CZ EN

Motivový obrázek

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky - 1. pololetí 2024

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací pravidelnou Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, která zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů českých státních dluhopisů za období od třetího čtvrtletí roku 2023 do druhého čtvrtletí roku 2024. V celkovém hodnocení byly za toto období nejaktivnější tyto tři bankovní skupiny: PPF banka a.s., KBC Bank NV / Československá obchodní banka, a. s. a Société Générale / Komerční banka, a.s.

Absolutní korunová výše státního dluhu ke konci prvního pololetí roku 2024 dosáhla úrovně 3 207,1 mld. Kč, což oproti konci roku 2023 představuje nárůst o 96,2 mld. Kč. Tato skutečnost je dána zejména prodejem státních dluhopisů se splatností nad jeden rok a státních pokladničních poukázek za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který na konci června dosáhl hodnoty 178,6 mld. Kč. Oproti konci 1. čtvrtletí roku 2024 došlo k mezičtvrtletnímu poklesu absolutní korunové výše státního dluhu o 13,8 mld. Kč.

V průběhu prvního pololetí roku 2024 probíhala pravidelná emisní činnost státu ve standardním režimu, když byly vydány korunové státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 161,4 mld. Kč. Tím došlo k pokrytí celkové roční částky splátek korunového státního dluhu, díky čemuž byl vytvořen dostatečný prostor pro hladké pokrytí zbývající letošní potřeby financování, která bude představována především výsledkem skutečného hospodaření státního rozpočtu v průběhu druhého pololetí roku 2024.

Ve druhém čtvrtletí roku 2024 došlo také k řádné splátce Státního eurodluhopisu České republiky, 2022–2024, 0,00 % v celkové jmenovité hodnotě 1,0 mld. EUR a krytí této splátky bylo zajištěno především prostřednictvím operací na eurovém peněžním trhu ve formě prodeje státních pokladničních poukázek denominovaných v jednotné evropské měně, a to na primárním i sekundárním trhu. V průběhu prvního pololetí 2024 byly prodány tyto státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 1,9 mld. EUR. Dále se historicky poprvé na sekundárním trhu uskutečnil prodej státních pokladničních poukázek denominovaných v jednotné evropské měně, když byly prodány státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 0,1 mld. EUR. Celková jmenovitá hodnota v oběhu tak činila ke konci prvního pololetí 2,0 mld. EUR.

Dokumenty ke stažení

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.