CZ EN

Doporučený postup při opravě údajů vykázaných na nepřípustných položkách ve sloupcích Schválený rozpočet a Rozpočet po změnách (FIN 2-12 M)

Doporučený postup při opravě údajů vykázaných na nepřípustných položkách ve sloupcích Schválený rozpočet a Rozpočet po změnách ve výkazu pro hodnocení plnění rozpočtu územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí (FIN 2-12 M)

Od roku 2024 byly rozšířeny kontroly probíhající nad výkazem FIN 2-12 M v Centrálním systému účetních informací státu (CSÚIS). Kontrolní vazby výkazů pro CSÚIS jsou zveřejněny na webových stránkách Ministerstva financí Státní pokladna: Technické informace | CSÚIS, nejnovější verze: Kontrolní vazby výkazů pro CSÚIS (Centrální systém účetních informací státu) - Verze č. 63 | Technické informace

Jedná se mimo jiné o „kontrolu vykazování nevhodných položek“, přičemž vykázání údaje na příslušné položce je ve své podstatě nepřípustné. Poprvé byla tato kontrola spuštěna nad předanými výkazy FIN 2-12 M za období „leden - únor 2024“, tedy pro výkazy FIN 2-12 M předané od 1. 3. 2024. Kontrolovány jsou Části I, II a III výkazu FIN 2-12 M, konkrétně sloupce Schválený rozpočet, Rozpočet po změnách a Výsledek od počátku roku. Kontrola je zavedena jako „tvrdá“ pro údaje vykázané ve sloupci Výsledek od počátku roku a „informativní“ pro údaje vykázané ve sloupcích Schválený rozpočet a Rozpočet po změnách.

V případě „tvrdé“ kontroly nesmí účetní jednotka údaje na nepřípustných položkách ve sloupci Výsledek od počátku roku1 vykázat. Pokud systém odhalí v rámci „tvrdé“ kontroly vykázání údajů na nepřípustných položkách, bude tato informace zaslána do Inboxu přímo účetní jednotce. Chybně vykázané údaje na nepřípustné položce je nutné opravit, nejlépe již při zpracování výkazů FIN 2-12 M za dané období2

V případě „informativní“ kontroly bude Ministerstvo financí striktně požadovat při předávání výkazů za období „leden - únor 2025“ a následně, tedy pro výkazy FIN 2-12 M předané od 1. 3. 2025, opravu údajů vykázaných na nepřípustných položkách ve sloupcích Schválený rozpočet a Rozpočet po změnách, a to následujícími způsoby:

1. Údaje vykázané na nepřípustných (případně zrušených) položkách ve sloupci Schválený rozpočet

„Informativní“ kontrola je spuštěna pouze při předání výkazu FIN 2-12 M do CSÚIS za období, ve kterém jsou vykázány poprvé údaje ve sloupci Schválený rozpočet. Na případnou chybu je účetní jednotka upozorněna pouze jednou v rámci vykázání chybného údaje ve sloupci Schválený rozpočet. Do okamžiku provedení opravy schváleného rozpočtu, nebo provedení rozpočtového opatření podle níže uvedeného postupu bude účetní jednotka na tuto chybu upozorňována v rámci vykázání chybného údaje ve sloupci Rozpočet po změnách.  

V případě, že účetní jednotka vykázala údaje na nepřípustné (případně zrušené) položce ve sloupci Schválený rozpočet, je nutné specifikovat konkrétní chybu a tuto opravit.

a) K vykázání údaje na nepřípustné (případně zrušené) položce ve sloupci Schválený rozpočet došlo v důsledku chybného rozpisu rozpočtu 

Jedná se o metodické pochybení, kdy rozpočet schválený příslušným orgánem územního samosprávného celku nebo svazku obcí neobsahuje použití nepřípustné (případně zrušené) položky, ale k chybnému použití došlo při rozpisu schváleného rozpočtu. Opravou nedochází ke změně ve finančních vztazích k jinému rozpočtu, ke změně závazných ukazatelů vůči jiným osobám a nehrozí nebezpečí vzniku rozpočtového schodku. V tomto případě příslušný zaměstnanec obecního úřadu, krajského úřadu nebo svazku obcí, případně jiná pověřená osoba, provede pouze opravu rozpisu rozpočtu v ekonomickém informačním systému a následně předá opravené údaje do CSÚIS, a to již při zpracování výkazů FIN 2-12 M za období2, ve kterém byla provedena oprava. 

b) K vykázání údaje na nepřípustné (případně zrušené) položce ve sloupci Schválený rozpočet došlo v důsledku použití nepřípustné (případně zrušené) položky ve schváleném rozpočtu3 

Tato situace může nastat:

  • v případě novelizace vyhlášky o rozpočtové skladbě nebo Pokynu , kdy doposud používaná položka rozpočtové skladby se od 1. ledna roku následujícího ruší nebo se mění její obsahová náplň a v době schvalování rozpočtu není tato změna ještě známá, nebo
  • v důsledku chybného použití položky při schvalování rozpočtu.

Je-li rozpočet schválen podle vyhlášky o rozpočtové skladbě před její novelizací, případně před novelizací Pokynu4, nebo je použita nepřípustná položka1 ve schváleném rozpočtu, je třeba schválený rozpočet bez zbytečného odkladu opravit. Při provádění opravy nejde o změnu rozpočtu, ale o metodickou opravu týkající se změny čísla položky rozpočtové skladby. 

V tomto případě příslušný zaměstnanec obecního úřadu, krajského úřadu nebo svazku obcí, případně jiná pověřená osoba, provede opravu schváleného rozpočtu s použitím správných položek. O této opravě se vytvoří záznam5 s komentářem, proč k tomu došlo, který bude předložen příslušnému orgánu územního samosprávného celku nebo svazku obcí pro informaci. Následně se neprodleně provede oprava rozpisu rozpočtu v ekonomickém informačním systému a následně se předají opravené údaje do CSÚIS, a to již při zpracování výkazů FIN 2-12 M za období2, ve kterém byla provedena oprava rozpisu rozpočtu.

Jedná se o situace, kdy v důsledku opravy nedochází ke změně ve finančních vztazích k jinému rozpočtu, ke změně závazných ukazatelů vůči jiným osobám nebo nehrozí nebezpečí vzniku rozpočtového schodku.

Obdobně se postupuje v případě zrušeného paragrafu, pokud je rozpočet schvalován až na úroveň rozpočtových paragrafů jako závazných ukazatelů.

V ostatních případech, kdy v důsledku opravy dochází ke změně ve finančních vztazích k jinému rozpočtu, ke změně závazných ukazatelů vůči jiným osobám nebo hrozí nebezpečí vzniku rozpočtového schodku, může být rozpočet po jeho schválení změněn pouze z důvodů a způsobem uvedeným v § 16 zákona 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

2. Údaje vykázané na nepřípustných (případně zrušených) položkách ve sloupci Rozpočet po změnách

„Informativní“ kontrola je automaticky spuštěna při každém předání výkazu FIN 2-12 M do CSÚIS. V případě opravy rozpisu rozpočtu po změnách nebo samotného schváleného rozpočtu upraveného o provedená rozpočtová opatření se postupuje obdobně jako v bodě 1. písm. a) nebo b). 

3. Kontrola změny údajů vykázaných ve sloupci Schválený rozpočet

Kontrola změny údajů vykázaných ve sloupci Schválený rozpočet zachytí každou změnu údajů v předmětném sloupci bez ohledu na to, zda se jedná o opravu v souladu s výše uvedeným postupem, nebo o neoprávněný zásah. Pokud je provedena oprava, je nutné doložit komentář se zdůvodněním. Pokud je proveden neoprávněný zásah je nutné doložit komentář a neoprávněný zásah opravit v následujícím období.


1 Pokud nastane skutečnost, že účetní jednotka nepřípustnou položku skutečně použila správně, tak tuto informaci předá na Ministerstvo financí prostřednictvím určeného pracovníka krajského úřadu se zdůvodněním.
2 Pokud účetní jednotka nemůže z nějakého objektivního důvodu chybu opravit, je nutné zaslat na Ministerstvo financí prostřednictvím určeného pracovníka krajského úřadu zdůvodnění, proč není možné údaje ve výkazu FIN 2-12 M opravit a kdy k opravě dojde.
3 Tato situace nastane, pokud je rozpočet schvalován až na úroveň rozpočtových položek jako závazných ukazatelů (což Ministerstvo financí nedoporučuje).
4 Pokyn k postupu podle vyhlášky MF č. 412/2021 Sb., o rozpočtové skladbě.
5 Záznam musí obsahovat osobu odpovědnou za provedení opravy, okamžik jejího provedení a obsah schváleného rozpočtu před opravou a po jeho opravě.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.