CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, č.j. MF-34260/2023/74

Dotaz:

V souvislosti s probíhající novelizací zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony, je navrhováno zrušení ,,kompetenčního zákona“ č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky, na základě kterého mohou obce a kraje provádět cenovou kontrolu podnikatelských subjektů v rámci místní působnosti obcí a krajů (dále jen ,,obecní a krajské úřady“). V této souvislosti žádám podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím odpověď na následující otázky:

  1. Vyplývá uvedený legislativní návrh z legislativního plánu prací, nebo byl tento úkon zadán konkrétní osobou? Pokud byl zadán konkrétní osobou, uveďte jakou, včetně její funkce.
  2. Jaká je míra závaznosti požadavku na odebrání výše uvedené kompetence obecních a krajských úřadů ze strany zájmového sdružení právnických osob (spolku), kterým je Asociace krajů, na základě jejíhož údajného požadavku z roku 2019 Ministerstvo financí koná, a která konala zjevně v rozporu s oprávněnými zájmy řady obcí a krajů?
  3. Z jakého důvodu Ministerstvo financí zcela ignoruje závazné připomínky více krajů na ponechání kompetence provádět cenovou kontrolu?
  4. Z jakého právního předpisu a jeho konkrétního ustanovení vyplývá možnost obecních živnostenských úřadů provádět cenovou kontrolu, když Ministerstvo financí argumentuje, že pravomoc obecních a krajských úřadů provádět cenovou kontrolu není navrhovanou legislativní změnou dotčena a zůstává v kompetenci obecních živnostenských úřadů?
  5. Opírá se navrhovaný legislativní návrh Ministerstva financí o podrobné statistické údaje, kolik cenových kontrol vykonávají jednotlivé kompetentní orgány, tj. obecní a krajské úřady, Specializovaný finanční úřad, obecní živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce, zejména s důrazem na poslední jmenovaný orgán veřejné správy, u kterého nelze počet cenových kontrol zjistit z příslušného Cenového věstníku Ministerstva financí, ani z výroční zprávy?
  6. Považuje Ministerstvo financí za ,,masové měřítko“, či za dostatečný počet cca 1500 cenových kontrol provedených Českou obchodní inspekcí v roce 2022 na území hl. m. Prahy, na kterém se nachází více než 100.000 provozoven prodeje zboží a služeb, a tedy za dostačující pokud bude tento orgán veřejné správy cenové kontroly provádět jako jediný, neboť další orgán veřejné správy, který má tuto kompetenci (Specializovaný finanční úřad) tyto typy kontrol vykonává pouze v minimálním měřítku do max. počtu 200 kontrol ročně a v jiných oblastech?
  7. Lze za dostatečný argument pro odebrání kompetencí obecních a krajských úřadů provádět cenovou kontrolu shledat skutečnost, že některé obecní a krajské úřady cenovou kontrolu nevykonávají?

Odpověď:

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.