CZ EN

Motivový obrázek

ECOFIN: Ministři financí debatovali legislativní balíček k udržitelnosti dluhu a reformě správy hospodářských záležitostí

Ministři financí EU dnes v Bruselu posunuli debatu o reformě správy hospodářských záležitostí a přiblížili se dohodě na klíčových prvcích navržených španělským předsednictvím (tzv. landing zone). Snahou všech zemí je najít společnou dohodu na pravidlech pojistek fiskální udržitelnosti a snižování zadluženosti zemí EU. Ministři dále projednali aktuální stav plnění Nástroje pro oživení a odolnost a zhodnotili hospodářské a finanční dopady ruské agrese vůči Ukrajině.

Na jednání Rady ECOFIN pod vedením španělského předsednictví pokračovala debata aktuálního návrhu legislativního balíčku, který obsahuje návrhy na komplexní reformu pravidel EU pro správu hospodářských záležitostí. Hlavním cílem balíčku je posílit dluhovou udržitelnost, zjednodušit rámce fiskální politiky a nastavit účinnější a důslednější vymahatelnost dohodnutých pravidel. Návrh nového nařízení stanoví podrobná pravidla pro obsah, předkládání, hodnocení a monitorování vnitrostátních střednědobých fiskálně-strukturálních plánů. Tyto plány budou pokrývat nejméně 4 roky a budou obsahovat požadavek fiskální konsolidace tak, aby dluh věrohodně klesal, nebo byl udržován na obezřetné úrovni. Období fiskální nápravy směrem k maximálně 3% schodku veřejných financí vůči HDP a zadlužení pod 60 % HDP může být prodlouženo, pokud bude podepřeno konkrétními reformami a investicemi. Legislativní balíček by měl být dále diskutován na mimořádném jednání Rady ECOFIN v druhé polovině listopadu tak, aby legislativní texty mohly být Radou ECOFIN schváleny na jejím prosincovém zasedání. Na schválení Radou bude navazovat jednání s Evropským parlamentem o konečné podobě celého balíčku. 

Hlídat se bude celkový dluh pod 60 % HDP a roční míra deficitu veřejných financí pod 3 %. Země, které jedno těchto z limitů překročí, by musely přijmout plán nápravy.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Nová fiskální pravidla jsou velmi důležitým bodem pro ČR. Viděli jsme důležitý posun směrem k tomu, jak si to představujeme my. Lze předpokládat, že do konce kalendářního roku bychom se měli domluvit, aby nová pravidla mohla začít platit co nejdříve. Hlídat se bude celkový dluh pod 60 % HDP a roční míra deficitu veřejných financí pod 3 %. Země, které jedno těchto z limitů překročí, by musely přijmout plán nápravy,“ řekl po jednání Rady ECOFIN ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ministři financí zemí EU dále projednali současný stav implementace Nástroje pro oživení a odolnost a schválili jednotlivá implementační rozhodnutí Rady pro Švédsko, Rakousko, Dánsko a Litvu. Prostřednictvím národních plánů obnovy bylo již členským státům EU přiděleno 174,69 mld. EUR v grantech a půjčkách. Členské státy v tomto roce předkládají Evropské komisi návrhy na změny plánů pro oživení a odolnost, které plynou z vnějších okolností a začlenění kapitol REPowerEU ke snižování energetické závislosti na Rusku. 

Ministři dále vyslechli informaci o vývoji finanční pomoci Ukrajině v návaznosti na její potřeby a implementaci sankcí vůči Ruské federaci a vývoj v oblasti zmrazených a imobilizovaných ruských aktiv. Česká republika se podílí na subvenci úrokových sazeb a správních nákladů finanční pomoci EU Ukrajině formou půjčky v letech 2024 – 2027 v celkové výši 47,8 mil. EUR.  

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.