CZ EN

Motivový obrázek

ECOFIN: Zvolení nové prezidentky EIB, schválení Národních plánů obnovy pro zbývajících 13 zemí a pokračování debaty o legislativním balíčku k udržitelnosti dluhu

Ministři financí EU zvolili na prosincovém zasedání Rady ECOFIN novou prezidentkou Evropské investiční banky Nadiu Calviño, schválili aktualizované Národní plány obnovy pro 13 zemí EU a debatovali nové kompromisní návrhy k reformě správy hospodářských záležitostí.

Nadia Calviño, která je v současné době ministryní financí Španělska, bude první ženou v čele instituce, která odpovídá za dlouhodobé financování rozvojových projektů EU. Členským státům byly předloženy nominace pěti kandidátů, přičemž mandát současného prezidenta EIB Wernera Hoyera vyprší na konci letošního roku 2023. 

Ministři financí zemí EU dále projednali současný stav implementace Nástroje pro oživení a odolnost a schválili jednotlivá implementační rozhodnutí Rady pro zbývajících 13 zemí EU - Kypr, Řecko, Chorvatsko, Polsko, Rumunsko, Lotyšsko, Finsko, Belgii, Bulharsko, Německo, Irsko, Itálii a Maďarsko. 

Ministři financí zemí EU s končícím španělským předsednictvím také vyslechli zprávu o pokroku jednání ohledně nových finančních zdrojů do rozpočtu EU, kterého bylo dosaženo v druhé polovině roku 2023, a pokračovali v debatě o legislativním balíčku k novým fiskálním pravidlům (Economic Governance Review), která mají za cíl posílit dluhovou udržitelnost, zjednodušit rámce fiskální politiky a nastavit účinnější a důslednější vymahatelnost dohodnutých pravidel. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.