CZ EN

Motivový obrázek

Evropští ministři zodpovědní za finance a zaměstnanost debatovali o dopadech sociálních investic

Role sociálních investic v podpoře hospodářského růstu, to bylo hlavní téma březnového jednání společné platformy ministrů financí zemí Evropské unie ECOFIN. Dalšími tématy pak byly Nástroje pro oživení a odolnost (RRF) nebo schválení vodítek pro rozpočet EU v příštím roce. Za Českou republiku se jednání účastnil jak ministr financí Zbyněk Stanjura, tak ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

V rámci březnového jednání Rady ECOFIN proběhlo společné jednání s ministry zemí EU zodpovědnými za oblast zaměstnanosti, sociální politiky, zdraví a ochranu spotřebitele (Rada EPSCO) o významu sociálních investic v kontextu zvýšení konkurenceschopnosti EU. Pro Českou republiku je důležité, aby výdaje a reformy v oblasti sociální politiky a trhu práce podporovaly hospodářský růst a ekonomickou odolnost.

Považuji za nutné, aby systémy sociálních dávek byly nastavené tak, aby v kombinaci s daňovým systémem motivovaly lidi zůstat na trhu práce, což má pozitivní fiskální efekt.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Považuji za nutné, aby systémy sociálních dávek byly nastavené tak, aby v kombinaci s daňovým systémem motivovaly lidi zůstat na trhu práce, což má pozitivní fiskální efekt. Špatné nastavení může vést ke změnám chování ve společnosti, které se politicky velmi obtížně odbourává a z dlouhodobého pohledu představuje i nemalou ekonomickou zátěž,“ řekl po společném jednání rad ECOFIN a EPSCO ministr financí Zbyněk Stanjura. „Hlavní otázkou je měřitelnost dopadů sociálních opatření a efektivita těchto výdajů. Proto se nebráním případným společným vodítkům k systematickému hodnocení dopadů,“ doplnil Stanjura.

Ministři financí se dále seznámili s hodnotící zprávou Evropské komise o implementaci Nástroje pro oživení a odolnost (RRF), která posuzovala provádění tohoto nástroje v letech 2021 až 2023. Komise hodnotila zejména míru dosažení cílů, relevantnost pro pokračování, účinnost využití finančních zdrojů RRF a evropskou přidanou hodnotu. Prostřednictvím národních plánů obnovy bylo členským státům EU přiděleno již 224 mld. EUR v grantech a půjčkách, Česká republika zatím vyčerpala zhruba 2 miliardy EUR v grantech. 

V závěru jednání ministři schválili vodítka pro rozpočet EU v roce 2025, které by Komise měla zohlednit v návrhu rozpočtu na příští rok, který předloží v polovině roku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.