborů.

Jana MALÁČOVÁ
Polsko má minimální mzdu 4 242 polský zlotých, což je dle včerejšího kurzu 24 700 Kč. Jak to, že má Polsko o 5 000 Kč vyšší minimální mzdu?

Radim FIALA
Valorizují to podle čeho?

Jana MALÁČOVÁ
Když jsou o čtvrtinu méně hospodářsky výkonnější. Takže se tady bavte o procentech, o základech. Já se tady snažím říct, že minimální mzda je tak směšně nízká, že tady tato debata je prostě bezpředmětná.

Václav MORAVEC
Vás vůbec nezajímá ten systém? To znamená, že debata o tom systému, jak to nastavit, je bezpředmětná?

Jana MALÁČOVÁ
Ne. Tady ty detaily. Já si prostě dlouhodobě myslím, že ten model 50 % průměrné mzdy z předchozího roku jako základ je ten správný mechanismus. Takhle jsem ho sama navrhovala a bez nějakého toho dlouhého postupného… Vláda navrhuje, že se to má naplnit až v roce 2029? 

Zbyněk STANJURA
Každý rok 1 %.

Jana MALÁČOVÁ
Máme se tam dost až v roce 2029 a teď už za Polskem zaostáváme o 5 000 Kč, to úplně absurdní. A v reálných mzdách jsme na úrovni roku 2018? To jsou prostě jako totální detaily, které zaplavují tu diskuzi.

Zbyněk STANJURA
Když vláda levice měla většinu, proč jste v té době neprosadili 50 %?

Jana MALÁČOVÁ
Neodpovím vám, bylo mi šest, sedm let, nepamatuju si to prostě.

Zbyněk STANJURA
Jak šest, sedm let, v roce 2014 vám bylo šest let? Vy jste vládli v roce 2013, to se omlouvám, to vám fakt nebylo šest, nebo sedm let. Taková výmluva. Nic neprosadili, nic nenavrhli.  Ani v procentech, ani v částce to neprosadili a teď, když jsou v opozici a mají úžasná 3 %, tak nás budou mistrovat a budou říkat, že ten systém není důležitý.

Václav MORAVEC
Proč jste zde svolávali demonstraci za lepší ekonomický model? Vy jste svolávali demonstraci za zákoník práce a penzijní systém. Takže jdu v duchu.

Jana MALÁČOVÁ
Ne, za aktivní hospodářskou politiku státu.

Václav MORAVEC
To ale bylo až na třetím místě, pokud to tam bylo. Hlavní byly ty dva, měl jsem tady minulý týden plakát. Když se podíváme na jiný model, a to volební model, který jsme představili, podívejme se, jak by vypadalo rozdělení mandátů na základě naměřených preferencí v průběhu tří posledních měření. D'Hondtova metoda tak, jak se přepočítávají mandáty. V případě kandidatury koalice Spolu by hnutí ANO získalo 90 křesel, koalice Spolu 53, Piráti 23 mandátů, SPD 21, Starostové 13 křesel. Strany současné vládní koalice by dohromady získaly 89 mandátů, připomínám, že teď mají aktuálně ve sněmovně 108. Současná opozice by měla 111 křesel, pokud sečteme hnutí ANO a SPD. Jak by se složení sněmovny proměnilo, kdyby kandidovaly politické strany samostatně? Teď to vidíte opět na základě naměřených preferencí. V průběhu tří posledních vln trendů Česka by hnutí ANO získalo 96 křesel, občanští demokraté 41, Piráti 26 mandátů, SPD 22 a starostové 15 křesel. Strany současné vládní koalice by tak získaly 82 mandátů a opozice by měla 118 křesel. Právě o ty mandáty jde, když hnutí ANO říká, že pokud bude vládnout, tak zruší návrh důchodové reformy, se kterým přicházejí strany současné vládní koalice. Pane ministře, váš úřad v tomto pořadu byl kritizován Filipem Pertoldem, poradcem ministerstva práce a sociálních věcí, který říkal, že se stejně bude muset sahat i do toho třetího pilíře a že je škoda, že ministerstvo financí tu změnu třetího pilíře nenavrhlo. Proč takto dávkujete a kouskujete změny v penzijním systému? A proč nepřijdete s koncepčním ucelenějším řešením?

Zbyněk STANJURA
Jako to bylo obvykle minule, předminule. Každá vláda přišla s komplexním systémovým odvážným řešením. Vy jste nepřeložili nic.

Jana MALÁČOVÁ
Prosadili jsme výchovné. Takže to teď seniorům rušíte.

Zbyněk STANJURA
Nerušíme. Já ještě k tomu volebnímu modelu. Rychle jsem si to spočítal, ten poslední model je průměr tří, tak opoziční strany mají 41,5 %, vládní strany mají 41. To vlastně říká, že ty dva tábory jsou hodně podobné, co se týče síly, že velmi často se přelévá uvnitř táborů podpora jednotlivých stran. Ale jsme 15 měsíců před volbami. Já to nechci ani podceňovat, ani přeceňovat. Z toho dnešního průzkumu v zásadě ne na mandáty, ale na procenta jsou vládní opoziční strany.

Radim FIALA
Což je ale zajímavý, že opozice má pořád stejně, ale koalice, která vládne, zvyšuje daně a dělá řezy vůči lidem je, jak říká tady paní Maláčová, asociální, tak pomalu roste. To je zajímavý průzkum.

Zbyněk STANJURA
Ale já ho nedělám.

Václav MORAVEC
Ne, promiňte, to je průzkum České televize, a toto je oblíbená hrátka politiků, že ten průzkum zpochybňují. A když se podíváme na ty poslední průzkumy, které vždy Kantar před volbami dělá, tak se do plus minus jednoho procentního bodu trefil.

Radim FIALA
A bude ještě nějaký před volbami?

Václav MORAVEC
No, nepochybně bude. Ale teď mi vy odpovězte na tu otázku, pane ministře, na kterou jsem se ptal. Proč ty změny nejsou koncepční? Jdete jednotlivými novelami a přijdete ještě s novelou, která se bude týkat toho třetího pilíře, tedy penzijního připojištění.

Zbyněk STANJURA
Ne, nepřijdeme. Není, co bychom tam měnili zásadního, protože velmi často v debatě slyším, my bychom chtěli, aby lidé to použili víc jako rentu.

Václav MORAVEC
Ano, aby si to nevybrali najednou. 

Zbyněk STANJURA
Proti tomu se v zásadě nedá protestovat, proti té myšlence, ale mnozí lidé spoří desítky let. Jsou nastavená pravidla a ta pravidla umožňují, aby když šetří minimálně pět let, tak v šedesáti letech si naspořené peníze vyčerpají jednorázově. Rozhoduje se tak více než 90 % klientů a účastníků penzijního připojištění. Takže pokud mám vést debatu o tom, že by byla renta například povinná, tak se to týká nových smluv a efekt uvidíme za patnáct, dvacet let. Neříkám, že tu debatu nemáme vést.

Václav MORAVEC
Ale se změnou nepřijdete.

Zbyněk STANJURA
No, ne, nepřijdu, protože to je velmi komplikovaná věc. My jsme o tom debatovali s NRR. Není to tak jednoduché. Ta představa, že lidé, kteří dneska šetří, že jim zakážu vzít si v šedesáti peníze, je za mě nepřijatelná. To prostě není možné.

Radim FIALA
Podle mě, ať si řeknou, kolik chtějí čerpat, jestli celou částku, nebo to chtějí měsíčně.

Zbyněk STANJURA
To dneska mohou. Ale bavme se o tom, jestli si šetřit hodně. Bavme se o tom, jaká je finanční gramotnost. My jsme zavedli dlouhodobý investiční produkt pro mladší ročníky, aby měli alternativy, aby mohli zvážit i třeba ambiciózní, ale tím pádem riskantnější strategie. Je třeba říct, že velmi často jsou kritizované staré penzijní fondy, že mají malý výnos, to je pravda, na druhé straně všichni ti, kteří to kritizují, nevím, co by říkali.

Václav MORAVEC
Pane ministře, jestli to chápu správně, tak tato vláda, jejímž vy jste ministrem financí, zůstane u těch tří novel, kdy ta třetí teď zamířila do Poslanecké sněmovny, je nejspornější a zužuje se na to prodlužování.

Zbyněk STANJURA
Změny k třetímu pilíři jsme provedli k 1. lednu 2024. To znamená, ty změny v třetím pilíři jsou platné dneska necelých pět měsíců.

Václav MORAVEC
Ale ne ty zásadní, o nichž mluví NERV, aby ten systém dával smysl. Hnutí ANO zase přišlo se druhým pilířem.

Zbyněk STANJURA
Ne. S NRR se fakt neliším v pohledu na třetí pilíř. Debatujeme to. Jenom říkám, že nemůžete vymyslet systém, aby z toho, co naspořím, byla renta třeba na deset let. To se mělo udělat na začátku před těmi 25-30 lety, protože mnozí ti, kteří jdou do penze letos, za rok, za dva, za tři, už spoří 25-30 let a nemůžete jim změnit pravidla.

Radim FIALA
Oni sami mohou změnit pravidla, oni mohou. Dejte jim tu šanci.

Zbyněk STANJURA
Oni dneska mohou mít tu rentu, jenom to prostě nevyužívají.

Václav MORAVEC
Co budete chtít, pokud se uskuteční nové jednání vlády a odborů? Jaké změny byste považovali za solidní kompromis v té poslední třetí novele penzijního systému, která se i v mediální diskuzi zužuje jenom na to zvyšování věku odchodu do penze?

Jana MALÁČOVÁ
Ono je to to zvyšování věku odchodu do důchodu nejdůležitější. Já respektuji, že pravicová vláda chce zvyšovat věk odchodu do důchodu, nesouhlasím s tím a myslím si, že se to musí zastropovat ideálně v ústavě na pětašedesáti.

Václav MORAVEC
Vy byste to stropovala, vy byste dávala do Ústavy věk odchodu do penze?

Jana MALÁČOVÁ
Hm, tak nějak, po vzoru Slovenska. Nebo ústavním zákonem. Ale poslouchejte. Já bych chtěla od vlády, když se bavíme o těch argumentech a číslech, ať nám odpoví na tři otázky. Kolik lidí bude schopno po pětašedesátce pracovat a kolik nebude? Jaké profese to budou? A jak to souvisí s digitalizací a automatizací? Protože vy říkáte, zvedneme věk odchodu do důchodu, ale zároveň vystoupí ministr práce a řekne, že zanikne několik set stovek tisíc pracovních míst a jeden milion pracovních pozic se kompletně změní. Takže jak to jde dohromady? Které profese zaniknou, které vzniknou a ve kterých profesích lidé budou schopni po pětašedesátce pracovat? A kolik nás to bude stát na jiných dávkách? Na nemocenské, protože spousta lidí se do důchodu promarodí, když to zvednete. Na obecné zdravotní péči, na invalidních důchodech? Na podpoře v nezaměstnanosti, protože ten koktejl, vyšší věk odchodu do důchodu a automatizace, digitalizace bude znamenat, že o práci budou přicházet zejména starší lidé, to budou desítky miliard korun.

Václav MORAVEC
Tak to jsou tři otázky... Počkejte, vy kladete další.

Jana MALÁČOVÁ
Takže, kdo bude schopen pracovat po pětašedesátce, kolik lidí? V jakých profesích? Kolik to bude stát na jiných dávkách?

Zbyněk STANJURA
Tak za prvé, my nezvyšujeme věk odchodu do důchodu taxativně, ale fixujeme ho na průměrnou dobu dožití, jako je dneska. To mně přijde mezigeneračně spravedlivé. My jsme v paradoxním systému, kdy dnes...

Jana MALÁČOVÁ
Demografové s vámi nesouhlasí, ale to je detail. Česká demografická společnost. Ale...

Zbyněk STANJURA
Můžu říct jednu větu bez toho, že mi skočíte do řeči?

Jana MALÁČOVÁ
Já jenom narovnávám věci na pravou míru. Omlouvám se.

Zbyněk STANJURA
Vy nejste Česká demografická společnost. Říkám, že nezvyšujeme automaticky věk odchodu do důchodu. Mimochodem už v dnešní platné zákonné úpravě je, že po vyhodnocení statistického úřadu lze jednou za pět let zvýšit věk odchodu do důchodu. Takže tam žádná dramatická změna není.

Václav MORAVEC
Kolik lidí bude schopno pracovat po pětašedesáti?

Zbyněk STANJURA
To neví nikdo, ale já bych se vrátil k něčemu jinému.

Václav MORAVEC
Ty tři otázky.

Zbyněk STANJURA
Tak nejdřív musím popsat stav, jaké máme možnosti řešení, a pak můžu na nějakou detailní otázku odpovědět. Proč musíme dělat důchodovou reformu? To je přece klíčová otázka. Proč ten systém je dlouhodobě ztrátový? Pokud ho chcete mít méně ztrátový, tak máte jenom tři možnosti.

Radim FIALA
Ale řekl to dobře, méně ztrátový a s tím já bych souhlasil.

Zbyněk STANJURA
Však on nebude ani po těch úpravách vyrovnaný, bude méně ztrátový, to je třeba říct. A máte jenom tři možnosti.

Václav MORAVEC
Pan ministr teď právě odpoví na ty tři otázky, protože vy pak budete znovu chtít reagovat.

Zbyněk STANJURA
Já na ně odpovím. Buď snížíte důchody, nebo zvýšíte daně, nebo o něco prodloužíte věk odchodu do důchodu.

Václav MORAVEC
Anebo uděláte mix.

Radim FIALA
Anebo vezmete peníze ze státního rozpočtu.

Jana MALÁČOVÁ
To je zvýšení daní.

Radim FIALA
Ne, ne, ne. 

Zbyněk STANJURA
Já osobně a naše vláda považuje z těchto tří cest za nejméně bolestivou tu poslední, protože jak jsem říkal, ta mezigenerační solidarita, že to bude na průměrnou dobu složitější trávení v penzi. Nikdo neví, kolik lidí, jak říká paní Maláčová, bude schopno pracovat po pětašedesáti. Mimochodem to bude až v roce 2030, to je za šest let. Ale co víme z čísel, že ani to, v kolika je dnes odchod do důchodu, je v realitě trošku jiné. 30 % odchodu do penzí nebo 30 % lidí, kteří jsou dnes v penzi, odešlo předčasně. Takže my ani nevíme, jaký je dnes průměrný věk odchodů do penze.

Radim FIALA
Odešli, protože se vás báli.

Zbyněk STANJURA
Ne, to není loni a předloni. Máme penzisty, kteří jsou v penzi 25 let a odcházeli průběžně.

Václav MORAVEC
A vy je máte jako odbory? 

Jana MALÁČOVÁ
Hned odpovím tou delší větou.

Václav MORAVEC
To je jediné, na čem se všichni shodnete.

Jana MALÁČOVÁ
Vláda udělala návrh pro dřívější odchod pro náročné profese do důchodu a řekla, že to má na základě zdravotnických statistik, že to má na základě dat. Takže vy ta data už teď musíte mít.

Zbyněk STANJURA
Já mluvím o úplně něčem jiném, já mluvím o těch, kteří už v penzi jsou.

Jana MALÁČOVÁ
A pak uděláte odhad do budoucna, takže ta data musíte mít a vy tu odpověď musíte znát. Akorát je velmi nepříjemná. Kolik lidí nebude schopno po pětašedesátce pracovat a v jakých profesích, pane ministře, kolik nás to bude stát z jiných dávek?

Zbyněk STANJURA
No, to jsou otázky, na které neví odpověď nikdo, ani vy, ani odbory, prostě se to takhle spočítat nedá.

Václav MORAVEC
A vy na ně umíte odpovědět, Jano Maláčová?

Jana MALÁČOVÁ
My nemáme ty zdravotnické statistiky, ale hrubě to odhadujeme. A teď se vrátím ještě k tomu roku 2022. Než bylo výhodné jít dříve do penze, tak odcházelo do důchodu 20 % lidí, a to byl průměrný důchodový věk necelých 63 let. Tak si teď vezměte, když se to bude každý rok zvedat. Vy navrhujete zvedat to tempo každých šest let o rok, tak si myslím, že to bude každý rok 10 %. To znamená, že za nějakou dobu už ten důchodový systém nebude.

Zbyněk STANJURA
A jaké máte řešení? Vy nemáte žádné řešení.

Jana MALÁČOVÁ
Mám řešení.

Zbyněk STANJURA
Ne, nemáte řešení. Nic jste neprosadila, když jste byla ministryně práce a sociálních věcí.

Jana MALÁČOVÁ
Neřešte rozpočtové problémy Česka přes důchodový systém.

Zbyněk STANJURA
Já je neřeším přes důchodový systém.

Jana MALÁČOVÁ
Dofinancujete to z jiných daní. Já to chápu, proč to oni dělají. Ale ne ze zdanění práce.

Zbyněk STANJURA
Já jsem rovnou říkal, že jedno z možných řešení je zvýšení daní, ale já ho nepreferuji. 

Jana MALÁČOVÁ
Podívejte se, jak dopadla windfall tax, to je na odstoupení. O kolik jste se sekl, o 60 miliard? Oni neumí vybírat daně a chtějí zvyšovat věk odchodu do důchodu. Jediný, kdo zaplatil, tak ČEZ. To je neuvěřitelné, tam jsou zdroje.

Zbyněk STANJURA
45 miliard jsme odhadovali.

Jana MALÁČOVÁ
Neumíte vybírat daně a odnesou to pracovníci.

Zbyněk STANJURA
Vy už jste jak Alena Schillerová, pořád jenom neumíte vybírat daně. Rekordní výběr daní je v minulých letech.

Jana MALÁČOVÁ
Vždyť máte za první čtyři měsíce propad o 44 miliard, které jste nevybrali v tomto státním rozpočtu. O čem to mluvíte?

Zbyněk STANJURA
Jak jste na to přišla? Kdo vám ta čísla nachystal? To není žádná pravda.

Jana MALÁČOVÁ
Podívejte se na průběžné plnění.

Zbyněk STANJURA
Já to vidím, průběžné plnění.

Jana MALÁČOVÁ
Rozpočet máte postavený na 2,3 a teď se radujete z hospodářského růstu, odhad 1,2.

Zbyněk STANJURA
Nemám na 2,3. Nevím, kdo vám to chystá, ta čísla.

Jana MALÁČOVÁ
To je úplně neuvěřitelné.

Zbyněk STANJURA
Tak tady paní Maláčová řekne, máte propad příjmů 44 miliard, ale není to schopná ničím dokladovat, jenom takhle vystřelí číslo. A to je ta odborná debata, po které jste volala?

Jana MALÁČOVÁ
Tak řekněte, jak to vypadá?

Zbyněk STANJURA
Vypadá to úplně v pohodě, když se podívám, jak se plní rozpočet. Je velký předpoklad, že na příjmové straně naplníme předpokládaný rozpočet, protože ty daně se nevybírají jednou dvanáctého měsíčně, a to byste mohla vědět jako bývalá členka vlády.

Jana MALÁČOVÁ
Zprůměrovat a podívat se na předchozí roky.

Zbyněk STANJURA
Můžu říct tu metodiku, jak to děláme na rozdíl od vás? Protože vy jenom vystřelíte číslo a neumíte ho ničím podložit. Díváme se, kolik stoprocentně se vybralo v předchozích letech, v lednu, na konci února, na konci března, na konci dubna, tam jsme mírně nadprůměrní. To znamená, když si vezmu plán daňových příjmů, jsme zatím nadprůměrní za čtyři měsíce proti tomu, kolik se procentuálně vybralo v každém roce už podle skutečnosti.

Václav MORAVEC
Promiňte, já se dostanu záhy k té windfall tax, protože tady ten argument, jaké byly plány a jak to vypadá ve skutečnosti, je argumentem zásadním. Pane ministře, když říkáte, že je to v pohodě, a že vybíráte víc, než jste předpokládali za ty první čtyři měsíce, podle informací OVM jste řekl členům vlády, aby podali své možné požadavky v rámci rezortů, a že se znovu podíváte na rozpočet v polovině roku a v případě těch dodatečných příjmů budete redistribuovat ty lepší dodatečné příjmy. Je pravda, že se na vašem stole sešly návrhy na 40 miliard korun?

Zbyněk STANJURA
Přibližně ano.

Václav MORAVEC
Od jednotlivých rezortů ještě v letošním roce. A kupříkladu ČTK referovala, že jen ministerstvo spravedlnosti přichází s částkou až tří miliard korun, kdy část toho se týká ohodnocování zaměstnanců soudů, část toho vězeňské služby a podobně. Jaké budou priority? A kolik je podle vás realistických těch 40 miliard? To jste se asi zasmál, ne?

Zbyněk STANJURA
Ne, já jsem říkal, že se budeme rozhodovat, až budu mít plnění za první pololetí, protože tam se ty největší časové nesrovnalosti narovnají. To znamená, někdy v polovině července jsme schopni velmi dobře odhadnout, jaká bude příjmová strana do konce roku. Loni jsem to udělal úplně stejně a pak se ukázalo, že to je opravdu kvalifikovaný odhad. Takže v této chvíli nevím.

Václav MORAVEC
A jaké jsou vaše priority jako ministra financí? 

Zbyněk STANJURA
To rozhodne vláda. My rozpočtové věci řešíme na vládě jako celek. Každý musí přesvědčit nejenom ministra financí, ale i ostatní kolegy ve vládě, že jeho priorita je důležitější pro vládu než priorita jiného rezortu. Kdyby to bylo na mně, pokud bude dodatečný výnos daní, tak bych o to snížil deficit, ale jsem politický realista. Pokud bude dodatečný výběr daní vyšší než plánovaný, tak vláda určí priority a podle toho bude ty peníze distribuovat.

Václav MORAVEC
Distribuovat.

Radim FIALA
Můžu k tomu? Já myslím, že ten výběr daní dobrý nebude, protože si myslím, že pan ministr postavil rozpočet na letošní rok na špatných číslech. Vy tam máte predikci, pane ministře, že poroste HDP asi o 3,2 procent.

Jana MALÁČOVÁ
2,3.

Radim FIALA
2,3 procenta, roste zatím o 0,4 a máte tam taky, že i inflace bude nad třemi procentními body. A teď teda stoupla, je 2,9 procent, ale byla 2,2 procent a podobně. To znamená, že nevybíráte, nemůžete vybírat tolik, kolik jste si naplánovali, neroste vám ani HDP tím tempem, které jste chtěli a není ani taková inflace, protože inflace, já ji samozřejmě nechci a nepreferuji, ale na druhé straně pomáhá daňovým příjmům státního rozpočtu.

Zbyněk STANJURA
A škodí výdajům.

Radim FIALA
Ale teď jsme se bavili o příjmech. Jánesouhlasím s tím, jak jste je naplánovali jako ministerstvo financí s výběrem daní.

Václav MORAVEC
No, ale když je řeč o tom, s čím se nesouhlasí, tak Jana Maláčová řekla, že by měl Zbyněk Stanjura rezignovat kvůli windfall dani, tedy dani z mimořádných a neočekávaných zisků. Tu tzv. windfall tax, připomínám, uvalil stát na energetické, petrochemické a těžební firmy a také na velké banky. Loni poplatníci odváděli pouze zálohy na této dani, daňové přiznání za loňský rok k této dani podají přitom až letos. Celkový výběr této daně do veřejných rozpočtů měl podle plánu činit 85 miliard korun, výnos byl ale mnohem slabší než očekávání. Na zálohách windfall tax se loni vybralo 39 miliard, ty budou zaúčtovány v polovině letošního roku. Za letošní první čtvrtletí záloha činila 13 miliard. Pane ministře, chystáte se odstoupit? Když Jana Maláčová říká, že byste kvůli windfall dani měl rezignovat?

Zbyněk STANJURA
Ne. To číslo, které jste citoval a kolem kterého se pořád točí opozice, bylo nastaveno v okamžiku, kdy jsme neměli nařízený odvod z každé vyrobené megawatthodiny. 

Jana MALÁČOVÁ
A co banky?

Zbyněk STANJURA
Když jsme ho zaváděli, tak jsme odhadli, že z windfallu vybereme 45 miliard. V červnu uvidíme, jaká bude realita, to podle mě se to nebude lišit o 50 % k těm 45 miliardám. Díky tomu, že ceny elektrické energie na světových trzích byly nižší, tak odvod nebyl takový jako příjem. Zároveň ale nebyly takové výdaje na zastropování cen. Kolik bych vybral za vyrobenou megawatt za hodinu, o to víc bych musel dát na zastropování cen. Takže to je vlastně rozpočtově neutrální. Takže místo toho, abychom si řekli, že budeme potřebovat na zastropování cen a podobně kolem 100-110 miliard, tak jsme byli kritizováni, že to bude 200-250 miliard. Nakonec to bylo těch 100.

Václav MORAVEC
Promiňte, pane ministře, abyste neříkal, že tady používám čísla opozice a vidíte, pane místopředsedo, jak je člověk vyvážený...

Zbyněk STANJURA
Ne, to jsou naše čísla, já jsem říkal, že opozice používá čísla k návrhu státního rozpočtu.

Václav MORAVEC
Ale promiňte, ale váš předseda poslaneckého klubu Marek Benda se, cituji, „mimořádně zlobí na banky,“ když tady Jana Maláčová mluvila o bankách, že jejich účetní triky prověří...

Radim FIALA
Vždyť to jsme říkali od začátku.

Václav MORAVEC
Byl odhad, že banky zaplatí 33 miliard, a nakonec daly 700 000 000 Kč.

Radim FIALA 
Můžu? Pane ministře, musím se do vás argumentačně pustit, protože windfall tax je jeden z největších daňových průšvihů v dějinách ekonomiky České republiky a je vidět, že to je pregnantní příklad toho, že zvyšování daní nefunguje, i když bych si to přál, já těm bankám taky chci vzít ty peníze, ale nefunguje to. My jsme je naučili optimalizovat a oni to vozí svým matkám ven z České republiky.

Václav MORAVEC
A jak byste to tedy řešil, když máte díru ve státním rozpočtu, a kritizujete?

Radim FIALA
Chtěl bych to řešit, ale zvyšováním daní to prostě... Teď máme sektorovou daň, kterou navrhuje hnutí STAN, nevyřeší to sektorová daň. Naučili se optimalizovat, musíme najít sofistikovanou...

Václav MORAVEC
No, ale jak byste to dělal?

Jana MALÁČOVÁ
Daňový zákon, vyhledávací činnost.

Radim FIALA
Ano, musí se na to podívat FAU, jak se vyvádějí transferové platby z České republiky, a ty se evidentně vyvádějí. Prostě dividendy, zisky, další věci, a je potřeba na tom sofistikovaně začít pracovat.

Václav MORAVEC
Vy byste nezaváděl sektorovou daň?

Radim FIALA
Ne. Jestli si myslíte, že přijde někdo ze STANU a řekne, zdaníme je, dáme jim daň a vybereme, zase to zopakují a dopadne to úplně stejně.

Václav MORAVEC
Počkejte, jenom vteřinku, protože se podíváme i na vás do archivu, protože po letech se právě mluví o zavedení sektorové daně. Marek Benda se zlobí na banky, chce si na ně posvítit a starostové přicházejí právě s tím, že by se měla sektorová daň zavést. Když se vrátíme v čase, byli to právě sociální demokraté, kteří mluvili o sektorové dani. Vraťme se v čase.

Bohuslav Sobotka, tehdejší předseda strany, 8. 12. 2013 /ČSSD/
V rámci zemí Evropské unie existuje řada zemí, které speciálně zdanili banky v situaci, kdy se jejich rozpočty dostaly do složité situace. Čili našli tam dodatečné finanční zdroje a koneckonců náš blízký soused Slovensko také zavedl sektorovou daň, která se týká finančních institucí.

Petr Fiala, předseda strany, 29. 1. 2014 /ODS/
Dalším nebezpečným nápadem je kupříkladu úmysl zavést novou, tzv. sektorovou daň, která nikdy nepokryje náklady nebo všechny chybějící výdaje a navíc znevýhodní podnikatele.

Bohuslav Sobotka, tehdejší premiér, 22. 1. 2015 /ČSSD/
Jednou z možností je zvýšení daně z příjmu právnických osob. Buď tedy zvýšení celkové sazby, anebo zavedení sektorové daně pro některý ze sektorů a podobně jako na Slovensku by s tou možností mohlo být i vyšší zdanění bank.

Andrej Babiš, tehdejší ministr financí, 22. 1. 2015 /ANO/
Ty zkušenosti, sektorová daň pro banky, myslím si, že v Maďarsku to dopadlo velice špatně, i na Slovensku ve finále tu daň ty banky přenesly na zákazníky, a to my nechceme. Takže já si myslím, že je to zbytečné.

Jan Hamáček, tehdejší předseda strany, 12. 3. 2018 /ČSSD/
My jsme pro to, aby banky, které mají dvojnásobné zisky v porovnání s ostatními státy Evropské unie, odváděly více, proto chceme speciální daň právě na banky.

Jana Maláčová, tehdejší ministryně práce a sociálních věcí, 9. 12. 2018 /ČSSD/
Sociální demokracie to říká dlouhodobě, budeme muset navýšit daně zejména nadnárodním korporacím, to je například náš návrh sektorové daně.

Václav MORAVEC
To byla Jana Maláčová, když tady byla v otázkách jako ministryně. Teď vy byste nezaváděla sektorovou daň na banky, když říkáte, že to znovu obejdou jako windfall tax?

Jana MALÁČOVÁ
Tři krátké poznámky. Pan ministr neodpověděl na ty tři otázky.

Václav MORAVEC
Odpověděl, protože řekl, že na ně nikdo nemůže seriózně odpovědět.

Jana MALÁČOVÁ
To není pravda. Druhá věc je, že peníze ve státním rozpočtu bych nedistribuovala, já bych je zejména investovala do aktivní politiky hospodářské a zejména bych přidala státním zaměstnancům, jinak se vám rozpadne stát. A k té windfall tax. Pamatujete si hlavní argument proti tomu, aby vláda zasáhla v cenové regulaci, byly peníze z windfall tax, které nepřišly, a díky tomu jsme pak měli rekordní kumulativní inflaci 30 %. Proto jsem řekla, že kromě toho, že se nevybraly ty peníze, tak to byl i hlavní argument toho, proč vláda neudělala vůbec nic s cenami a s regulací cen.

Václav MORAVEC
A zavedením bankovní sektorové daně?

Zbyněk STANJURA
Regulace cen nemá žádné řešení. Viděli jsme to u našich sousedů, tam, kde regulovali ceny. Nakonec ta komodita došla a byla extrémně drahá, to je prostě realita.

Václav MORAVEC
A to teď mluvíte například o...?

Zbyněk STANJURA
Pohonných hmotách v Německu.

Václav MORAVEC
Ale teď ta bankovní sektorová daň, kterou prosazují Starostové a přiklání se k tomu i lidovci. Vy byste jí tedy nezaváděla teď?

Jana MALÁČOVÁ
Já si myslím, že po zkušenosti s tou windfall tax, že skutečně by jsme se měli soustředit na to, aby se šlo do daňového základu, aby se prostě finance zaměřily na vyhledávání, aby se poškrtaly veškeré výjimky, aby se zaměřily opravdu razantně na vnitropodnikové ceny. Pojďme mít skutečně spravedlivou fungující daň z příjmu právnických osob, protože tam jsou ty největší úniky peněz. Dostaneme se do té bažiny těch debat a optimalizací atd. Pojďme začít vybírat daně od někoho jiného...

Zbyněk STANJURA
Vybíráme daně.

Jana MALÁČOVÁ
…Než od pracujících lidí. Nevybíráte daně, od velkého byznysu je vybírat neumíte, vozíte se akorát po malých a středních firmách a po pracujících. 

Zbyněk STANJURA
To bylo za vaší vlády, že se zaklekávalo.

Jana MALÁČOVÁ
Já se vás zeptám na windfall tax a vy mluvíte o cenách elektřiny, prosím vás. A co ty banky?

Zbyněk STANJURA
Já omlouvám, paní Maláčová říká, že je expertka, ale jediné číslo není schopná ničím doložit, jenom říká „nevybíráte daně“. Máme rekordní daňové příjmy a vy řeknete, že nevybíráme daně.

Jana MALÁČOVÁ
Kvůli rekordní inflaci. 

Zbyněk STANJURA
To není pravda.

Václav MORAVEC
Promiňte, já jsem chtěl jenom tady otázku od Jany Maláčové, která říká, že dnes by tu sektorovou daň nezaváděla. 

Radim FIALA
Ale pane redaktore, já to chci jenom doplnit. To, že bychom nezaváděli sektorovou daň, neznamená, že na to rezignujeme. Já tvrdím, že je potřeba najít jiné sofistikované řešení, jak ty peníze, které tady ty banky a ty nadnárodní korporace vybírají, jak je dostat do státního rozpočtu. Ale na windfall tax vidíme, že prostě to zdanění nefunguje. Takže jenom aby nedošlo k té přesmyčce, že nechci zdanit nadnárodní korporace.

Václav MORAVEC
Ale ty sektorové daně mají podporu veřejnosti. Když se podíváme na nejnovější data trendů Česka 2024, tak 30 % dotázaných je rozhodně pro zavedení sektorové daně a dalších 40 % je spíše pro. Jsme na nějakých 70 %. Rozhodně by daň nezaváděla čtvrtina lidí, konkrétně 26 %. Připomínám, že nejnovější vlna se konala mezi 22. dubnem a 10. květnem. Kombinaci telefonického a internetového dotazování se zúčastnilo 1200 respondentů. A podrobnosti opět dodává spoluautorka trendů Česka Nikola Kopáčová.

Nikola Kopáčová, analytička Kantar CZ
Pro zavedení sektorové daně je 7 z 10 obyvatel Česka. Častěji se k jejímu zavedení přiklánějí muži, a zatímco mezi nejmladší generací by tu daň rozhodně zavedlo 9 % lidí, u té nejstarší generace je to už 42 %. Je ale překvapivé, že postoj k zavedení té sektorové daně se vůbec nijak neliší podle dosaženého vzdělání. Nejvíce podporovatelů sektorové daně najdeme mezi voliči ANO, pak také mezi voliči SPD, KSČM anebo SOCDEM. A naopak nejméně zastánců má mezi příznivci STAN a TOP 09.

Václav MORAVEC
Konstatuje Nikola Kopáčová. Tedy STAN jde proti svým voličům, protože podle toho našeho sociologického šetření, jsou to právě voliči STANU a TOP 09, kteří nejsou příznivci zavedení sektorové daně. Předložíte jako ministr financí takový návrh na zavedení sektorové daně, když Marek Benda si chce posvítit na banky?

Zbyněk STANJURA
Tak úkolem ministra financí je předložit zákon, na kterém se shodne vláda jako celek. Já iniciativně žádný takový plán nemám, nemám to ani v legislativním plánu prací, ale je legitimní součást koaličního vládnutí, že když kterákoliv z koaličních stran chce nějaké téma debatovat, tak se prostě v rámci koalice debatuje a těžko říct na začátku debaty, jak ta debata skončí.

Václav MORAVEC
A jste také rozzloben jako Marek Benda na banky?

Zbyněk STANJURA
Rozzloben je asi silné slovo, ale nemyslím si, že zloba či hněv by měla být součástí tvorby daňové politiky. To si určitě nemyslím.

Václav MORAVEC
K tomu lepšímu výběru daní a k tomu, co říkal Radim Fiala... 

Zbyněk STANJURA
Za prvé. Paní Maláčová by měla vědět, že ministerstvo financí neřídí finanční správu. Je to věc finanční správy. Paní generální ředitelka teď říká, že oni se na to zaměřují.


Jana MALÁČOVÁ
Mohl byste jim říct, že by bylo dobré vybírat daně.

Zbyněk STANJURA
To je ale urážka těch lidí. Tak jděte a řekněte těm, kteří dělají na finančních úřadech, mohli byste vybírat daně?

Jana MALÁČOVÁ
Mohl byste jim jasně ukázat, je tady je politická vůle jít po tom velkém byznysu.

Zbyněk STANJURA
Já nebudu na nikoho zaklekávat, nebudu říkat, na koho má finanční správa zaměřit svoji povinnost. Oni to ví mnohem lépe než já.

Jana MALÁČOVÁ
To není zaklekávání. Platit daně je základ.

Zbyněk STANJURA
Na rozdíl od vašich vlád, my jsme tam uvolnili nemalé finanční prostředky, abychom měli dobré analytické nástroje, abychom byli schopni data, která přicházejí...

Jana MALÁČOVÁ
Stát, který neumí vybírat daně, tak...

Zbyněk STANJURA
Stát vybírá daně velmi dobře i procentuálně. Když se podíváte, kolik procent vůči HDP se vybírají na dani, což je legitimní. Máte HDP České republiky a teď máte vybrané daně a nějaké procento z toho bez ohledu, která je vláda, kdo je v opozici. To je vlastně legitimní ukázat, proto se deficity porovnávají vůči procentu HDP.

Jana MALÁČOVÁ
Co se týká čísel, tak jsme pod průměrem. OECD i EU, velmi pod průměrem, a to je váš materiál. Velmi pod průměrem.

Radim FIALA
Já jsem přesvědčen, že šedá ekonomika roste díky zvyšování daní, které tady předvedla vláda pětikoalice, a že prostě to bude čím dál větší problém, protože to daňové zatížení je pro české firmy, občany, společnosti, pro důchodce, pro všechny je velmi velké a každý si snaží něco utrhnout pro sebe, aby mohl normálně žít. To znamená, myslím, pane ministře, daleko větší kontroly by měly být té šedé ekonomiky a já si myslím, že by to mělo přispět k lepšímu výběru daní. Takže nejsem spokojen. 

Zbyněk STANJURA
No proto říkám, že investujeme do analytických nástrojů, aby to nebylo tak, že já někomu zavolám a řeknu, tak se podívejte, tady je firma Radima Fialy, jděte je zkontrolovat.

Radim FIALA
Ne, to musí být systémová věc.

Zbyněk STANJURA
Proto říkám, že to bylo podfinancované. V těchto chvílích investujeme opravdu vysoké stovky milionů korun, abychom měli analytické nástroje, abychom věděli a chodili na ty cílené kontroly. To je podle mě správně. Současně probíhají ty kontroly tak, jak si přeje finanční správa, na to nepotřebuje zadání ministra financí. Paní generální ředitelka ví moc dobře, na co se má v činnosti finanční správa soustředit. A má moji plnou důvěru a já jí nebudu říkat, kam má chodit a co má dělat. Ona to ví lépe než politici. O tom jsem přesvědčen. Když se podíváte na čísla a kolik vybíráme, tak ty daně vybíráme dobře.

Václav MORAVEC
Poslední otázka se týká koaličního sporu, daň z tichého vína. Předložíte ten návrh znovu vládě?

Zbyněk STANJURA
No, pokud bude politická shoda, tak ano. Já nepředložím na vládu návrh zákona, který neprojde.

Václav MORAVEC
Pane ministře, vy jste chtěl mít jasno, jestli ta politická shoda je. 

Zbyněk STANJURA
Pokud bude politická shoda, tak ano.

Václav MORAVEC
Takže ho nepředložíte?

Zbyněk STANJURA
No, pokud nebude shoda, tak ne. Tak to by byly jenom alibi, že ministr financí poslal do vlády a vláda návrh zákona neschválila.

Radim FIALA
Já myslím, že to nebudou moct předložit, protože tam je část pětikoalice, která je proti... Ano, mluvím o lidovcích, správně. Pokud já vím, tak SPD to nikdy nepodpoří, hnutí ANO taky ne, lidovci taky ne. 

Václav MORAVEC
Takže to ministr financí nepředloží.

Jana MALÁČOVÁ
Mohu ještě zareagovat jednou větou? Zdanění tichého vína je podružná rozpočtová položka, je to zástupný problém, abychom neměli čas a energii bavit se skutečně o těch důležitých věcech.

Zbyněk STANJURA
Já v zásadě souhlasím, že fiskálně to může přinést 1–2 miliardy korun, což na snižování či zvyšování deficitu státního rozpočtu nemá žádný podstatný vliv. Na druhé straně je to taky věc systémová. Ty argumenty na obou dvou stranách jsou poměrně pádné pro i proti. Není to tak, že to je sto - nula.

Václav MORAVEC
Vy byste tedy za nejpravděpodobnější scénář označil, že na tuto věc sahat nebudete?

Zbyněk STANJURA
Já jsem ještě nevzdal svoji snahu, abychom se dohodli a mohl jsem ten zákon předložit, ale není to věc, která by nám měla brát 100 procent politické agendy, 100 procent politických debat.

Jana MALÁČOVÁ
Bavíme se o tom rok. Bavíme se o tom bez výsledku. 

Zbyněk STANJURA
Mě na tom vlastně zaujalo to, že v tom veřejném prostoru se o tom nebavilo před 6, 7, 8 lety, protože my jsme nic nezměnili, musíme si říct a zničehonic je to tak silné téma. To ale neurčují politici, co je téma veřejné debaty, takže kdyby to bylo za mě, já bych rád našel dohodu a většinu, abych ten zákon v nějaké podobě mohl podpořit.

Václav MORAVEC
Děkuji za tuto debatu a děkuji, že jste všichni tři přijali mé pozvání. 

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.