CZ EN

Motivový obrázek

Moody´s potvrdila dobré ratingové ohodnocení ČR na Aa3 a stabilní výhled

Ratingová agentura Moody´s dokončila pravidelnou půlroční revizi ratingů České republiky. Úvěrová známka zůstává na stupni Aa3 se stabilním výhledem.

Hodnocení České republiky čtvrtou nejvyšší známkou investičního stupně (stejnou jako má Belgie, Irsko, Hongkong, Velká Británie nebo Tchaj-wan) znamená „velmi nízké kreditní riziko“, které odráží růst a konkurenceschopnost ekonomiky, vysokou kvalitu institucí a jejich politik, dále relativně nízké dluhové zatížení a velmi dobré podmínky financování dluhu. Jako výzvy k řešení Moody´s vidí dopad stárnutí populace na fiskální udržitelnost (který však má zmírnit komplexní důchodová reforma), dále dlouhodobou odolnost ekonomiky zaměřené na vývoz a její schopnost konvergence s vyspělými státy. Kromě toho je Česká republika vystavena mírnému geopolitickému riziku v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Stabilní výhled pak odráží názor agentury, že rizika úvěrového profilu České republiky jsou vyvážená. „Riziko poškození ekonomiky v důsledku strukturálně vyšších cen energií vidíme jen v omezené míře, protože energeticky náročná průmyslová odvětví se na výkonu české ekonomiky podílí jen malou měrou. Stabilní výhled je dále podpořen fiskální konsolidací, která stabilizuje dluhové zatížení kolem současné výše, a dlouhodobým pozitivním efektem důchodové reformy,“ uvedla agentura Moody´s v hodnotící zprávě.

Česká ekonomika podle prognózy Moody´s letos poroste o 1,5 % a v příštím roce o 2,7 %. Domácí poptávka by měla posilovat navzdory restriktivní fiskální politice a stále relativně přísnému nastavení měnové politiky. V případě soukromé spotřeby by mělo dojít k oživení na základě zlepšení důvěry spotřebitelů, sílícího trhu práce a růstu reálných příjmů. Po propadu reálných mezd za období 2022-2023 Moody´s pro letošní rok předpokládá růst mezd nad inflací přibližně o 4,5 % a v příštím roce o 4 %. Soukromé investice pak budou podpořeny snížením úrokových sazeb a rostoucí poptávkou ze strany hlavních obchodních partnerů, zejména Německa, na kterém závisí přibližně 12,5 % celkové přidané hodnoty. Investice budou podporovány také z fondů EU. 

Poslední revize Moody´s k české ekonomice byla zveřejněna letos v únoru a jejím závěrem bylo také potvrzení známky Aa3 se stabilním výhledem.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.