CZ EN

Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2021 – aktualizace na 2. pololetí

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2021 – aktualizace na 2. pololetí.

Během prvního pololetí bylo úspěšně pokryto již více než 60 % celkové plánované potřeby financování v roce 2021. Díky aktivní realizaci výměnných operací, v rámci kterých Ministerstvo financí stahuje v předstihu z oběhu střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy splatné v roce 2022, se podařilo také snížit potřebu financování v roce 2022 o 15,0 mld. Kč.

Celkový minimální rozsah hrubé emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu v roce 2021 je oproti poslední aktualizaci snížen o 80 mld. Kč na hodnotu 500 mld. Kč v důsledku pozitivního přijetí zapojení instrumentů peněžního trhu ze strany primárních dealerů do krytí letošní potřeby financování.

Aktualizace strategie obsahuje aktualizovaný program financování České republiky v roce 2021 a plán jeho realizace ve druhém pololetí. Limity a cíle pro jednotlivé sledované rizikové ukazatele portfolia státního dluhu definované ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2021 zůstávají i nadále v platnosti až do konce letošního roku 2021. Aktualizace strategie byla prezentována zástupcům primárních dealerů českých státních dluhopisů a České národní banky v rámci pravidelného jednání na 24. Výboru primárních dealerů konaného dne 28. června 2021.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.