CZ EN

Motivový obrázek

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky - 1. - 3. čtvrtletí 2024

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací pravidelnou Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, která zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů českých státních dluhopisů za období od čtvrtého čtvrtletí roku 2023 do třetího čtvrtletí roku 2024. V celkovém hodnocení byly za toto období nejaktivnější tyto tři bankovní skupiny: PPF banka a.s., KBC Bank NV / Československá obchodní banka, a. s. a Société Générale / Komerční banka, a.s.
 
Absolutní výše státního dluhu ke konci třetího čtvrtletí roku 2024 dosáhla úrovně 3 334,0 mld. Kč, což oproti konci roku 2023 představuje nárůst o 223,1 mld. Kč. Tato skutečnost je dána zejména prodejem státních dluhopisů se splatností nad jeden rok a státních pokladničních poukázek v průběhu prvních třech čtvrtletí roku 2024 za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který na konci září dosáhl hodnoty 181,7 mld. Kč a předfinancování zbývajících letošních splátek státního dluhu, zejména Státního dluhopisu České republiky, 2022–2024, VAR % a Státního dluhopisu České republiky, 2021–2024, 0,00 % v celkové výši 68,1 mld. Kč.
 
V průběhu prvních třech čtvrtletí roku 2024 probíhala pravidelná emisní činnost státu ve standardním režimu, když byly vydány korunové státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 254,2 mld. Kč při jejich průměrné zbytkové době do splatnosti 10,7 let. Tím došlo k pokrytí celkové roční částky splátek korunového státního dluhu, díky čemuž byl vytvořen dostatečný prostor pro hladké pokrytí zbývající letošní potřeby financování, která bude představována především výsledkem skutečného hospodaření státního rozpočtu ve zbytku letošního roku.
 
V průběhu třetího čtvrtletí roku 2024 byly přijaty další tranše úvěru od Evropské investiční banky v celkové výši 5,0 mld. Kč za účelem zajištění úvěrového financování na modernizaci vybraných úseků železničních koridorů Praha – Brno – Přerov – Ostrava – Petrovice u Karviné – polské hranice. Dále byla přijata první tranše úvěru od Rozvojové banky Rady Evropy v celkové výši 2,0 mld. Kč za účelem spolufinancování výdajů státního rozpočtu vynaložených na humanitární dávky, solidární příspěvky pro české domácnosti a finanční příspěvky pro územně samosprávné celky na zajištění ubytování pro uprchlíky v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Celkem tak byly ve třetím čtvrtletí roku 2024 přijaty úvěry ve výši 7,0 mld. Kč.

Dokumenty ke stažení

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.