CZ EN

Kompletní technická specifikace – RVO – verze 1.0.0 (platnost do 30.6.2024)

Ministerstvo financí České republiky vyhlašuje kompletní technickou specifikaci informačního systému provozování hazardních her (AISG) týkající se rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách podle ustanovení § 16 zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o hazardních hrách“) a ověření totožnosti a věku osoby podle § 46 odst. 1 a § 77 odst. 6 zákona o hazardních hrách, a to v souladu s přechodným ustanovením § 137 zákona o hazardních hrách.

Provozovatelé jsou povinni plnit povinnosti stanovené ustanoveními zákona o hazardních hrách, jež jsou taxativně vyjmenovány v ustanovení § 137 odst. 1 zákona o hazardních hrách, a to po uplynutí 1 roku ode dne vyhlášení této technické specifikace. Za den vyhlášení této technické specifikace se považuje den zveřejnění technické specifikace na úřední desce ministerstva a na internetových stránkách ministerstva.

Tato technická specifikace popisuje datové rozhraní AISG pro výměnu informací a dat s informačními systémy provozovatelů hazardních her zajišťující zejména dálkovým způsobem ověření totožnosti a věku osob žádajících o registraci a ověření, zda konkrétní osoba je nebo není zapsána v rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách (dále jen „RVO“) (celé dále jen jako „datové rozhraní“).

Datovým rozhraním ministerstvo zajišťuje provozovatelům nepřetržitým dálkovým způsobem ověření totožnosti a věku osob a ověření, zda konkrétní osoba je nebo není zapsána v RVO, a to při registraci osoby, vstupu osoby do herních prostorů a přihlašování osoby k uživatelskému kontu. Datové rozhraní rovněž za účelem zabezpečení řádného fungování RVO zajišťuje ověření osob, které byly u provozovatele již registrovány před spuštěním RVO, jelikož je nezbytně nutné každému účastníku hazardní hry přidělit herní identifikátor osoby (HID). Tento postup také umožní provozovateli se s dostatečným předstihem řádně připravit na plnění povinností, jejichž účinnost byla podle § 137 zákona o hazardních hrách odložena.

Soubory obsahující technický popis rozhraní - webové služby (WSDL) a popis produkčního a neprodukčního prostředí jsou přílohou této technické specifikace a jsou její nedílnou součástí.

Poznámka I: 20.12.2019 došlo k drobné technické opravě logické nesprávnosti v dokumentu „aisgTypes.xsd“ , který je součástí „Přílohy č. 1 - Technická specifikace datového rozhraní - verze 1.0“ spočívající v úpravě těchto řádků:
Řádek 208 - úprava rozsahu hodnot pro validaci kódů chybových hlášek, maximální hodnota včetně kódu 9999 (Typ: ErrorMessageType)
Řádek 277 – doplněn zákaz možnosti vložit prázdný element MistoNarozeni (Typ: MistoNarozeniType).

Tato úprava nemá vliv na definici služeb datového rozhraní.

Poznámka II: 2.3.2020 - Na základě technických dotazů přistoupilo Ministerstvo financí k upřesnění definice webové služby (konkrétně souboru aisgTypes.xsd), která je součástí Přílohy č. 1 - Technická specifikace datového rozhraní – nově verze 1.0.1. Provedené úpravy jsou v souladu se závaznou Kompletní technickou specifikací informačního systému provozování hazardních her (AISG).

Poznámka III: Byla vydána Komplexní technická specifikace/dokumentace ve verzi 2.0.0, která bude účinná od 1. 7. 2024. Dostupná je zde.
Datové rozhraní verze 2.0 bude zahrnovat nové služby VyloucitNa48hod a ZaslatZadostVylouceni, bude mít upravenou službu OveritOsobu, a nebude zahrnovat ukončené služby (OveritOsobyHromadne a ZiskatVysledkyOveritOsobyHromadne). Zároveň došlo mimo jiné i k úpravě textů zejména v návaznosti na novelu zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, ve znění pozdějších předpisů účinnou od 1. 1. 2024.
Podrobnější popis změn viz přehledová tabulka Historie dokumentu, obsažená přímo v dokumentu Kompletní technická specifikace/dokumentace verze 2.0.0.

Seznam upřesnění a úprav:

1. Rozšíření formátu UUID o velká písmena

Formát UUID byl v XSD definici uveden do souladu se závaznou Kompletní technickou specifikací informačního systému provozování hazardních her – RVO – verze 1.0.0. a XSD definice byla rozšířena o možnost používat i velká písmena.

Formát unikátního identifikátoru požadavku UUID předepisuje RFC-4122. Při porovnávání hodnot UUID na velikosti písmen nezáleží.

Webová služba připouští zadávání UUID na vstupu s použitím malých i velkých písmen.

  • Generované UUID (HID a číslo dávky) systém generuje a ukládá s malými písmeny.
  • Přijímaná UUID systém interně konvertuje na malá písmena a pak s nimi teprve dále pracuje.
  • Číslo požadavku UUID, které generuje Provozovatel, systém také konvertuje na malá písmena (pro ukládání, vyhledávání, apod.). V odpovědi ale bude zachována velikost písmen, číslo požadavku se vrací tak, jak přišlo.

2. Přejmenování elementu Identifikace

Název elementu „Identifikace“ byl v XSD definici uveden do souladu se závaznou Kompletní technickou specifikací informačního systému provozování hazardních her – RVO – verze 1.0.0 a upraven na „IdentifikacePozadavku“.

3. Rozšíření elementu „TrvalyPobytKod“ o krajní hodnoty

Element „TrvalyPobytKod“ byl v XSD definici uveden do souladu se závaznou Kompletní technickou specifikací informačního systému provozování hazardních her – RVO – verze 1.0.0. Element „TrvalyPobytKod“ připouští uvedení mezních hodnot 1 a 999999999. XSD bylo upraveno z důvodů zvýšení logické konzistence popisu rozhraní, i když takových hodnot v praxi element nemůže nabývat.

4. Změny komentářů vybraných elementů v XSD

Pro lepší pochopení a soulad s terminologií závazné Kompletní technické specifikace informačního systému provozování hazardních her – RVO – verze 1.0.0 byly doplněny a upraveny vybrané komentáře v XSD definici rozhraní. Jde pouze o doplnění a úpravy komentářů, na definici rozhraní nemá tato úprava vliv.

Příklad: "Komentář „Vstup do herny/kasina" byl upraven na „Vstup do herního prostoru".

Veškeré uvedené změny mají pouze upřesňující charakter - dochází k uvedení do souladu XSD se závaznou Kompletní technickou specifikací informačního systému provozování hazardních her – RVO – verze 1.0.0. Výše uvedené tak nemá vliv na závaznou Kompletní technickou specifikaci informačního systému provozování hazardních her.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.