CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, č.j. MF-14545/2023/74

Dotaz:

„na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, si Vás dovolujeme požádat o zodpovězení následujících dotazů, které se týkají sanace ekologických škod - skládky sudů na p. č. 288/2 v k. ú, Nelahozeves (dále jen „Skládka“) zejména veřejné zakázky s názvem: „Opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves a.s. Kaučuk společnosti UNIPETROL a.s.“ (dále jen „Veřejná zakázka“).

V rámci Veřejné zakázky byla uzavřena smlouva o dílo č. 06730-2016-4502-S-0032/94-01-033-S00563 ze dne 25. 8. 2016 mezi Ministerstvem financí a společností bez právní subjektivity AQT&RUMPOLD Nelahozeves“, jejímž hlavním společníkem je AQUATEST a.s., IČO: 447 94 843, se sídlem Geologická 4, 152 00 Praha 5 a dalším společníkem RUMPOLD s.r.o., IČO: 614 59 364, se sídlem Klimentská 1746/52, 110 00 Praha 1 (dále jen „Zhotovitel“). SoD je veřejně dostupná v Registru smluv.

Bod 18.3 SoD stanoví, že „V případě, že vada díla bude takového rozsahu či charakteru, že bude nutno vadu odstranit či začít odstraňovat ihned po jejím zjištění (z ekonomických, provozních, bezpečnostních ekologických či jiných závažných důvodů) je objednatel oprávněn odstranit vadu sám na náklady zhotovitele, nezapočne-li s odstraňováním vady zhotovitel, ačkoli byl se záměrem objednatele v přiměřené lhůtě předem obeznámen. K úhradě vyvolaných nákladů objednatele může být užito zádržné v souladu s ustanovením bodu 5.4 této smlouvy, případně bankovní záruka v souladu s ustanovením bodu 2.7 této smlouvy“. Jelikož dílo nebylo nikdy dokončeno (Zhotovitel deklaroval, že není schopen dílo dokončit) a v rámci plnění SoD došlo toliko k odkrytí svrchní vrstvy Skládky, přičemž po ukončení prací nedošlo k žádnému byť provizornímu zakrytí, je zřejmé, že zhotovené dílo má vady, jelikož neodpovídá podepsané SoD a ve vztahu k vážnému ohrožení životního prostředí nebezpečnými chemickými látkami se jedná o závažný důvod pro aplikaci uvedeného ustanovení.

V této souvislosti žádáme o zodpovězení následujících dotazů:

  1. Bylo s ohledem k výše uvedenému postupováno dle bodu 18.3 SoD, tedy došlo na náklady Zhotovitele k nápravě vady spočívající v nedokončení Sanace a neodstranění ekologické zátěže?
    1. Pokud ano, která osoba/osoby tyto sanace dokončila/dokončily? Prosím o uvedení jména společnosti/podnikatele, který sanaci dokončil.
    2. Pokud ne, z jakého důvodu Ministerstvo neaplikovalo uvedené ustanovení SoD?
  2. Po zjištění skutečnosti, že Zhotovitel dílo nedokončí, došlo ze strany Ministerstva k jakémukoli průzkumu trhu, jehož cílem by bylo zjistit, které společnosti by tyto sanace byly schopny a ochotny dokončit?
    1. Pokud ano, poptávalo Ministerstvo konkrétní společnosti? i. Pokud ano, uveďte prosím jména společností/podnikatelů, na něž se Ministerstvo obrátilo, případně důvod, proč k poptávkám nedošlo.
    2. Pokud ne, z jakého důvodu Ministerstvo nepřistoupilo k průzkumu trhu?“

Odpověď:

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.