CZ EN

Motivový obrázek

Informace Finanční správy ohledně povodní

V souvislosti s živelní pohromou (povodně a záplavy), která zasáhla území ČR v září 2024, Finanční správa České republiky (dále též „FS“) sděluje:

  1. Pracovníci finančních úřadů budou k dispozici pro případné konzultace. Správci daně budou postupovat maximálně vstřícně a ve vzájemné součinnosti s fyzickými a právnickými osobami, které povodně či záplavy postihly. 
  2. V případě hrozícího prodlení s placením daní a záloh na daň je možné podat žádost správci daně o posečkání s úhradou daně nebo o její zaplacení ve splátkách. Tuto žádost lze podat i zpětně. K žádosti lze využít webovou aplikaci FS Žádost o povolení posečkání.

  1. Správce daně může zálohy na daň na žádost stanovit jinak, popřípadě zcela od nich upustit. K žádosti lze využít webovou aplikaci FS Žádost o stanovení záloh jinak. - § 174 odst. 5 DŘ.

  1. V případech nutnosti lze u některých přiznání prodloužit lhůtu k podání daňového přiznání. Správce daně na žádost poplatníka zohlední důsledky živelní pohromy. K podání žádosti lze využít webovou aplikaci Portál MOJE daně.  

  1. Je možné požádat o prominutí příslušenství daně, tj. úroků z prodlení, úroků z posečkané částky a pokuty za opožděné tvrzení daně. Příjemci dotací mohou požádat o prominutí odvodu a penále.
  2. Povodněmi či záplavami postižené fyzické a právnické osoby jsou osvobozeny od správních poplatků souvisejících s úkony v daňovém řízení.
  3. O dary poskytnuté na účely vymezené zákonem, které zahrnují, mimo jiné, též účely ekologické, zdravotnické, humanitární a charitativní, na ochranu zvířat či jejich zdraví, lze snížit základ daně z příjmů fyzických i právnických osob1. Připomínáme, že bude možné odečíst dary až do výše 30 % základu daně2.
  4. Finanční a jiné dary přijaté v souvislosti s živelní pohromou jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických i právnických osob. To platí nejen pro dary přijaté z veřejných sbírek, ale i přímo od fyzických a právnických osob nebo například prostřednictvím zaměstnavatele.  - § 4a písm. k) a § 19b odst. 2 písm. c)  zákona o daních z příjmů.
  5. Obce a města postižené živelní pohromou mohou dle § 17a zákona o dani z nemovitých věcí vydáním obecně závazné vyhlášky (plošné osvobození) nebo opatření obecné povahy (osvobození konkrétních nemovitých věcí) osvobodit od daně z nemovitých věcí pozemky, zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky dotčené živelní pohromou, nacházející se na jejich území. Pozemky, zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky lze osvobodit (nebo částečně osvobodit) nejdéle na dobu 5 let. Obecně závaznou vyhlášku nebo opatření obecné povahy postačí vydat tak, aby nabylo účinnosti do 31. března 2025.
  6. Řešení následků povodní v oblasti DPH.
    1. Plátci DPH i Identifikované osoby jsou povinni podat daňové přiznání k DPH, případně i souhrnné hlášení (plátci DPH i kontrolní hlášení) za období srpna 2024 do 25. 9. 2024. Zákon o DPH neumožňuje odložení jejich podání. Plátce DPH i identifikovaná osoba nicméně mohou požádat o prominutí sankcí za pozdě podané daňové přiznání k DPH nebo souhrnné hlášení (viz bod 5 výše).
    2. Pokud by byla správcem daně uložena pokuta za pozdní podání kontrolního hlášení v souladu s § 101h zákona o DPH (lze uložit pokuty ve výši 1 000 Kč, 10 000 Kč, 30 000 Kč a 50 000 Kč), s výjimkou pokuty ve výši 1 000 Kč může plátce DPH požádat správce daně o její prominutí - § 101k zákona o DPH. Podle aktuálních informací využije ministr financí své pravomoci a pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení ve výši 1 000 Kč plátcům zasaženým živelní pohromou promine - § 260 DŘ. 
    3. Poskytnutí peněžních darů plátcem DPH, a to jak v hotovosti, tak bezhotovostně, není předmětem daně z přidané hodnoty. V daňovém přiznání k DPH se neuvádí.
    4. Poskytnutí hmotných darů:
      1. Pokud plátce DPH nenakoupil zboží pro svou ekonomickou činnost, ale za účelem jeho darování, nemá nárok na odpočet daně. Následné bezúplatné přenechání hmotného daru není v tomto případě předmětem daně z přidané hodnoty, v daňovém přiznání k DPH se tedy neuvádí.
      2. Pokud plátce DPH nakoupil zboží pro svou ekonomickou činnost, uplatnil nárok na odpočet daně, pak při poskytnutí tohoto zboží jako hmotného daru pro osoby zasažené povodní je plátce DPH povinen uplatnit u tohoto dodání zboží daň na výstupu. 
    5. Poskytnutí služeb:
      1. Pokud by plátce DPH zejména poskytoval služby bez úplaty a uplatnil u přímo souvisejících přijatých plnění odpočet daně, pak by se jednalo o poskytnutí služby bez úplaty pro jiné účely než souvisejících s uskutečňováním jeho ekonomických činností. Plátce DPH by byl povinen uplatnit u tohoto poskytnutí služby daň na výstupu. 

Výše uvedené dodání zboží či poskytnutí služby se vykazuje na řádku 1 nebo 2 daňového přiznání k DPH, nárok na odpočet daně na řádcích 40 nebo 41.


1 Podrobnosti k darům naleznete zde: Daňový režim bezúplatných plnění (darů) | Daňové úlevy – živelní pohroma | Mimořádné situace | Pro média | Finanční správa | Finanční správa (financnisprava.cz)
2 Pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku č. 727 dostupný zde: https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=9&T=727

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.