CZ EN

Neformální videokonference ministrů financí zemí EU 16. dubna 2021

V pátek 16. dubna proběhne videokonferenční zasedání ministrů financí a hospodářství zemí Evropské unie, které nahradí standardní prezenční jednání jak Rady ECOFIN, tak i Euroskupiny. Za Českou republiku povede jednání místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová.

Hlavními tématy dubnového zasedání budou hospodářská situace a výhled, nástroje na podporu hospodářské obnovy a oživení v Evropské unii a revize nastavení systému financování rozvojové spolupráce.

V rámci debaty o aktuální hospodářské situaci a o stavu provádění nástroje na podporu oživení a odolnosti (RRF) budou pokračovat diskuse o přípravě Národních plánů obnovy (NPO) v jednotlivých členských státech. Ministři se dále seznámí s nově vydaným sdělením Evropské komise ohledně financování programu nástroje na podporu oživení, tzv. EU příští generace (NGEU).

Ministři budou dále diskutovat možné varianty zefektivnění poskytování finanční pomoci v rámci rozvojové politiky. K možnostem budoucího řešení tzv. evropské finanční architektury pro rozvoj (EFAD) byla zpracována nezávislá studie proveditelnosti, jejíž výsledky budou předmětem debaty ministrů.

V kontextu pokračujícího úsilí na dokončení unie kapitálových trhů bude Evropská komise informovat ministry o pokroku v oblasti přípravy návrhu týkajícího se tzv. jednotného kontaktního místa pro informace o podnicích (European Single Access Point), který by měl přispět k dalšímu rozvoji kapitálových trhů.

Dále bude ze strany portugalského předsednictví a Komise podána informace o výsledcích jednání zemí G20, které se konalo 7. dubna 2021.

Euroskupina v rozšířeném formátu se bude věnovat tématu bankovní unie, konkrétně návrhu harmonogramu zavedení Evropského systému pojištění vkladů (EDIS).

Další setkání Rady ECOFIN je plánováno na 18. května 2021.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.