CZ EN

Fiskální procykličnost v surovinově bohatých zemích

Tento článek se zabývá procyklicitou fiskálních politik v zemích bohatých na suroviny. Zjistili jsme, že závislost procyklicity vládních kapitálových výdajů na míře surovinového bohatství vyjádřené jako podíl exportu nerostných surovin na celkovém exportu je kvazikonvexní ve tvaru U. Tato závislost je robustní i v případě použití různých metodik a jiných nemetodických úprav. Zabýváme se dvěma hypotézami vysvětlení tohoto vztahu: hypotézou politické ekonomie a hypotézou úvěrového omezení. Empirická pozorování se jeví jako konsistentní s těmito hypotézami. Sestavili jsme model, který umožňuje vytvořit efekt dané kvazikonvexní závislosti tvarované do U na základě hypotézy politické ekonomie a úvěrového omezení. Tvrdíme, že při použití takového modelu s jednoduchým nastavením můžeme danou kvazikonvexní závislost tvarovanou do U získat a zároveň ji interpretovat.

  • Odbor Finanční politiky připravil odbornou studii na téma Fiskální procykličnost v surovinově bohatých zemích, která je k dispozici v anglickém jazyce.
  • Autor: Mgr. Ilkin Aliyev, PhD.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.