CZ EN

Motivový obrázek

ECOFIN se zabýval prioritami belgického předsednictví a hospodářskou pomocí Ukrajině

Ministři financí EU na lednovém zasedání Rady ECOFIN projednali aktuální vývoj ohledně hospodářských a finančních dopadů agrese Ruska vůči Ukrajině a seznámili se s prioritami belgického předsednictví.

Ministři financí poprvé jednali pod belgickým předsednictvím, které na zasedání představilo své priority a pracovní program pro první pololetí roku 2024. Prioritou EU během belgického předsednictví nadále zůstává podpora globální Evropy a zachování její politické, ekonomické, vojenské a právní podpory Ukrajině. 

Mezi základní tematické oblasti belgického předsednictví v ekonomických otázkách bude patřit posílení konkurenceschopnosti členských zemí EU, dokončení přezkumu správy ekonomických záležitostí, prohloubení Bankovní unie a Unie kapitálových trhů, a také zelená politika a Green Deal, včetně certifikace emisních povolenek, standardů emisí CO2 pro těžký průmysl, směrnice pro kvalitu ovzduší a klimatických cílů do roku 2040. 

Ministři si na jednání také vyměnili názory k aktuálnímu vývoji ekonomické pomoci Ukrajině sužované už téměř dva roky ruskou agresí, přivítali přijetí 12. balíčku sankcí vůči Rusku v prosinci 2023 a projednali nově představené návrhy pro nakládání s mimořádnými výnosy z držení imobilizovaných aktiv Ruské federace, resp. ruské centrální banky.

Smyslem současné intenzivní komunikace mezi členskými státy EU je vyjasnit, že výnosy z imobilizovaných aktiv ruské centrální banky jí nepatří, ale že budou ukládány na speciální samostatný účet a následně mohou být převedeny ve prospěch Ukrajiny. V tomto smyslu EU průběžně sleduje a vyhodnocuje jednání o nakládání se zmrazenými a imobilizovanými aktivy Ruské federace i na jiných mezinárodních fórech, zejména na úrovni G7.  
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.